Drie lagen luchtig en knapperige meringue, met daartussen een rijke vegan mokka botercreme. Afgewerkt met een romige ganache… goddelijk! Deze vegan hazelnoot schuimtaart is echt geweldig, dus maak ‘m snel!
Volgens mij is de beroemde hazelnootschuimtaart van Maison Kelder de eerste hazelnootschuimtaart die ik ooit op heb. Die is zo goddelijk en heerlijke luchtig. Het “gebakken lucht” thema van Heel Holland Bakt was dan ook het ideale moment om deze zoete wolkjes een keer te veganizen. Daarom heb ik een vegan hazelnootschuimtaart gemaakt met koffiebotercreme en chocolade ganache. Geroosterde hazelnoten, koffie en chocolade zijn echt smaken die voor elkaar gemaakt zijn.
Laten we trouwens even stilstaan bij het feit dat er geen enkel ei nodig was voor het maken van deze hazelnootschuimtaart. Wie het ook bedacht heeft… meringue van kikkererwtenwater (je weet wel, dat spul dat je door het gootsteenputje giet), ook wel aquafaba genoemd, is echt een geniale vondst!
Aquafaba, de eiwit vervanger
Mocht je nog niet bekend zijn met aquafaba, het is kikkererwtenvocht. Het is geweldig, want het werkt precies hetzelfde als eiwitten als je het luchtig klopt. En het smaakt helemaal niet naar kikkererwten, dat beloof ik! Net als met eiwitschuim, kun je eindeloos veel recepten maken met aquafaba schuim. Denk aan macarons, pavlova’s, marshmallows, mousses, citroenschuimtaartjes, noem maar op.
Vegan hazelnootschuimtaart
Deze vegan hazelnootschuimtaart is verrassend makkelijk om te maken. Het duurt even voordat de schijfjes hazelnootschuim droog genoeg zijn, maar dat geeft je genoeg tijd om de botercrème te maken. Verder is het belangrijk dat je de aquafaba de avond ervoor een beetje hebt ingekookt. Dan wordt je eiwitschuim wat stabieler. De botercreme heb ik van vegan margarine gemaakt en de gecoate hazelnoten op de bovenste laag heb ik bij de notenboer gehaald. Zo simpel is het dus om een klassieker te veganizen, zonder dat iemand dat echt door zal hebben.
INGREDIËNTEN
Voor de schijfjes meringue:
- 120 ml aquafaba (wat je de avond ervoor het ingekookt van 180 ml en in de koelkast hebt gezet)
- 100 gram suiker
- 100 gram gemalen geroosterde hazelnoten
- 100 gram gemalen amandelen
- 100 gram poedersuiker
Voor de koffie botercreme:
- 200 gram vegan margarine (kamertemperatuur)
- 300 gram poedersuiker
- 2 el instant koffie (aangelengd met een theelepel water)
Chocolade ganache:
- 300 gram pure chocolade
- 100 ml sojaroom (Alpro)
Extra nodig:
- Standmixer
- Spuitzak
- 8 hazelnoten gecoat met pure chocolade
BEREIDINGSWIJZE
Voor het hazelnootschuim:
- Verwarm de oven voor op 100 graden.
- Klop de aquafaba in een schone mengkom schuimig. Als het zachte pieken heeft gevormd, voeg je steeds een eetlepel suiker toe tot alle suiker in het schuim is opgenomen. Klop het nog een paar minuten goed door, tot het stijve pieken heeft.
- In een aparte schaal doe de gemalen hazelnoten, amandelen en poedersuiker bij elkaar en meng je het goed door tot alle stukjes noot gecoat zijn met poedersuiker.
- Doe nu het notenmengsel bij het schuim en vouw het rustig door tot alle stukjes noot goed door het schuim verdeeld zijn.
