Kikkererwten en linzen vol proteïne en vezels. Warme kruiden als kaneel, komijn, cayennepeper en gember. Tomaten en frisse citroen. Dat zijn de sterren van dit gerecht: vegan harira, ook wel bekend als Marokkaanse linzensoep. Dit recept is zó makkelijk en ideaal om mee te mealpreppen. Na het koken ontwikkelen de smaken in deze soep zich verder en smaakt het elke dag weer beter!
Wat is harira?
Harira is een traditionele Marokkaanse linzensoep die op elk moment van de dag gegeten wordt. Vooral tijdens de Ramadan is deze soep onmisbaar en is het voor velen de eerste maaltijd na het vasten.
Het is een populair gerecht dat in elke streek weer anders wordt bereidt.. De meeste gezinnen hebben zelfs hun eigen geheime recept. Daardoor is er niet één, maar zijn er wel duizend verschillende manieren waarop je deze smaakvolle en gezonde soep kunt maken.
Basisingrediënten voor harira
In de basis zijn er wel een aantal ingrediënten die altijd weer terug komen. Dat zijn linzen, kikkererwten en tomaten. Die moet je zien als het canvas. En met de rest van de ingrediënten maak je elke keer weer een nieuw kunstwerk. Zo, zit ik me ff een partij fi-lo-so-fisch te wezen. Niet normaal ????
Daardoor is harira eigenlijk het hele jaar door lekker. In de zomer heb je vaak minder zin in een zware soep. Dan maak je ‘m wat lichter door een deel van de bonen te vervangen voor verse groenten. Denk aan courgettes of spinazie. Je kunt de harira eventueel wat frisser maken door op het laatst extra veel citroensap toe te voegen.
En druilerige herfst- of winterdagen vragen om iets stevigers. Dan voeg je gewoon wat aardappelen aan vegan Marokkaanse harira toe. Je maakt ‘m nóg warmer met extra kaneel of peper. Heerlijk!
Is Marokkaanse harira vegan?
Harira is van oorsprong niet vegan. De bouillon wordt helaas vaak van rund of kip gemaakt. Soms zitten ook stukken vlees in. Naar mening totaal niet nodig! Want deze soep is door alle kruiden en specerijen al zó smaakvol, dat je dat helemaal niet mist.
Eenvoudig te maken!
Mijn liefde voor harira is groot! Je kunt me er op elk moment van de dag blij mee maken. Het is zó ontzettend lekker. Ik zit na het eten ervan lekker vol, maar ik heb wel het gevoel dat ik gezond bezig ben.
Omdat deze soep zo divers is en heel eenvoudig te maken, is dit ook echt mijn go to recept voor de lunch. Ik heb er altijd wel de ingrediënten voor in huis (en heb ik iets niet dan laat ik het gewoon achterwege).
Het is een perfect recept voor mensen die graag mealpreppen. Je maakt aan het begin van de week een grote pot soep. Dat verdeel je over bakjes, die je vervolgens een dag of 3/4 in de koelkast kunt bewaren en drie maanden in de vriezer. Ik zou zelfs adviseren om de soep pas de volgende dag te eten. Omdat de smaken zich na het koken nog doorontwikkelen wordt het met de dag lekkerder!
Mijn recept voor vegan harira
Dit recept is mijn versie van vegan Marokkaanse harira. Zie het als basisrecept die je naar eigen smaak kunt aanpassen. Heb je één ingrediënt niet in huis of lust je het niet, dan laat je het gewoon achterwege. Of je vervangt het voor iets dat je wel hebt.
Ben je er klaar voor? Hier komt mijn geheime recept voor vegan harira/Marokkaanse linzensoep (maar je mag ’t best doorvertellen hoor ????)
Als je dit recept hebt geprobeerd tag me dan op instagram @gewoonlekkergroen en laat een reactie achter!
INGREDIËNTEN
- 1 ui
- 3 wortelen
- 1 courgette
- Verse gember (zo lang als een vingerkootje) of 1 tl gemberpoeder
- 2 teentjes knoflook
- 2 el olie (olijfolie om mee te koken en kokosolie is heel geschikt)
- 1 tl zout
- 2 tl komijn
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl vers gemalen zwarte peper
- 1 flinke el tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes (ca. 400 gram)
- 150 gram linzen (welke je maar wilt, maar groene linzen moeten wel wat langer koken dan rode)
- 1 bouillonblokje
- 1,5 liter water
- 1 blikje kikkererwten (ca. 400 gram)
- 1 el citroensap
Optioneel:
- 100 gr Quinoa (die voeg je om hetzelfde moment toe als de linzen)
Of
- 100 gr Vermicelli
- Handje peterselie
- Rode peper of een eetlepel sambal (als je van pittig houdt)
- Handje koriander
BEREIDINGSWIJZE
Voorbereiden:
- Snipper de ui en snijd de wortelen in dunne rondjes;
- Snijd de courgette in kwart rondjes;
- Rasp de gember en de pers de knoflook uit;
Aan de slag:
- Verhit 2 el olie in een ruime pan;
- Voeg hier de gesnipperde ui aan toe en fruit het ca. 2 minuten op middenhoog vuur;
- Gooi dan de wortels erbij en bak deze ook op middelhoog vuur zo'n 5 minuten;
- Doe dan de courgette, gember en knoflook in de pan samen met het zout en roer het even goed door;
- Vervolgens gaat de komijn, koriander, paprikapoeder, kaneel en zwarte peper erbij en roer het nogmaals goed door;
- Voeg dan de tomatenpuree toe en wederom goed doorroeren;
- Nu gaan de tomatenblokjes erin, samen met 1,5 liter water en een bouillonblokje.
- Breng het water op hoog vuur aan de kook;
- Als het water kookt kun je de linzen toevoegen. Afhankelijk van de gekozen linzen zal de kooktijd tussen de 15 en de 30 minuten liggen.
- Giet de kikkererwten af en spoel ze daarna nog goed af;
- Gooi ze bij de soep en laat het nog 10 minuten op laag vuur door pruttelen;
- Tot slot doe je de citroensap erbij.
- Eet smakelijk!
2 reacties
Je Harirasoep was heerlijk, genoten???? Ga ik zeker vaker maken.. leuke tips!
Hoi Caroline, wat leuk te vernemen! Dank je wel voor je reactie 😀