Eieren, het zijn één van de belangrijkste ingrediënten in bijna elk standaard bak-recept. Maar wat als je veganist bent en dus geen eieren eet? Of er allergisch voor bent? Voor iedereen die van bakken houdt en op z’n tijd weleens een lekker vegan taartje lust heb ik een hele mooie eivervanger gevonden: lijnzaadgel!
Lijnzaadgel: niet te verwarren geweekte gemalen lijnzaad
Ik heb een passie voor bakken en ben daarom altijd op zoek naar de meest perfecte eivervanger. In mijn vrije tijd spit ik dan graag receptenboeken door in de hoop nieuwe technieken te leren.
Zo stuitte ik laatst op het recept voor lijnzaadgel uit het boek The Homemade Vegan Pantry van Miyoko Schinner. Eerst dacht ik dat het dat mengsel van gemalen lijnzaad en heet water was, wat ik meestal gebruik, maar dat is dus niet zo!
De basis van lijnzaadgel is wel lijnzaad en water, maar de techniek om er een ei van te maken is totaal anders! Ik vertel je graag hoe je het maakt en wat je er allemaal mee kunt.
Wat is lijnzaadgel?
Lijnzaadgel ontstaat wanneer je hele lijnzaad in ruim water kookt. Tijdens het koken zul je merken dat het water steeds dikker en dikker wordt. Als je het maar lang genoeg kookt zul je een glibberige transparante vloeistof overhouden die heel veel wegheeft van het eiwit van een kippenei!
Ik heb lijnzaadgel nu in verschillende bakrecepten als eivervanger gebruikt en ik ben echt tevreden! Het bindt brownies en taarten en zorgt ervoor dat ze niet zo snel uitdrogen. Ook in de vegan aspergequiche en de vegan spinazie en zalm is het echt fantastisch spul. Het laat de tofuvulling op echt ei lijken!
Waarom zou je lijnzaadgel gebruiken in plaats van gemalen lijnzaad?
Ik geef toe: lijnzaadgel maken kost wel even wat meer moeite dan het weken van gemalen lijnzaad. Toch zou ik niet meer zo snel gemalen lijnzaad voor mijn vegan taarten en cakes meer gebruiken.
Dat is omdat gemalen lijnzaad, hoe je het wend of keert, toch een specifieke smaak afgeeft. Het heeft een nootachtige nasmaak die je in een chocoladetaart misschien niet proeft, maar in een vanillecake wel. Ook heb ik weleens gehad dat de lijnzaad niet fijn genoeg gemalen was, waardoor de vliesjes tussen m’n tanden bleven zitten.
Die twee problemen heb je met lijnzaadgel niet. Daar komt als extra voordeel bij dat het nog veel beter bindt en in veel meer bereidingen te gebruiken is.
Lijnzaadgel op twee manieren
Ik heb het recept van Miyoko iets aangepast, want ik vond de gel volgens haar recept iets te dik worden. Mijn lijnzaadgel maak je op twee manieren. Welke manier je hanteert hangt er van af of je een heel ei of alleen het eiwit nodig hebt.
1. Voor het vervangen van eiwit
Bij de eerste manier kook je de hele zaadjes net zo lang tot het water dik en gelachtig wordt. De gel haal je vervolgens door een zeef, zodat je alleen nog de zaadjes overhoudt. Deze heldere transparante gel kun je gebruiken voor het vervangen van eiwit. Twee eetlepels transparante lijnzaadgel vervangt het eiwit van één ei.
2. Voor het vervangen van een heel ei
Nadat je de transparante lijnzaadgel hebt gemaakt bewaar je de gezeefde zaadjes. Die doe je in een blender of foodprocessor en je maalt ze redelijk fijn (maar niet helemaal glad). Daar voeg je wat water aan toe en je laat het weer even koken tot het wat dikker is geworden.
Je zeeft de gemalen zaadjes voor een tweede keer. Het gel dat je dan overhoudt is iets minder elastisch en bruiner van kleur. Twee eetlepels van deze lijnzaadgel vervangt een heel ei.
