Sappige seitan in een krokant en pittig jasje. Deze lekkere vegan fried chicken is geïnspireerd door de KFC spicy chicken tenders! Net zo lekker, maar dan zonder de narigheid die daarbij komt kijken.
Van 9 maart tot 15 maart is het de Week zonder Vlees. En in dat kader verruilt de KFC aan de Binnenweg in Rotterdam het “normale” menu tijdelijk voor een volledig vegetarisch exemplaar. Heel vet (letterlijk én figuurlijk)! Alleen heb ik uit de persberichten niet helemaal kunnen opmaken of er ook vegan opties zijn. Ik hoop het in ieder geval wel!
Mocht dat nou niet zo zijn of heb je ook na 15 maart nog zin in lekkere vegan fried chicken in KFC stijl zónder kip, dan heb ik goed nieuws voor je! Na een hoop geëxperimenteer, heb ik dan eindelijk een recept die die lekkere trek kan stillen!
Ik zal je niet beloven dat het makkelijk te bereiden is, want is het zéker niet! Er zijn een hoop stappen en het kan misschien wat intimiderend lijken als je nog nooit seitan from scratch hebt gemaakt. Maar laat je niet afschrikken!
Ik daag je bij deze uit om dit eens op een luie zondag te maken en ben benieuwd wat je er van vindt!
Vegan fried chicken zónder sponzigheid
Het was echt even klooien met verschillende recepten, want je kunt seitan behoorlijk verpesten. Het is van zichzelf namelijk nogal smaakloos. Ook kan je al snel het idee hebben dat je op een stuk spons kauwt als het niet goed bereidt is.
Zo is de vegan fried chicken van dit recept gelukkig niet!
Het geheim zit ‘m in verwerking van de seitan en de manier van koken. Normaal gesproken, maak je een deeg die je vervolgens in een bouillon kookt. Het nadeel daarvan, is dat het deeg al snel véél te veel water opneemt.
Dat doen we nu dus niet. In plaats daarvan gaan we de seitan stomen. Zo brengen we toch wat vocht in het deeg en maken we het sappig, maar raakt het niet zo verzadigd.
En het heeft laagjes!
Het is een wat vies verhaal, dus ik hoop niet dat je het aanstootgevend vindt. Maar de chicken tenders die gemaakt zijn van het echte dier heeft “laagjes”. Seitan heeft dat van zichzelf niet, dus die moeten we creëren. En dat deed ik op basis van de techniek van Schoolnight Vegan.
Je rolt verschillende plakjes seitan uit en die stapel je op elkaar. De laatste laag vouw je om de overige lagen heen en zo krijg je een structuur die net even iets spannender is.
Ik heb zijn hele recept trouwens geprobeerd, maar ik vond de smaak wat flauw en het krokante jasje te hard, dus ik heb ’t getweaked.
Wees moedig met de smaakmakers!
Schrik niet als je ingrediëntenlijst ziet. Er staan een hoop verschillende smaken op en vrij veel zoute ingrediënten, maar dat heeft seitan nu eenmaal nodig. Het is dan ook geen gezond recept, maar goed je gaat normaliter ook niet naar de snackbar om een gezonde maaltijd te halen.
Doe je er niet genoeg kruiden, specerijen en zout in, dan wordt je echt niet vrolijk van het eindresultaat van de vegan fried chicken. Dus wees niet bang en gooi het er allemaal bij!
Het deeg voorbereiden en bewaren
Mocht je dit deeg willen maken en pas veel later willen verwerken, dan is dat heel goed mogelijk. Na het stomen kun je het een week in de koelkast bewaren en een maand in de vriezer.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.
En dan nu echt het recept!
Het is een lang verhaal geworden, maar hieronder heb ik het hele recept voor je uitgeschreven. Nogmaals het is niet eenvoudig en er zijn behoorlijk wat stappen te doorlopen. Maar het resultaat is wel indrukwekkend!
INGREDIËNTEN
Voor de seitan:
- 200 gram tarwegluten
- 1 blik kikkererwten (ca. 400 gram)
- 50 gram tofu
- 1 el vegan bouillonpoeder met kipsmaak (zoals die van BioToday, verkrijgbaar bij AH)
- 3 el edelgist
- 1/2 tl zout
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl zwarte peper
- 2 tl cajunkruiden (ik gebruikte de hot cajun mix van Silvo)
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl gewone paprikapoeder
- 2 el sojasaus
- 1 el tomatenpuree
- 1 el balsamico azijn
- 50 ml havermelk
- 1 el olie
Voor de natte mix:
- 250 ml havermelk
- 1 el citroensap
- 3 el maizena
- 1 el sriracha
- 1 el edelgist*
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl vegan bouillonpoeder met kipsmaak
- 1/2 tl zwarte peper
Voor de droge mix:
- 250 gram bloem
- 3 el maizena
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 1/2 tl zwarte peper
- 1 tl knoflookpoeder
- 2 tl cajunkruiden
- 3 el edelgist
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl gewone paprikapoeder
Verder nodig:
- Blender
- Standmixer (optioneel)
- Bakpapier
- Deegroller
- Aluminiumfolie
- 2 kommen
- Frituurpan / of een grote wok- of hapjespan met kookthermometer
- Fles frituurolie
- Stoompan of een pan met stoominzet
BEREIDINGSWIJZE
De seitan maken:
- Doe alle ingrediënten voor de seitan, behalve de tarwegluten en olie, in de blender. Blend het op het hoogste stand tot je een gladde saus zonder klontjes hebt.
