Zoek je een recept voor échte oranje tompoucen met banketbakkersroom en al, maar dan zonder ei en zonder gelatine…? Dan heb ik hier hét ultieme recept voor vegan oranje tompouce voor je! Twee dunne lagen vegan bladerdeeg met daartussen vegan banketbakkersroom (met echte vanille) en afgemaakt met een laagje oranje glazuur. Dit is, als je het mij vraagt, de perfecte traktatie op Koningsdag!
Vegan oranje tompouce: het ultieme Koningsdag gebakje
Mijn missie met Gewoon Lekker Groen is om vegan recepten te ontwikkelen die net zo lekker zijn, zo niet nóg lekkerder dan het origineel. Eén van de gebakjes die ik al heel lang wilde veganizen is de tompouce. Nu Koningsdag eraan zit te komen heb ik eindelijk een goed excuus om ze te maken!
Deze vegan tompoucen zijn echt heerlijk! Je bent er wel even mee bezig. Er zijn namelijk een aantal onderdelen die je moet maken, maar dan heb je ook wat.
Vegan oranje tompouce: lactosevrij, zonder gelatine en zonder eieren, hoe dan?
Toen ik nog wel zuivel at, at en maakte ik heel regelmatig tompoucen. En er zijn heel veel soorten te verkrijgen. Zo heeft de tompouce van de banketbakker vaak banketbakkersroom (crème patissière) als vulling en die van de supermarkt of de Hema is gevuld met Zwitserse room.
Ik vind het allebei lekker, maar mijn favoriet was die van de bakker (vooral die van Holtkamp in Maassluis). Nu zijn die helaas niet vegan, want banketbakkersroom wordt over het algemeen van eieren, melk en vaak ook varkensgelatine gemaakt.
Gelukkig kunnen we effecten van die dierlijke ingrediënten eenvoudig nabootsen met plantaardige alternatieven als maizena of custardpoeder, sojaroom en agar agar. En maak je geen zorgen, de room is echt net zo lekker! En tompoucen zelf maken is niet zo moeilijk als je misschien denkt.
Gouden tips voor dunne lagen bladerdeeg
Het bladerdeeg dat ik voor dit recept voor vegan oranje tompouce heb gebruikt is een kant-en-klare versie uit de supermarkt. Onder andere Tante Fanny, Koopmans en AH huismerk hebben een vegan variant. Dat is lekker makkelijk en je hoeft niet twee dagen in de keuken te staan om het bladerdeeg te vouwen.
Heb je wel zin in een uitdaging? Probeer dan eens vegan bladerdeeg zelf te maken.
Een tompouce heeft twee lagen dunne bladerdeeg, met de nadruk op dun. Als men zelf tompoucen maakt, zie ik vaak twee dikke en veel te opgepufte lagen. Dit geeft een rustieke look, maar vind ik zelf minder mooi.
Om een dun resultaat te krijgen heb ik twee tips:
- Ten eerste is het belangrijk dat je het bladerdeeg gaat “verfrommelen”. Zo haal je de werking er een klein beetje uit. Dat doe je door de blaadjes deeg helemaal te laten ontdooien, vervolgens op elkaar te leggen en het samen te drukken tot een ronde bal. Pas dan rol je het deeg dun uit tot de gewenste grootte.
- Als tweede prik je het uitgerolde deeg met een vork helemaal naar z’n gallemiezen. Hoe meer gaatjes hoe beter.
Het bladerdeeg voorsnijden of niet?
Bladerdeeg is een berucht deeg om op maat te snijden als het is afgebakken. Het is zo kwetsbaar en kruimelig dat thuisbakkers vaak besluiten om het alvast op maat te snijden voordat het de oven in gaat.
Dit is een persoonlijke keuze, maar ik doe dat liever niet. Ik houd van strakke randen, van zowel het deeg als de vulling en dat krijg je door de tompoucen pas na het samenstellen op maat te snijden.
Wil je weten hoe je dit het beste doet? Bakker Cees Holtkamp legt je dat in deze video uit.
Vegan oranje tompouce, hoe te eten?
Zelf eet ik ze in losse onderdelen, dus eerst de bovenkant, dan de vulling en dan pas de bodem. Maar ik ontleed werkelijk alles (als je mij een chocoladereep zou geven dan eet ik ook het liefst eerst de chocolade eraf en dan pas de vulling), en dat is niet de beste manier.
De beste manier om een tompouce te eten is als volgt: je legt ‘m op z’n kant. Dan kun je het bladerdeeg makkelijker met je vork “snijden” zonder dat je de vulling eruit perst. En je hebt gelijk een hapje van alles.
Deze vegan tompoucen bewaren
Deze tompoucen zijn echt het lekkerst op de dag zelf, maar je kunt ze wel even in koelkast bewaren. Hooguit één dag blijven ze dan nog wel lekker. Spuit er dan nog geen slagroom op, want plantaardige slagroom zakt helaas veel te snel in elkaar!
