Deze lekkere gebakken deeg sticks zijn eenvoudig te maken. Je hebt alleen bloem, water en zout nodig. De vegan churros worden zelfs nog lekkerder met kaneelsuiker en chocoladesaus.
Wat zijn churros?
Churros zijn lange, gefrituurde deegrepen met groeven, die bestrooid zijn met suiker. Door die groeven blijft de suiker goed zitten.
Het churrodeeg gaat in spuitzak met een stervormig mondje en wordt rechtstreeks in de hete frituurolie gespoten. Dan wordt het net zo lang gebakken tot het goudbruin en krokant is. Het zijn een soort frietjes voor zoetekauwen, maar gemaakt van bloem in plaats van aardappelen en met chocoladesaus in plaats van mayonaise.
Het oorspronkelijke recept schijnt uit Spanje te komen, maar het kan ook Mexico zijn. Eigenlijk hebben we geen idee waar het precies vandaan komt, maar in beide landen is het een populaire snack die voornamelijk bij het ontbijt gegeten worden.

Vegan churros volgens traditioneel recept
Ik heb altijd gedacht dat churros niet vegan zouden zijn en waarschijnlijk zijn de meeste churros die je bij kraampjes kunt kopen ook niet vegan (er zit vaak ei in). Ik was dan ook blij verrast te zien dat het traditionele recept helemaal plantaardig is! In het basisrecept zit bloem, water, een beetje olie en een snufje zout. Hoe geweldig is dat?!
Deze vegan churros zijn ook heel budget vriendelijk en een mooie bijkomstigheid is dat je ze ook best wel snel kunt bereiden. Het deeg is namelijk zo klaar. Dus als je ineens trek krijgt in een krokante en zoete snack, maar niks in huis hebt houd dan dit recept in je achterhoofd.

Vegan churros maken: mijn tips
Als je voor het eerst vegan churros gaat maken dan moet je met een paar kleine dingen rekening houden:
- Gebruik een katoenen spuitzak die je kunt hergebruiken. Het deeg is namelijk best dik, dus als je een plastic spuitzak gebruik is de kans op scheuren heel groot. Bovendien is het beter voor het milieu;
- Gebruik een smal spuitmondje. Omdat het deeg zo dik is, zou je al snel een breed spuitmondje gebruiken. Helaas gaart de kern bij dikke churros niet en zit je op rauw deeg te kauwen;
- Zorg dat je spierballen hebt, want churros spuiten is best lastig.
Als je met het bovenstaande rekening houdt, moet het helemaal goed komen.

Pin ‘t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

Vegan churros: zo maak je ze
Hoe je eenvoudig en snel een lekker toetje maakt, laat ik je zien in de video. Hierin vermeld ik geen hoeveelheden, die vind je in onderstaand recept.

Vegan churros met chocoladesaus – Lekker makkelijk en snel!
Benodigde tools
- Houten pollepel
- Een frituurpan (of een ruime (wok)pan
Ingrediënten
Deeg:
- 400 ml water
- 200 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels neutrale olie (voor in het deeg)
- 1 liter olie dat geschikt is om mee te frituren
Kaneelsuiker:
- 50 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
Chocoladesaus
- 100 gram pure chocolade
- 100 ml plantaardige melk (sojamelk of havermelk is het lekkerst)
Bereidingswijze
Churros:
- Breng water samen met 2 eetlepels olie aan de kook in een steelpan.
- Stort alle bloem en zout in één keer in de pan. Roer het met een houten lepel stevig door tot een samenhangend beslag. Laat het even afkoelen.
- Terwijl het deeg afkoelt kun je alvast beginnen met de kaneelsuiker. Mix het suiker met de kaneel en roer het met een vork door.
- Verwarm de olie in de friteuse of in een grote wokpan tot 185 graden.
- Vul de spuitzak met het beslag en spuit lange repen in de frituurpan of wok.* Ga net zo lang door tot je al het beslag hebt opgemaakt.
- Frituur de vegan churros tot ze goudbruin zijn.
- Rol de vegan churros door de kaneelsuiker en zet ze even opzij.
Chocoladesaus:
- Verwarm de sojamelk in een steelpan. Als de sojamelk heet is, maar niet kookt, gooi je de in stukjes gehakte pure chocolade erbij.
- Blijf dit op laag vuur door roeren tot de chocolade gesmolten is.
- Giet de chocoladesaus over in een kommetje en dippen maar!
Extra
Voedingswaarde
Ben je lekker op dreef en wil je meer vegan recepten uitproberen? Neem dan even een kijkje op de vegan recepten pagina!
* Deze blogpost bevat affiliate links. Meer informatie vind je hier.
1 reactie
Mijn vegan churros beslag was plakkerig ook nog nadat ik wat extra meel had toegevoegd. En in de hete olie viel het beslag uit de langwerpige churros vorm. Tips?