- Zet de kneedhaak op je standmixer en doe de tarwegluten samen met de saus die je zojuist in de blender hebt gemaakt in de beslagkom. Zet de mixer eerst op de laagste stand aan en als ziet dat er een samenhangend deeg is gevormd, kun je de mixer op middelste stand zetten. Kneed het deeg maximaal 10 minuten. Dit kun je overigens ook met de hand doen, dan moet je wel stevig kneden.
- Het deeg is goed als het rekbaar is.**
- Leg een theedoek over de beslagkom en laat het deeg 15 minuten rusten.
De seitan in de juiste vorm krijgen (dit is even ingewikkeld):
- Verdeel het deeg in drie grote porties.
- Pak nu één van de grote porties en leg de andere twee nog even terug in de beslagkom met een theedoek erover.
- Verdeel die ene grote portie weer in zes kleinere porties.
- Leg één van de zes kleinere porties tussen een dubbelgevouwen bakpapier en rol het met een deegroller zo dun mogelijk uit. Haal dit plakje seitan van het bakpapier af, rek het nog een beetje op met je handen en leg het op een bord. Bestrijk het licht met olie. Rol ook een tweede kleine portie uit tot een dunne plak en leg deze op de eerste. Druk het goed aan.
- Herhaal dit met nog drie kleine porties. Bij de laatste (zesde) laag rek je het plakje zo goed uit, dat je 'm om de vijf andere plakken heen kunt vouwen. Druk dit aan de onderkant goed aan. Nu heb je een iets gemaakt dat enigszins de vorm van een grote kipfilet heeft.
- Pak dit stevig in, in een apart stuk bakpapier en leg het even apart.
- Herhaal stap 3 tot en met 6 ook met de andere twee grote porties.
De seitan stomen:
- Breng water in een pan aan de kook en leg de stoommand of stoominzet hierop.
- Zet de drie ingepakte stukken filet (met bakpapier en al) en de stoommand/inzet.
- Laat de filets 90 minuten stomen (na 45 minuten draai je de filets om).
- Laat ze nu volledig op kamertemperatuur afkoelen. Daarna gaan ze nog een uurtje de koelkast in.
- Nu de filets compleet zijn afgekoeld en opgesteven kun je ze in porties verdelen. Dat doe je door ze met de hand te los te scheuren. Scheur niet de laagjes los! Mijn ervaring is hoe klein de stukken hoe lekkerder.
De seitan frituren:
- In de ene kom doe je alle ingrediënten voor de natte mix. Roer het even goed door en zet het even apart. In de andere kom doe je alle ingrediënten voor de droge mix en roer ook dit even goed door.
- Neem de "kipstukken" en rol ze kort door de natte mix. Tik er even mee op de rand, zodat de overtollig vloeistof er af stroomt. Rol het nu kort door de droge mix, zodat er een dun laagje bloem op zit. Leg het op een bord of ovenrek.
- Doe dit met alle kipstukken en laat dit 30 minuten staan.
- Na 30 minuten herhaal je stap 2 en 3 met alle stukken.
- Verwarm de frituurpan voor op 180 graden of giet frituurolie in een grote wok- of hapjespan en houd met een kookthermometer de temperatuur in de gaten.
- Doe nu per drie of vier van de stukken in de frituurolie en houd ongeveer 3 minuten per kant aan of tot je ziet dat ze goudbruin zijn**.
- Laat ze op een ovenrek of op een bord met een keukenpapiertje uitlekken.
- Geniet van je harde werk!
- Lekker met ketchup of sriracha/mayonaise mix.
EXTRA INFORMATIE
1** Als je merkt dat het deeg nog te stevig is, voeg er dan steeds één eetlepel havermelk aan toe terwijl de mixer draait. Totdat het wel de juiste consistentie heeft. 2** Let op: Het is natuurlijk niet echt rauw vlees, dus het kan aanzienlijk korter worden gefrituurd. Haal de stukken uit de frituur als je ze bruin genoeg vindt.
* Deze blogpost bevat affiliate links. Meer informatie vind je hier.