Hey hallo! Wat fijn dat je er bent! Oké, laten we eerst beginnen met de roze olifant in de kamer: ik ben héél lang weggeweest! Het laatste recept dat ik plaatste, m’n vegan citroen meringuetaart, is alweer van twee jaar geleden!
Maar, genoeg daarover, want ik ben weer terug met een nieuw recept dat ik erg graag met je wil delen. Een recept waar ik super enthousiast over ben: een heerlijke Vegan Aardbeientaart met Slagroom!
Een vrolijke zomerse vegan aardbeientaart
De zomer zit er weer aan te komen en de lange, zonnige dagen zorgen bij mij altijd voor nieuwe inspiratie en energie. Ik krijg weer zin om nieuwe recepten uit te proberen en bekende bakrecepten te “veganizen”. Zo ook deze heerlijke klassieke vegan aardbeientaart met slagroom, want wat is er nou zomerser dan lekkere rode aardbeitjes op een taart?!

Deze taart is twee lagen sponzige heerlijkheid met – uiteraard vegan – slagroom, aardbeienjam en verse aarbeien. Afgetopt met nóg meer slagroom, nóg meer aardbeien en wat verse muntblaadjes voor een frisse touch.
Binnen no time op tafel
Als de aanlokkelijke foto’s je nog niet over de streep hebben getrokken, dan is het wel het super eenvoudige recept! Ik heb dit keer voor ingrediënten gekozen die je overal kunt krijgen (dus je hoeft niet speciaal voor een product specifiek naar de toko o.i.d.) en je hebt verder ook geen spannende apparatuur nodig.

Ook qua decoreren is dit een hele makkelijke taart, waar alles juist niet perfect hoeft te zijn. Het rustieke effect maakt het zo leuk.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je met deze vegan aardbeientaart geen indruk maakt, want zo’n gezellig geheel op tafel valt wel op en de aardbeien nodigen enorm uit om je tanden in deze lekkere vegan aardbeientaart te zetten.
Gelijk opeten!
Mocht je deze taart later op de dag willen serveren, bijvoorbeeld op een verjaardag, dan kun je alles losse onderdelen prima van te voren bereiden. Dan bak je alvast de cake, snijd je de aardbeien en klop je alvast de slagroom op en zet je alles in de koelkast.
Maar als je de eenmaal hebt gemonteerd dan moet je ‘m eigenlijk gelijk opeten. Dan is ‘ie het lekkerst.
Nog wat extra tips bij het maken van deze lekkere vegan aardbeientaart
- Het luchtige van de cake zit ‘m in de bakpoeder in combinatie met azijn, maar ook de verwerking van het beslag. Ik adviseer je om het beslag niet te lang te roeren om een optimale luchtigheid te garanderen;
- Zorg dat de vegan slagroom goed koud is voor je ‘m gaat gebruiken. Zo klopt ‘ie het beste op. Ga je de taart niet direct eten, maar wil je wel dat de slagroom een lange tijd stijf blijft, voeg dan tijdens het kloppen een zakje klopfix van Dr. Oetker toe;
- Aardbeien zijn natuurlijk het lekkerst als ze in het seizoen zijn. Verwerk alleen de mooiste rode sappige (Hollandse) aardbeien voor het lekkerste resultaat.
Als je dit recept hebt geprobeerd tag me dan op instagram @gwnlkkrgrn en laat een reactie achter!
Zo maak je deze lekkere vegan aardbeientaart met slagroom

INGREDIËNTEN
Voor de cake:
- 300 gram kristalbloem
- 60 gram custardpoeder
- 15 gr bakpoeder (vaak is dat 1 zakje)
- 250 gr suiker
- 500 ml plantaardige melk (dit was sojamelk)
- 150 ml neutrale olie (dit was arachide olie)
- 8 tl = ca. 40 ml azijn (dit was dadelazijn)
- 1 tl vanille extract
- 1/2 tl zout
Voor de vulling:
- 400 gram aardbeien
- 250 ml vegan slagroom (zoals Alpro op te kloppen)
- 2 el poedersuiker
- 3 flinke el aardbeienjam van een goede kwaliteit (check de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dat het vegan is)
- 5 blaadjes munt
Optioneel:
- Limoncello of Grand Marnier om de cake met te tremperen
- 1 zakje klop fix (om de slagroom wat langer stijf te houden)
Tools:
- Een hand- of standmixer (en anders gewoon een garde)
- Twee spring- of cakevormen van 20cm
BEREIDINGSWIJZE
De cake:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet de taart- springvormen van 20 cm in en leg een bakpapiertje op de bodem.
- Doe de melk, olie, azijn en vanille extract bij elkaar in een kom. Roer het goed door en laat het 5 minuten staan. De melk zal gaan schiften en dat is goed!
- Zeef de bloem, custard poeder en bakpoeder in een aparte kom en voeg er tot slot suiker aan toe. Roer dit met een garde goed door.
- Giet nu rustig het melkmengsel bij het bloemmengsel en roer het met een garde tot een glad beslag.
- Verdeel het beslag over de taartvorm en bak ze in 45 minuten af.
De vulling:
- Giet de slagroom met twee eetlepels poedersuiker (en optioneel de klop fix) in een kom en klop het twee minuten stevig op tot een luchtig geheel.
- Zet dit in de koelkast tot je klaar bent om de vegan aardbeientaart samen te stellen.
- Verwijder de kroontjes en snijd een deel van de aardbeien in plakjes voor de eerste laag. Snijd de rest in vieren voor de bovenste laag.
- Hak de munt grof.
Samenstellen:
- Leg de onderste plak op het bord of de etagère waarop je de taart wilt presenteren.
- Besmeer deze cakelaag met een dikke laag aardbeienjam (of trempeer deze laag eerst met een beetje Limoncello of Grand Marnier).
- Leg hierop de plakjes aardbeien en smeer deze laag af met een flinke dot slagroom.
- Leg de tweede cakelaag er op en besmeer het wederom met een goede dot slagroom.
- Schik hier willekeurig de grotere stukken aardbeien op en verdeel de muntblaadjes tussen de aardbeien.
Klaar is je taart!
Eet smakelijk 😀