Tip: je kunt de losse onderdelen wel tot drie dagen van de voren voorbereiden. Dan bak je alvast het bladerdeeg en maak je de vegan banketbakkersroom, maar je stelt de tompoucen pas op de dag dat ze gegeten worden samen.
Je kunt ze vast ook wel invriezen, maar dat heb ik niet geprobeerd. Ik zou je dus niet durven zeggen of ze na het ontdooien nog mooi en lekker zijn.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.
Het recept
INGREDIËNTEN
Voor het bladerdeeg:
- 450 gram vegan bladerdeeg (zelfgemaakt of uit de supermarkt)
Voor vegan banketbakkersroom:
- 500 ml plantaardige melk (ik gebruik het liefst ongezoete en ongebrande amandelmelk of sojamelk)
- 75 gram suiker of kokosbloesemsuiker
- 60 gram custardpoeder
- 1 vanillepeul, pitjes eruit geschraapt
- 50 gram plantaardige boter
Voor het glazuur:
- 100 gram abrikozenjam
- 100 gram poedersuiker
- 2 el water
- Oranje kleurstof (ik gebruikte een natuurlijke vegan kleurstof van het merk Biovegan, verkrijgbaar bij Ekoplaza
- Plantaardige slagroom (optioneel om 't af te maken)
Verder nodig:
- Deegroller
- Garde
- Spuitzak (herbruikbaar) zonder of met een ronde spuitmond
- Glaceermes
- Vork
- Siliconen bakmat of bakpapier
BEREIDINGSWIJZE
Bladerdeeg bakken:
- Laat de bladerdeeg volledig ontdooien;
- Verwarm de oven voor op 200 graden en leg de bakmat of bakpapier op een bakplaat;
- Verwijder de folie en leg de plakjes bladerdeeg op elkaar. Druk dit deeg samen tot een bal;
- Bestuif je werkblad met een beetj bloem en rol het deeg nu uit tot een dunne plak van 38x26 cm (tijdens het bakken krimpt het deeg iets terug tot 36x24 cm);
- Prik er zoveel mogelijk gaatjes in met een vork en verplaatst het deeg met behulp van de deegroller naar de bakplaat;
- Laat het deeg een uurtje rusten;
- Bak het bladerdeeg in 20 minuten af of tot je ziet dat het mooi goudbruin is;
- Haal het deeg uit de oven en laat het volledig afkoelen;
- Snijd het bladerdeeg met behulp van een glaceermes (je hebt geen scherp mes nodig) over het lange deel door het midden. Dus je krijg twee plakken van 18x24cm;
Vegan banketbakkersroom maken:
- Doe alle ingrediënten voor de banketbakkersroom (incl. de vanillepeul en de pitjes) in een steelpan en breng het op halfhoog vuur aan de kook;
- Blijf continu roeren om te voorkomen dat er klontjes ontstaan;
- Laat het twee á drie minuten door pruttelen op laag vuur, terwijl je nog steeds blijft roeren. De room wordt steeds dikker;
- Giet de banketbakkersroom op een iets vochtige plaat en dek af met folie. Laat het afkoelen;
- Verwijder de vanillepeul en klop de koude banketbakkersroom met een garde of keukenmachine goed los en glad en vul hiermee de spuitzak.
Samenstellen:
- Spuit op één van de plakken bladerdeeg de banketbakkersroom in rechte banen;
- Zet daar de tweede plak bovenop en druk het een beetje aan.
Het glazuur:
- Laat de abrikozenjam in een steelpannetje inkoken en zeef de grote stukjes eruit;
- Meng de poedersuiker met de kleurstof en het water en warm het 20 seconden op in de magnetron of in een pannetje tot het een dunne substantie heeft en makkelijk uit te smeren is;
- Smeer de jam over de bovenste laag en verdeel vervolgens het glazuur daaroverheen (dat gaat het makkelijkst met een glaceermes);
- Laat het een half uurtje opdrogen en opstijven in de koelkast;
- Verdeel tot slot deze grote tompoucen in 6 even grote tompoucen (of in meerdere tompoucen als je ze liever wat kleiner hebt). Hoe je dat het beste doet laat bakker Cees Holtkamp je zien in dit Youtube filmpje
- Je kunt het afmaken met een strookje slagroom*;
- Eet smakelijk!
EXTRA INFORMATIE
*Plantaardige slagroom houdt helaas niet lang stand, ik zou ze dus pas opspuiten als je echt gaat eten. Anders heb je na een kwartiertje al een zielig drabje op je tompouce.
* Deze blogpost bevat affiliate links. Meer informatie vind je hier.
1 reactie
Lekker recept. Bij mij kreeg ik de eerste keer wel flink wat kontjes in de pudding. Je kan beter de custard en de suiker eerst met zes eetlepels melk mengen en dat pas toevoegen als de rest kookt merkte ik.