Deze vegan basbousa moet je écht eens maken als je op zoek bent naar een lekker fris gebakje dat nét even anders is dan anders. Verse sinaasappelsap, griesmeel en kaneelsiroop met een vleugje oranjebloesem vormen de basis voor deze lekkere “cake”. Het is een smaakcombinatie waarmee je je gasten zult verrassen!
Wat is (vegan) basbousa?
Vegan basbousa is de veganistische versie van een traditionele en populaire Egyptische griesmeelcake die doordrenkt wordt met suikersiroop. Het is een cake die op veel verschillende manieren kan worden gemaakt, maar in de basis zit er altijd griesmeel en suikersiroop in. Het is dus best wel zoet!
De structuur is uniek en als ik het ergens mee moet vergelijken, dan is dat met een kruimelige doch stevige cake.
Versies van basbousa komen ook voor in de Turkse, Griekse en Arabische keuken.
Verrassende smaak én structuur!
De eerste keer dat ik een variant op basbousa maakte, was toen ik thuis een eetclub mocht hosten. Ik had het thema “Midden-Oosten” bedacht, dus lekkernijen uit verschillende Arabische keukens. Het diner werd afgesloten met deze verrassend frisse vegan sinaasappel basbousa die barst van smaak!
Dat is ook niet gek met de combinatie van plantaardige yoghurt, verse sinaasappelsap, sinaasappelrasp, huisgemaakte kaneelsiroop en oranjebloesemwater (dat laatste is overigens optioneel).
De structuur is kruimelig met een lekkere bite en wordt nog veel beter als je de cake afmaakt met gehakte noten, zoals ik dat bij dit recept heb gedaan.
Vegan basbousa is heel makkelijk te maken
Je zou het misschien niet zeggen, maar deze vegan basbousa is echt heel eenvoudig te maken! Het is zelfs nog makkelijker dan cake bakken. Je hoeft namelijk niet bang te zijn dat je het beslag te lang bewerkt en met een baksteen eindigt.
Je gooit gewoon alle in ingrediënten in een beslagkom roert het goed door en giet het over in een springvorm en bakken maar! De heerlijke kaneelsiroop en de gehakte noten erover en klaar is Kees. En kind kan de was doen!
Als je eters verwacht dan kun je deze vegan basbousa ook heel goed van tevoren voorbereiden. Het blijft in de koelkast tot wel 5 dagen goed!
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.
Het recept
INGREDIËNTEN
Basbousa:
- 200 gram grove griesmeel (als je dit niet kunt vinden vervang dit dan voor fijne couscous, dat is precies hetzelfde)
- 200 gram fijne griesmeel (als je dit niet kunt vinden vervang het dan voor 200 gram grove griesmeel, dan heb je voor dit recept in totaal 400 gram grove griesmeel)
- 250 gram plantaardige yoghurt
- 100 ml verse sinaasappelsap (dat is 1 grote sinaasappel)
- 1 el sinaasappelrasp
- 100 gram (kokosbloesem)suiker
- 150 gram gesmolten boter
- Snufje zout
- Handje gehakte noten (walnoten, amandelen, pistache- of hazelnoten zijn heerlijk!)
Kaneelsiroop:
- 100 gram (kokosbloesem)suiker
- 100 ml water
- 2 tl kaneel
- 1/2 tl oranjebloesemwater (optioneel)
Verder nodig:
- Ronde springvorm van ∅24 cm
- Steelpannetje
BEREIDINGSWIJZE
Vegan basbousa bakken:
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte of 155 graden hetelucht;
- Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier;
- Doe alle ingrediënten in een kom en roer het met een spatel goed door tot een glad beslag zonder klontjes;
- Laat het beslag 5 minuten staan (zo kan de griesmeel alvast het vocht en de boter opnemen);
- Bak de vegan basbousa in 40-45 minuten af. Het kan zijn dat na deze tijd de bovenkant nog wat bleek is. Ik heb de mijne nog twee minuten onder de grillfunctie van m'n oven gezet op de hoogste temperatuur. Nu moet je het wel goed in de gaten houden, want het kan snel verbranden!!
- Als de bovenkant goudbruin is kun je de basbousa uit de oven halen en er met een vork gaten in prikken.
Kaneelsiroop voorbereiden:
- Terwijl de basbousa in de oven staat kun je alvast de siroop voorbereiden;
- Doe alle ingrediënten in een steelpan en breng het aan de kook;
- Laat het nog twee minuten doorkoken en zet dan het vuur uit;
- Als de vegan basbousa net uit de oven is dan kun je gelijk (nadat je gaten hebt geprikt) de siroop eroverheen gieten.
- Laat de basbousa helemaal afkoelen voordat je 'm aansnijdt!
- Snijd de cake in 8-10 stukjes;
- Eet smakelijk 😀