Een frisse rode kleur, een crunchy bite, een licht zure/pittige smaak, een symfonie aan geuren van knoflook, lente ui, en gember…
En het is nog goed voor je ook! Als je voor het eerst met fermenteren begint dan is deze makkelijke vegan kimchi het ideale recept om mee te experimenteren.
Wat is nu eigenlijk kimchi?
Hoewel dit product de laatste tijd steeds populairder is geworden, kan ik me voorstellen dat je er misschien nog nooit van hebt gehoord. Kimchi is een gefermenteerd bijgerecht dat oorspronkelijk uit Korea komt. Er zijn een hoop verschillende varianten, maar de bekendste is toch wel de kool kimchi, die gefermenteerde Chinese kool als basis heeft.
Als ik de smaak van kimchi ergens mee moet vergelijken dan kan dat het beste met zuurkool. Maar dan nog veel en véél smaakvoller en iets pittiger.
In Korea wordt kimchi bij bijna elk gerecht gegeten en dat snap ik wel, want het is erg lekker.
Is kimchi gezond?
Kimchi is een gefermenteerd product. De, van nature in het voedsel aanwezige, goede bacteriën hebben tijdens het fermentatieproces flink kunnen gedijen. De suikers en het zetmeel in de Chinese kool en de rest van de ingrediënten hebben daarvoor als voedingsbodem gediend. Die suikers en het zetmeel zijn door de bacteriën omgezet in melkzuur (maak je geen zorgen, dit is gewoon vegan), waardoor de kimchi z’n zure smaak heeft gekregen.
De goede bacteriën worden ook wel probiotica genoemd en die dragen bij aan een gezonde spijsvertering en aan het immuunsysteem.
Daarnaast zorgt het fermenteren ervoor dat het voedsel makkelijker te verteren is en dat het product langer houdbaar blijft.
Tot slot dragen de vitaminen, mineralen en vezels in alle aanwezige groenten ook bij aan de gezonde eigenschappen. Deze kenmerken maken kimchi overwegend gezond.
Er wordt echter ook veel zout gebruikt bij het productieproces en hoewel het meeste zout er uit wordt gespoeld, blijft er altijd nog wel iets achter. Mocht je om de een of andere reden zoutarm dieet volgen, dan past kimchi daar niet in.
Is kimchi vegan?
Helaas is niet alle kimchi die in de supermarkt verkocht wordt vegan. Bij de traditionele bereidingswijze wordt er namelijk nog weleens vissaus of garnalenpasta gebruikt. Dus het is belangrijk (en dat hoef ik je misschien niet eens te vertellen) dat je het etiket leest.
Zelf vegan kimchi maken
Mocht je geen Aziatische supermarkt in de buurt hebben of lekker zelf aan de slag willen gaan met fermenteren, dan heb ik gelukkig wel een heel makkelijk vegan kimchi recept voor je. Het enige dat je nodig hebt is een beetje geduld… en natuurlijk alle ingrediënten én een superschone pot.
Het recept is helemaal vrij van dierlijke producten zónder af te doen aan de lekkere smaak, want er gaan smaakmakers als knoflook, lente ui, rode peper flakes en gember in.
Tips bij het bereiden van vegan kimchi:
Als je zelf vegan kimchi gaat maken dan zijn er wel een aantal essentiële zaken waar je op moet letten:
- Het aller- allerbelangrijkste is dat je met schone materialen werkt. Je wilt namelijk dat alleen de goede bacteriën flink kunnen groeien, niet de slechte. Dus zet de pot(ten) op de hoogste stand in de vaatwasser of was het grondig met de hand af en zet de pot in een hete oven om uit te dampen.
- Zorg dat je de pot goed kunt afsluiten. Een weckpot is hiervoor ideaal.
- Voor een optimale smaakontwikkeling, zet je de vegan kimchi de eerste 2 dagen op je aanrecht met het deksel er half op. Sluit de pot nu nog niet helemaal af, want tijdens het fermentatieproces ontstaan er gassen die druk op de deksel zullen zetten. Als de druk te hoog wordt kan de deksel springen en zit je keuken onder de vegan kimchi.