Het voordeel van deze methode is dat je niet de nootachtige lijnzaadsmaak proeft of op pitjes hoeft te kauwen.
Hoe lang kun je lijnzaadgel bewaren?
Als de lijnzaadgel eenmaal is afgekoeld kun je het op twee manieren bewaren:
In een luchtdichte vershouddoos in de koelkast: In de koelkast blijft het ongeveer een week goed, zolang het luchtdicht verpakt is.
In de vriezer: Als je de lijnzaadgel niet direct gaat gebruiken, dan kun je het tot drie maanden in de vriezer bewaren.
Pro tip: Verdeel de lijnzaadgel over een ijsblokjesvorm, zo kun je het veel makkelijker doseren. Met twee blokjes vervang je 1 ei.
Tips voor het maken van lijnzaadgel
1. Dag van te voren bereiden: Ik adviseer je om het een dag voordat je het gaat gebruiken klaar te maken. Dat scheelt je op de dag zelf een hoop werk en stress.
2. Als de lijnzaadgel te dik is: Als je de lijnzaadgel iets lang hebt ingekookt en daardoor moeilijk door de zeef kan halen, dan is daar een makkelijk oplossing voor. Je kunt dan wat extra water toevoegen en inkoken tot het wel de juiste dikte heeft.
3. Gebruik verse lijnzaad: Zorg dat de lijnzaad die je gebruikt vers is en niet over de datum. Oude lijnzaad heeft invloed op het eindresultaat.
Het nadeel van lijnzaad als eivervanger
Hoewel ik helemaal weg ben van lijnzaadgel als eivervanger, zal het nooit helemaal precies als echte eieren werken. In eieren zorgen de proteïnen namelijk voor structuur en stevigheid en die ontbreken in lijnzaadgel.
De gel zal daarom minder goed stevigheid aan bakproducten aanbrengen, waardoor het aanzienlijk minder geschikt is voor desserts die extreem luchtig moeten zijn (denk aan soezen, meringue of macarons).
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.
Het recept voor lijnzaadgel
Lijnzaadgel voor het vervangen van eieren
Benodigde tools
- Zeef
- Kaasdoek
- Potjes om de lijnzaadgel in te bewaren
- IJsblokjesvorm (optioneel)
Ingrediënten
- 50 gram hele lijnzaad
- 500 ml water
Bereidingswijze
Lijnzaadgel voor het vervangen van eiwit
- In een grote pan meng je de lijnzaad en het water. Breng het aan de kook. (Hoe groter de pan, des te sneller de gel vormt).
- Zet het vuur laag en laat het mengsel pruttelen. Na een paar minuten gaat het water schuimen en ’t wordt geleidelijk aan dikker.
- Laat het water iets meer dan de helft inkoken. Dat duurt ongeveer 10-15 minuten. Hierna heeft het water een gelachtige textuur.
- Zeef de gel gelijk door een zeef. Zorg ervoor dat het mengsel niet te lang afkoelt of dat de gel te dik wordt. Dan wordt het moeilijk om de gel te scheiden.***
- Wat je nu hebt is een transparante of lichtbruine gel. Dit werkt geweldig om vooral eiwitten te vervangen, maar kan ook voor hele eieren worden gebruikt.
Lijnzaadgel voor het vervangen van hele eieren
- Maal de overgebleven hele lijnzaad in een blender of keukenmachine. Je hoeft ze niet helemaal fijn te malen, als ze op gebroken lijnzaad lijken is het goed.
- Voeg hier 200 ml water aan toe en breng het mengsel aan de kook. Laat sudderen op laag vuur tot de hoeveelheid is teruggebracht tot ongeveer 75 ml.
- Bekleed de zeef met een kaasdoek en giet de vlasgel erin. Breng de uiteinden bij elkaar en knijp de gel uit.
- Je hebt nu een bruine ondoorzichtige gel. Dit werkt perfect voor het vervangen van eidooiers of hele eieren.
Extra
* Deze blogpost bevat affiliate links. Meer informatie vind je hier.
1 reactie
[…] Recept: Lijnzaadgel […]