- Doe het schuim in een spuitzak en spuit 4 rondjes van ongeveer 20 cm in diameter op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Leg de bakplaat in de oven en bak het ongeveer 2 uur. Als je twee bakplaten gebruikt dan kun je ze het beste om het half uur wisselen, zodat alle meringue even lang onder de bovenwarmte heeft gelegen.
Koffie botercreme:
- Doe de vegan margarine in de mengkom van je keukenmachine en klopt het 5 minuten op de hoogste stand. Af en toe zul je de boter van de randen moeten schrapen.
- Voeg dan steeds beetje bij beetje poedersuiker toe, tot het helemaal in de boter is opgenomen.
- Voeg dan de instant koffie toe en blijf het nog 10 minuten op de hoogste stand doorkloppen.
- Zet het in de koelkast om op te stijven.
Chocolade ganache:
- Giet de sojaroom samen met blokjes pure chocolade in een steelpan en warm het langzaam op.
- Als de chocolade gesmolten is en goed door de room is vermengd, zet je het vuur uit en laat je het afkoelen.
Samenstellen:
- Als je meringues na 2 uur goed droog zijn en helemaal zijn afgekoeld, dan kun je ze stapelen.
- Eerst doe je een laagje ganache op een schijf, dan spuit je een mooie rand botercreme en dan stapel je er een nieuwe schijf op.
- Dit doe je tot je de laatste schijf hebt gehad. Ook op de laatste schijf doe je een laag ganache, maar nu laat je het een beetje over de zijkant stromen.
- Spuit mooie toefjes botercreme langs de rand en maak het af met chocolade hazelnoten.
- Je kunt de taart nu het beste nog een uurtje in de koelkast op laten stijven voor je 'm aansnijdt.
Ben je lekker op dreef en wil je meer vegan recepten uitproberen? Neem dan even een kijkje op de vegan recepten pagina!
* Deze blogpost bevat affiliate links. Meer informatie vind je hier.
28 reacties
Ik sta op dit moment het aquafaba op te kloppen en ik vroeg me af hoelang het duurt voordat het gaat pieken? ik klop deels met een garde en deels met een staafmixer.
Ik hoop dat ik nog op tijd ben! Bij mij duurt het ongeveer een minuut tot het schuim begon te vormen en ongeveer 5 minuten voordat ik redelijk stevige pieken kreeg. Maar ik gebruik een keukenmachine.
Als je dan suiker toevoegt worden de pieken steeds steviger. Succes!
Ik heb deze taart al een paar keer gemaakt, maar mijn schuim zakt in de oven toch telkens in. Ik dacht dat het aan het vettige van de nootjes lag. Of moet ik de oven niet op hete lucht zetten? Mijn schuim is prachtig als ik het heb geklopt, maar daarna … heb je een tip?
En ik gebruik in plaats van botercreme gedeeltelijk banketbakkersroom (dus custard). Erg lekker en minder zwaar.
Hoi Sarra,
Welk zoetmiddel kan ik het beste nemen als ik geen geraffineerde suiker wil/kan gebruiken? Palmsuiker lijkt mij op de één of andere manier niet zo geschikt in dit recept..?
Groetjes, Sara
Hoi Sara,
Gebruik je wel ruwe rietsuiker? Wat ik zelf weleens doe als ik geen poedersuiker in huis heb, is het zelf maken door ruwe rietsuiker fijn te malen in m’n keukenmachine
Ik heb nog nooit met palmsuiker gebakken, maar als het net zo “droog” is als rietsuiker dan zou je het kunnen proberen.
Succes!
Hi Sarra, ik denk erover om als kerstdessert deze taart te gaan maken, maar dan 1-persoons taartjes van zo’n 5-7cm doorsnede. Hoe lang denk je dat die in de oven moeten om droog te bakken? En: zou ik ze kant en klaar bijvoorbeeld ook 2 uur kunnen laten staan tot we ze gaan eten, of denk je dat het schuim dan zacht wordt? Hoe was dat bij jouw taart?
