Dit smoothiebowl recept is makkelijk te maken, gezond en staat snel op tafel. Je proeft in deze groene smoothie bowl het zoete van de banaan , dadels en de kiwi. Daardoor heb je niet eens in de gaten hoeveel spinazie of andere bladgroenten je naar binnen werkt. Je maakt de smoothiebowl af met de toppings die jij het lekkerst vindt. Ideaal!
Wat een smoothiebowl zo veel beter maakt dan een gewone smoothie, is het gevoel dat je echt een maaltijd naar binnen hebt gewerkt. Begrijp me niet verkeerd, ik ben gek op smoothies (zeker als ik haast heb en toch snel iets gezonds wil eten). Maar om de één of andere reden voel ik me voller en meer verzadigd wanneer ik het heb gegeten dan gedronken.
En wat ik zelf zo fijn vind aan zo’n bowl? Het gevoel dat je na het eten hebt. Je zit lekker vol en je hebt echt het gevoel dat je heel gezond bezig bent geweest. En je kunt het heel mooi afwerken, waardoor het echt een feestje is om een smoothiebowl te eten.
Wat is een smoothiebowl?
Een goeie smoothie bowl bestaat uit twee delen:
- De lekkere dikke smoothie zelf
- De afwerking
Een smoothie bowl is eigenlijk een iets dikkere smoothie. Er zit wat minder vloeistof in, zodat je die inhoud kunt lepelen in plaats van drinken. Vaak wordt de bowl afgewerkt met toppings als muesli/cruesli/granola, chiazaadjes, noten, cacaonibs, geraspte kokos, moerbeien en plakjes fruit. Je maakt ‘m zo mooi als je wilt (niet té mooie anders durf je ‘m niet op te eten)!
Je kunt verschillende soorten maken. Denk aan een acai bowl of een mango bowl. Die zijn erg lekker, maar als je dagelijks genoeg donkere bladgroenten probeert te eten dan is een groene smoothiebowl aan te raden.
Hoe maak je een groene smoothiebowl het lekkerst?
Als je teveel ingrediënten in de blender gooit of niet de juiste verhoudingen kiest, dan kun je ineens met een smoothiebowl zitten die niet echt lekker is. Voor een perfect resultaat kun je het dus beter simpel houden en niet teveel ingrediënten gebruiken.
De truc is om 60% fruit te gebruiken en 40% bladgroenten. Houd vervolgens de volgende stappen aan:
Stap 1: Kies een vloeistof
Ik heb zelf de voorkeur voor sojamelk, vanwege het proteine gehalte. Als je dit niet zo lekker vindt dan kun je een andere plantaardige melksoort gebruiken.
Stap 2: Kies 2, maximaal 3 fruitsoorten
Een aantal fruitsoorten zijn heel geschikt voor smoothie, omdat ze het lekker dik romig maken. Denk daarbij aan
- Banaan
- Mango
- Papaya
- Avocado
- Bevroren fruit
- Bessen
- Ananas
- Dadels
Stap 3: Kies 1 soort bladgroente
Het liefst een bladgroente met een neutrale smaak:
- Spinazie
- Boerenkool
- Paksoy
- Andijvie
- Kropsla
Groene smoothiebowl recept
Mocht je voor het eerst aan de slag gaan met het maken van zo’n lekkere bowl. Dan heb ik een goed recept voor je!
Je krijgt met dit recept zo’n 15 gram vezels binnen, wat ongeveer de helft is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen. Alsof je een grote salade naar binnen hebt gewerkt. Maar dan met aanzienlijk minder moeite.
INGREDIËNTEN
- 1 grote of 2 kleine bananen
- 100 tot 150 gram spinazie of een andere donkere bladgroente
- 1 kiwi
- 4 dadels
- 1 el lijnzaad
- 150 tot 175 ml sojamelk (of een andere plantaardige melk of water)
Verder nodig:
BEREIDINGSWIJZE
- Stap 1: Blend eerst de spinazie met sojamelk. Begin met 150 ml en mocht je blender daarmee niet goed genoeg kunnen malen, giet dan steeds een klein beetje bij tot je de juiste dikte te pakken hebt. Het moet ongeveer zo dik zijn als magere yoghurt.
- Stap 2: Voeg nu de rest van de ingredienten (banaan, kiwi, lijnzaad en dadels) toe en blend het op de hoogste stand tot alles goed fijngemalen is.
- Stap 3: Giet de smoothie in een kom en maak het af met plakjes kiwi in het midden. Aan de zijkanten sprinkel je de granola en de geraspte kokos. Maak een instagramfoto en geniet daarna van je supergezonde ontbijt.
Hoe maak jij je smoothiebowl?
Omdat ik smoothiebowls zo amazing vind ben ik natuurlijk ook benieuwd naar hoe jij ‘m het liefste maakt. Laat daarom jouw recept achter in de reacties en tag me op instagram @gewoonlekkergroen
* Deze blogpost bevat affiliate links. Meer informatie vind je hier.