Vegan fruittaartjes met luxe banketbakkersroom, een krokante korst met heerlijke hazelnotensmaak en afgetopt met vers fruit. Dit is een gebakje dat je met de zonnige lente- en zomerdagen graag op tafel zet! Maak dit dessert voor moederdag, vaderdag, Pasen of gewoon lekker wanneer je er zin in hebt.
Vegan fruittaartjes: perfect dessert op zonnige dagen!
Geïnspireerd door het zonnige weer van de laatste dagen besloot ik deze vegan fruittaartjes met banketbakkersroom te maken. Door het kleurige fruit zijn deze gebakjes zo vrolijk! Het heeft ook wel iets decadents dat iedereen z’n eigen mooie taartje krijgt. Dat maakt dit dessert ook zo perfect voor een high tea of een speciale brunch in het zonnetje!
Pate sucres aux noisette: krokante zanddeeg met hazelnoten
Om de vegan fruittaartjes nog iets decadenter te maken heb ik voor dit recept gekozen voor een bijzondere korstdeeg. Door de korst zijn namelijk geroosterde en gemalen hazelnoten verwerkt én voor wat extra smaak zit er ook nog wat pindakaas doorheen.
Zo heeft de korst ook echt een eigen smaak die mooi combineert met het vanille in de vegan banketbakkersroom en het verse fruit.
Luxe vegan banketbakkersroom: creme mousseline
De vegan banketbakkersroom is ook geüpgraded. Het is een crème mousseline met echte vanille van een peul. Creme mousseline is een meer gastronomisch en luxe variant van banketbakkersroom, die vaak in desserts van de betere restaurants en cafés in Parijs wordt verwerkt.
Het is een verfijnde room waar op het laatst nog koude plantaardige boter doorheen gaat. Perfect voor deze mini fruittaartjes!
Tips voor het maken van perfecte vegan fruittaartjes
- Kneed het deeg niet te lang: Zodra het deeg samenhangt kun je stoppen met kneden. Vanaf dat moment kun je het deeg samendrukken tot een bal, plat maken en minimaal 1 uur in de koelkast laten rusten.
- Laat het deeg écht rusten: Tijdens het kneden ontstaan er altijd gluten en die geven een elastisch en taai resultaat. Dat is wat je hier precies niet wilt. Om een krokante korst te krijgen moet je het deeg echt even laten rusten.
- Bak het deeg eerst blind: Om ervoor te zorgen dat de randen mooi rechtop blijven staan bak je het deeg eerst blind. Dus zonder vulling, maar met blindbakbonen.
- Blijf de room tijdens het koken roeren: Het laatste dat je wilt is klontjes in de banketbakkersroom. Daarom het belangrijk om de room goed te blijven roeren, terwijl je het aan de kook brengt.
- Maak de creme mousseline een dag van te voren: Als je de tijd hebt dan kan ik je van harte adviseren om de creme een dag van te voren te maken en dan een nachtje in de koelkast te zetten. Zo trekt de vanillesmaak goed in de room.
- Laat het fruit glanzen: Voor een nog luxer resultaat smeer je het fruit af met wat ingekookte abrikozenjam, dat doen de fruit taartjes net zo blinken als bij de bakker.
- Eet ’t het liefst dezelfde dag op: Als je de taartjes eenmaal hebt samengesteld kun je ze het beste dezelfde dag opeten. Hoe langer je wacht, hoe zachter de korst wordt door de creme.
Vegan fruittaartjes bewaren
Ik gaf het hierboven al aan, als je de taartjes eenmaal hebt samengesteld moet je ze eigenlijk ook dezelfde dag nog eten. Hoe langer je wacht, hoe zachter de bodem wordt.
Als je ze wilt voorbereiden bak dan het deeg en maak de creme mousseline tot twee dagen van de voren. Stel de taartjes samen op de dag dat je ze gaat serveren.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.