Hoi Renate,
Wat leuk! En goed idee van die kleine schuimtaartjes. Ik denk eerlijk gezegd dat de droogtijd hetzelfde blijft. Maar je zou natuurlijk na 75 minuten kunnen kijken of ze al goed zijn uitgehard. Mochten ze dan niet goed zijn dan controleer je elke 10 minuten of ze zo ver zijn.
En je kunt ze kant en klaar prima 2 uur laten staan. Die van mij zijn nog twee dagen lang krokant gebleven. Aquafaba schuimpjes worden minder snel zompig dan eiwit schuimpjes. Succes!
Dat ziet er echt waar uit om vingers bij af te likken!
Dank je wel Resaarcle! 😀
Hoi Sara,
Hoe lang blijft de taart ongeveer goed?
Heb de aquafaba gisteravond laten inkoken en was eigenlijk van plan om de taart vandaag te maken en pas morgenavond te eten?
Kan dat of is de boel dan ingezakt?
Groet,
Kim
Hoi Kim,
Dat kan zeker! Aquafaba schuim wordt veel minder snel zompig dan eiwitschuim, dus je kunt het prima een dag van te voren maken. Succes!
Hey Sarra! Wat voor margarine heb je gebruikt?
Hoi Teunie, ik heb de 100% plantaardige margarine van Becel gebruikt. Niet fantastisch maar ik kon helaas geen stevigere vegan margarine vinden.
Remia heeft een goede biologische margarine die stevig is. Kun je verkrijgen bij ah.
Wat een goeie tip, want die van Remia lijkt idd helemaal vegan te zijn. Ik ga ‘m eens proberen!
Ik zou de suiker helemaal willen vervangen, welke optie raadt jij me aan?
Hoi,
Wat zijn de verhoudingen. Ik zie en hoor op het filmpje niet de hoeveelheid benodigde ingedienten.
Ik ben benieuwd
Ik zie geen ingrediënten en beschrijving staan. Hoe komt dat? Ik zou deze taart graag willen maken voor het weekend, maar zonder beschrijving kom ik niet ver.. Bedankt alvast!
Hoi Thijs, ik zie het! Het bericht is aangepast. Als het goed is zou je de ingrediënten en bereidingswijze weer moeten kunnen zien. Bedankt voor de melding!
Ohhhhh…. ziet er heerlijk uit! Maar op de een of andere manier blijft bij mij het schuim nooit stevig genoeg en loopt het uit als ik het ga verwerken.. ? Zeer irritant, heb lang geklopt tot pieken maar zakt daarna eigenlijk altijd weer in.. Enig idee??
Hi Susan, dank je wel! Heb je dit recept toevallig al uitgeprobeerd? Als het goed is krijg je namelijk een steviger schuim als je de aquafaba laat inkoken. Ik hoor het graag!
Hoi! Ik zou graag willen weten welk formaat kikkererwten pot je hebt gebruikt voor de hoeveelheid aquafaba? Ik heb net op tijd dit geweldige recept gevonden!
Hoi Lotte, ik heb een blik van 400 gram gebruikt, maar ik zou voor de zekerheid twee blikken in huis halen. Het ene merk bevat meer water dan het andere. Succes!
Hoi Sarra,
Wat een super leuke video is dit en wat ziet deze taart er heerlijk uit. Ik ben per toeval op je blog terecht te komen en ik volg je gelijk. Je recepten zien er prachtig uit!
X Sarah
Hoi Sarra, het klinkt heerlijk! Ik wil het maken voor morgen, alleen heb ik geen keukenmachine . Nog tips hoe ik de hazelnoten kan vermalen tot meel
ziet er iig lekker uit…maar eens proberen 😉
Hoi Sarra had hele mooie toefen, maar in de oven is alles een dunne plak geworden. Heb de hete lucht gebruikt. Is dit de oorzaak denk ik :_)))
Dat heb ik dus ook. Al van alles geprobeerd, maar inderdaad misschien een keer geen hete lucht.