- Na twee dagen zet je de pot afgesloten in de koelkast, zodat de smaken zich verder kunnen ontwikkelen. Je kunt de kimchi dan al eten, maar als je langer wacht (een week of twee) dan is het een stuk lekkerder.
- Experimenteer vooral zelf met de gewenste fermentatietijden!
Zo maak je vegan kimchi
Als je dit recept hebt geprobeerd tag me dan op instagram @gewoonlekkergroen en laat een reactie achter!
INGREDIËNTEN
- 1 grote Chinese kool
- Grof zeezout
- 1 Groene radijs (of 300 gram rode radijsjes)
- 2 bospeentjes
- 5 lenteuitjes
- 6 flinke tenen knoflook
- 1 stuk gember van 4 cm lang
- 1 ui
- 2 gedroogde shiitakes
- Koreaanse rode peper flakes naar smaak (verkrijgbaar bij de Aziatische supermarkt of toko)
- 1 theelepel gedroogde wakame zeewier (ook verkrijgbaar bij de Aziatische supermarkt)
- 1 eetlepel donkere sojasaus
- 1 theelepel maizena
Verder nodig:
- Keukenmachine of rasp
- Een grote schone pot
BEREIDINGSWIJZE
Stap 1:
- Snijd de Chinese kool in 4 gelijke stukken (laat het kontje er aan zitten). Spoel het vervolgens goed af, zodat er geen vuil meer tussen de bladeren zit.
- Wrijf het zeezout goed tussen de bladeren (wees niet te zuinig met de hoeveelheid zout). Leg de stukken in een kom en zet deze voor 2 uurtjes op een koele plaats. Zolang heeft de Chinese kool nodig om te slinken.
Stap 2:
- In een kom doe je kokend water (ongeveer 250 ml). Daar doe je de gedroogde shiitakes en de gedroogde wakame in. Laat dit nu 20 minuten trekken.
- In de tussentijd snijd je de groene kool en de wortelen in dunne reepjes. De lente-uitjes snij je in stukken van een halve centimeter. Gooi het allemaal bij elkaar in een kom en zet ook deze nog even weg.
- In een keukenmachine doe je knoflook, ui en gember. Maal dit zo fijn mogelijk. Als je geen keukenmachine hebt, dan doe je dat met een rasp.
- Als de shiitakes voldoende vocht hebben opgenomen en de wakame hun oorspronkelijke vorm weer terug hebben, dan giet je het water af in een kom (dit vocht wel bewaren!).
- De wakame kan je wegdoen (of voor een ander gerecht bewaren). De shiitakes gooi je bij het knoflook, gember en uit mengsel in de keukenmachine en maal ook dit nog even fijn.
- Tot slot maak je de kimchi saus. Voeg daarvoor sojasaus toe aan het shiitake vocht, samen met 1 theelepel maizena. Warm dit even kort op in een steelpannetje, zodat de saus iets dikker wordt. Als het begint te bubbelen, mag je het van het vuur afhalen.
Stap 3:
- Na 2 uur is de Chinese kool geslonken en zijn de bladeren flexibel. Spoel nu de Chinese kool goed uit. Het liefst 5 keer, zodat er zo min mogelijk zout tussen de bladeren achterblijft.
- In een grote kom doe je de Chinese kool en hier voeg je de rode pepper flakes aan toe. Masseer dit goed in.
- Voeg het knoflookmengsel toe aan de groene radijs, wortel en lente uien en meng het goed door.
- Voeg dit mengsel nu toe aan de Chinese kool toe en meng dit wederom met de hand goed door.
- Tot slot voeg je de kimchi saus toe en masseer je dit ook weer goed in.
Wecken & fermenteren:
- Het mengsel in een grote en vooral ook super schone pot en druk het goed aan.
- Zet de pot één of twee dagen op een koele donkere plek met het deksel open. Daarna laat je de kimchi met de deksel er op verder in de koelkast fermenteren.
- Zie je bubbels in de pot ontstaan? Dat is een goed teken!
- Afhankelijk van hoe zuur je de vegan kimchi graag hebt, is deze na een dag of 3 al klaar om te eten.