Je bent hier waarschijnlijk terecht gekomen, omdat het zonnetje zich eindelijk weer laat zien. Je hebt zin om relaxed met een heerlijk drankje in de hand en de voetjes omhoog wat vitamine D te pakken.
Maarrr… als je om je heen kijkt erger je je groen en geel aan al het onkruid dat zich de laatste tijd tussen de voegen van de tegels heeft gewurmd. Ook zie je hier en daar flinke paardenbloemen tussen de beplanting. Dat is eigenlijk zonde van je mooie tuin. En als je, net als ik, je echt niet kan ontspannen, vóórdat alles er weer netjes bij staat, dan moeten we daar eerst eens wat aan doen.
De laatste jaren heb ik verschillende natuurlijke middelen gebruikt voor het bestrijden van onkruid, denk aan zout en azijn, sommige werken niet en andere zijn juist uiterst effectief.
Wil jij je onkruid verwijderen zonder gif? Lees dan snel verder, want ik heb 6 manieren voor je op een rijtje gezet die écht werken!
1. Onkruid verwijderen met de hand
De eerste tip is gelijk de meest simpele, maar ook het meest tijdrovend zéker als je een grote tuin hebt: trek de ongewenste begroeiiing uit de grond. Zie het als een mindfullness oefening of als een manier om aan wat extra lichaamsbeweging te komen.
Onkruid met de hand verwijderen gaat het makkelijkst met wat hulpmiddelen als een onkruidkrabber, onkruidborstel en een onkruidtrekker.
Als je paardenbloemen of andere irritante gewassen met de hand gaat verwijderen, let er dan op dat je ze met de wortel en al uit de grond trekt, anders kun je het binnen een paar dagen opnieuw doen.
Deze methode werkt zowel op onkruid tussen de tegels als tussen je goeie beplanting.
2. Onkruid verwijderen met kokend water
Mijn favoriete methode om het aanwezige onkruid te bestrijden is met kokend water. Dit geldt vooral voor onkruid dat zich tussen de voegen van de tegels bevindt. Het is snel, goedkoop en heel eenvoudig. Je hoeft niet te bukken of op je knieën te werken, en het mooie is: kokend water bestrijdt zelfs de meest hardnekkige en koppige begroeiing!
Tip:
Als je net een prak of een pastaatje hebt gekookt, spoel het kokende water dan niet door de gootsteen, maar giet het over het onkruid.
Deze methode zou ik niet gebruiken op onkruid dat tussen de goede planten groeit.
3. Onkruid verwijderen met vuur
Kill it with fire! Maar doe het liever niet zoals op het plaatje hiernaast. Gebruik een onkruidbrander. Dit is een heel eenvoudig en doeltreffend systeem met soort lange metalen fakkel en een ontsteker. Je sluit er een gasfles op aan en steekt het aan. Het is makkelijk, doeltreffend en niet heel duur. Je hebt o.a. bij de Action betaalbare onkruidbranders.
Je richt de kop van de onkruidbrander op het ongewenste plantje. Het zal gelijk verschrompelen en binnen een paar dagen is het plantje dood.
Je moet er wel voorzichtig mee zijn. Hoewel het je goeie planten niet zo snel zal verbranden, is het niet handig om dit apparaat in je groene beplanting te gebruiken. Zeker niet als het een aantal droog en zonnig is geweest. Wees ook voorzichtig bij houten vlonders of schuttingen.
Deze methode werkt vooral op onkruid dat tussen de tegels groeit.
4. Onkruid verwijderen met groene zeep
Hobbytuiniers klaar? Schrobben maar! Groene zeep is niet helemaal natuurlijk, maar wel véél milieuvriendelijker dan chemische groene aanslag reinigers. Voor het verwijderen van groene aanslag heb je rubberen handschoenen, een emmer water met wat groene zeep en een schrobborstel nodig.
Giet wat van het sop op de tegel en boen flink. Het resultaat: schone tegels.
Deze methode werkt vooral bij groene aanslag en zal op ander onkruid weinig aanrichten.
5. Onkruid voorkomen met mulch
Dit is een tip in het kader van: voorkomen is beter dan genezen. Mulch is een vorm van bodembedekking. Denk cacao- of houtsnippers, oude bladeren die je tuin zijn gevallen, compost, gemaaid gras etc.
Mulch strooi je over de bodem en heeft een aantal voordelen. Een goeie mulch laag houdt zon tegen en verstikt onkruid. Daarnaast verbetert mulch de bodem, houdt het vocht vast, beschermt het tegen hitte én kou.
Deze methode werkt vooral op onkruid dat tussen de plantjes groeit.
6. Onkruid voorkomen door regelmatig vegen
Door regelmatig het terras stevig met een harde borstel te vegen geef je onkruid minder kans zich tussen de voegen te “vestigen”.
Heb jij zelf nog goeie tips?
Ik hoop dat ik je met mijn tips al een heel eind op weg heb geholpen en dat jouw terras er binnenkort weer tiptop uitziet. Misschien heb je zelf wel een geweldige tip voor het verwijderen of het voorkomen van onkruid dat niet in het artikel staat. Laat die dan achter in de reacties!
Wil je ook weten hoe je muggen bestrijdt zonder gif? Bekijk dan dit artikel.