Onderzoek naar luchtzuiverende planten
Uit een onderzoek van de NASA naar luchtzuiverende planten is gebleken dat alle kamerplanten de lucht tot op een zekere hoogte kunnen zuiveren, maar er zijn een aantal planten die er uitzonderlijk goed in zijn. Zó goed dat ze zelfs tot 70% tot 80% van de schadelijke chemicaliën uit de lucht kunnen halen.
Schadelijke chemicaliën verminderen met luchtzuiverende planten
In het onderzoek van de NASA werden de hoeveelheden van de van de chemicaliën benzeen, trichloorethyleen en formaldehyde in een ruimte gemeten, vóór en na het plaatsen van kamerplanten. Benzeen en trichloorethyleen zijn oplosmiddelen die in verschillende sythetische materialen worden toegepast. Formaldehyde is een gas dat bij de productie van leer of tapijten wordt gebruikt, maar het wordt ook gebruikt voor het balsemen van overledenen. In grote hoeveelheden kunnen deze stoffen kankerverwekkend zijn. Simpel gezegd kun je dus door middel van de juiste kamerplanten, de hoeveelheid schadelijke/kankerverwekkende stoffen in je huis drastisch verlagen.
Naast het zuiveren van lucht en het omzetten van koolstofdioxide in zuurstof bieden kamerplanten nog veel meer voordelen. Zo blijken kamerplanten ook te helpen tegen het zogenaamde “sick building syndroom”, waarbij een slecht binnenklimaat op kantoren werknemers letterlijk ziek kan maken. Eén kamerplant per werknemer zou klachten als droge ogen, hoofdpijn, last van de luchtwegen, duizeligheid en concentratieproblemen verhelpen.
Kortom, tijd om wat luchtzuiverende planten in huis neer te zetten.
Wat zijn de beste luchtzuiverende planten?
Zoals gezegd, zuiveren sommige kamerplanten beter dan anderen. Hieronder volgt een lijst met de tien beste luchtzuiverende planten voor binnen. Ze staan op willekeurige volgorde, dus welke je ook kiest, ze bieden allemaal een positieve bijdrage aan de kwaliteit van de lucht in je woning. Wist je trouwens dat je al deze plantjes eenvoudig online kunt bestellen? Via de webshop van Plantje.nl kun je je favoriete luchtzuiverende planten bij elkaar zoeken en thuis laten bezorgen.

1. Chlorophytum comosum (ook wel Graslelie)
De graslelie met groen en geel blad is heel makkelijk te onderhouden en mag zowel in de zon als in de schaduw staan. Je hoeft de graslelie pas water te geven als je merkt dat de potgrond wat te droog wordt. Je kunt deze kamerplant trouwens vermeerderen door de wortelkluit voorzichtig door tweeën te scheuren. De twee kluiten zet je dan weer in twee losse potten.
2. Scindapsus/Epipremnum
De Scindapsus is een mooie groene plant met hartvormige bladeren. Deze kamerplant is goed in het reduceren van formaldehyde in een ruimte. De Scindapus is een makkelijk te onderhouden plant. Je zet ‘m op een licht plaatsje in de kamer, maar niet in direct zonlicht. Verder geef je ‘m water wanneer je merkt dat de potgrond aan de droge kant is. Voor wat extra vocht kun je de plant ook af en toe besproeien met een plantenspuit.
3. Gerbera kamerplant
Dit is toevallig mijn favoriete plant, de gerbera. Met grote, vrolijk bloemen in alle kleuren van de regenboog. De gerbera neemt vooral trichloorethyleen en benzeen op. De gerbera heeft veel licht nodig, maar mag niet in direct zonlicht staan. Verder moet je de plant regelmatig water geven.
Dit is toevallig mijn favoriete plant, de gerbera. Met grote, vrolijk bloemen in alle kleuren van de regenboog. De gerbera neemt vooral trichloorethyleen en benzeen op. De gerbera heeft veel licht nodig, maar mag niet in direct zonlicht staan. Verder moet je de plant regelmatig water geven.
4. Aloe Vera
De aloë vera is een vetplant met dikke stevige bladeren. Het is een makkelijke plant dat weinig verzorging nodig heeft. Hij mag zowel op een lichte plek als in de schaduw staan en heeft af en toe water nodig. Aloë vera neemt vooral formaldehyde en benzeen op.
5. Chrysant
Chrysanten fleuren elke kamer of kantoorruimte op. De bloemen filteren benzeen uit de lucht. Chrysanten zet je op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. De plant heeft elke dag water nodig.

6. Ficus
De ficus is helaas niet de makkelijkste kamerplant qua verzorging. Wanneer je het verkeerd doet laat het zijn bladeren vallen en zit je met een kale stam. Maar, als je het met veel liefde en aandacht verzorgt dan komt dat de lucht in je woning zeker ten goede. De ficus filtert namelijk formaldehyde, benzeen én trichloorethyleen uit de lucht en dat is fijn. De ficus moet je steeds kleine beetjes water geven, zodat de grond altijd vochtig is, maar de wortelen niet onder water staan. Ook heeft de ficus veel licht nodig, dus zet ‘m op een mooi plekje voor het raam.
7. Azalea
Bij mij staat de Azalea in de tuin, maar deze prachtige plant kan prima als kamerplant dienen. De azalea doet het goed op kamertemperatuur. De grond waarin de Azalea staat moet continu licht vochtig zijn. Om de bloemen in optimale conditie te houden, moet de plant op een lichte plek staan, maar zeker niet in direct zonlicht. De Azalea neemt vooral formaldehyde op.
8. Lepelplant/Spathifyllum
De lepelplant is familie van de Aronskelk en is bijna niet kapot te krijgen. Deze krachtpatser onder de luchtzuiverende planten filtert alledrie de chemische stoffen uit te lucht. De lepelplant geeft vanzelf aan wanneer het te weinig water heeft, want dan gaat het hangen. Zodra je weer wat water geeft, krijgt de plant z’n oorspronkelijk vorm terug en kan het er weer tegenaan.
9. Drakenbloedboom/Dracaena
De drakenbloedboom kan een flinke kamerplant worden en doet het ook goed in ruimtes waar weinig licht is. De plant is niet veeleisend, maar heeft wel regelmatig water nodig.
10. Aglaonema
Ook de Aglaonema is een makkelijke plant qua verzorging. Het heeft weinig water nodig en doet het prima in de schaduw. Het filtert een breed scala aan chemicaliën uit de lucht.
* Deze blogpost bevat affiliate links. Meer informatie vind je hier.
4 reacties
Proficiat, dank je voor je zinvolle en praktische informatie. Ik ga er dra mee aan de slag
Wat een leuke tips ga hier graag mee aan de slag
Leuk! Ik zocht info over luchtzuiverende planten en voila! Dankje 🙂
Graag gedaan! 🙂