Het recept
INGREDIËNTEN
Voor het notendeeg:
- 200 gr bloem
- 1 el maizena
- 50 gr hazelnoten
- 75 gr poedersuiker
- 1 tl zout
- 1 el pindakaas
- 100 gr plantaardige boter, op kamertemperatuur
- 1 el gemalen lijnzaad, 10 minuten weken in 2 el warm water
Voor de crème mousseline:
- 500 ml plantaardige melk (ik gebruikte sojamelk)
- 1 vanillepeul
- 100 gr (kokosbloesem)suiker
- 60 gr maizena
- 1 tl agar agar
- Snufje kurkuma (voor de kleur)
- 50 gr koude boter
- 50 gr zachte boter op kamertemperatuur
Voor de garnering:
- Fruit naar keuze, ik gebruikte een combinatie van aardbeien, blauwe bessen en kiwi. Maar mandarijnen, appelpartjes, bramen of frambozen zijn natuurlijk ook heel lekker!
- 100 gr ingekookte abrikozenjam
Verder nodig:
- Keukenmachine
- Bakpapier
- Deegroller
- taartvormpjes met een uitneembare bodem van 10 cm
- keramische bakbonen of gedroogde bonen
- Spuitzak (het liefst een herbruikbare)
- Standmixer of handmixer
BEREIDINGSWIJZE
Het deeg:
- Verwarm de oven voor op 180 graden en rooster de hazelnoten zo'n 5 minuten tot ze goudbruin zijn en lekker ruiken. Vermaal de hazelnoten in een keukenmachine tot een redelijk fijne meel (de oven kan nu even uit);
- Doe nu alle ingrediënten, behalve de lijnzaad, in een ruime kom. Wrijf alles tussen je handen, zodat er een structuur ontstaat dat lijkt op grote grove zandkorrels (sablage);
- Voeg nu de geweekte gemalen lijnzaad toe en kneed het snel tot een samenhangend deeg. Maak er een bol van, druk het plat en bewaar het in een vershouddoos in de koelkast. Laat het daar minimaal een uur rusten;
- Verwarm opnieuw de oven voor op 180 graden en vet de taartvormpjes in. Knip nu ook het bakpapier in 8 vierkantjes van 15x15 cm;
- Verdeel het deeg in 8 gelijke porties en rol ze uit tot een cirkel die groot genoeg is om de taartvormpjes mee te bekleden (dat is een diameter van ca. 14 cm);
- Bekleed de taartvormen met het deeg, prik gaatjes in de bodem, leg er een stuk bakpapier op en verdeel de blindbakbonen;
- Bak de bodems eerst 20 minuten mét bakpapier en bonen. Haal ze uit de oven, verwijder de bonen en het papier en bak de bodems nog eens 10 minuten krokant.
- Laat ze op een rek volledig afkoelen.
De crème mousseline:
- Snijd de vanillepeul overlangs door het midden en schraap de pitjes eruit;
- Doe de pitjes en de peul in een steelpannetje samen met de plantaardige melk. Breng het aan de kook en laat het een kwartiertje op laag vuur pruttelen (blijf wel regelmatig roeren om te voorkomen dat er een vliesje ontstaat);
- Roer in een aparte kom de maizena, suiker, kurkuma en agar agar even goed door;
- Giet nu, terwijl je met een garde goed blijft roeren, in een dunne straal de melk erbij tot je een dun en klontvrij papje krijgt;
- Giet dit mengsel terug in de steelpan en breng het weer op laag vuur aan de kook. Laat het 2 á 3 minuten door pruttelen tot je merkt dat het mengsel dikker wordt (houd wel in de gaten dat room niet op de bodem verbrandt);
- Voeg de koude boter toe. Nu kan het mengsel een beetje schiften, maar geen zorgen, blijf het doorroeren. Het wordt vanzelf glad;
- Giet de room over op een vochtige schaal, dek het af en laat het twee uur opstijven;
- Na het opstijven doe je de room in de mixer met garde en klop je het luchtig. Voeg geleidelijk aan de boter op kamertemperatuur toe en blijf mixen tot de boter volledig is opgenomen;
- Doe de creme in een spuitzak zonder mondstok en spuit het mooi op de taartbodems. Zorg dat je over elke taartbodem evenveel opspuit;
Samenstellen:
- Snijd het fruit en verdeel het over de taartjes;
- Bestrijk ze met de ingekookte abrikozenjam, zodat ze mooi gaan glanzen.
- Eet smakelijk!