Een Italiaanse panna cotta, maar dan net een tikkie anders! Deze vegan panna cotta bestaat uit twee lagen volle en gezoete kokosmelk met daartussen twee laagjes frisse frambozencoulis. Je maakt het geheel feestelijk af met vers fruit en klaar is je bijzondere dessert! Het is een heerlijk toetje voor na een uitgebreide maaltijd, en bij een brunch of een afternoon tea.
Wat is panna cotta?
Panna cotta is een klassiek Italiaans dessert dat uit room, melk, gelatine en suiker bestaat. Alle ingrediënten worden samen aan de kook gebracht en weer afgekoeld. Na het afkoelen stolt de gelatine en heb je een soort roompudding. Vaak wordt de panna cotta afgemaakt met verse fruit of een laagje vruchtencoulis.
Deze vegan panna cotta gaat uit van hetzelfde concept, maar in plaats van room en melk gebruiken we alleen volle kokosmelk. Dat heeft absoluut effect op de smaak, maar ik vind de romige kokos in combinatie met de frisse bessen juist ontzettend lekker! Agar agar houdt de boel mooi bij elkaar en maakt er een pudding van.

Vegan panna cotta maken: kies de juiste kokosmelk
Voor dit recept voor vegan panna cotta heb ik een hele vette kokosmelk gebruikt waar ongeveer 20% vet in zit. Dat vetpercentage klinkt natuurlijk heel heftig, maar als je voor een lager vetpercentage kiest, dan heb je bij lange na niet dat romige mondgevoel dat je wilt bereiken.
Dus als je niet op dieet bent en heel af en toe eens van dit toetje geniet dan zou ik echt voor de volle versie gaan!

Vegan panna cotta is verrassend eenvoudig te maken!
Deze vegan panna cotta lijkt een heel luxe dessert met die mooie rood-witte laagjes. Je zou zeggen dat er veel werk in zit en dat je er lang mee bezig bent, maar dat valt enorm mee!
Ik denk dat ik het met al anderhalf uur mee in anderhalf uur heb gemaakt (en dat is inclusief tussendoor op laten stijven!). Het meeste werk zit ‘m in het zeven van de frambozen (frambozenpitten tussen je tanden zijn echt de hel!).
Vegan panna cotta is ook nog eens een dessert dat je goed van te voren kunt voorbereiden. Tot wel drie dagen van te voren zelfs. Ideaal wanneer je eters verwacht die je even flink wilt verwennen met iets bijzonders!

De vegan panna cotta kun je met of zonder suiker maken
In oorspronkelijke dessert gaat natuurlijk een berg suiker. Voor deze vegan panna cotta heb ik maple syrup gebruikt. Dat is ook zoet, maar heeft een rijkere, bijna karamelachtige smaak die mooi bij de rest van de ingrediënten past. Heb je geen maple syrup dan kun je ook rietsuiker, kokosbloesemsuiker of agavesiroop gebruiken.

Waar je bij dit recept op moet letten
Het is zó eenvoudig, dat er eigenlijk maar weinig fout kan gaan. Dat gezegd hebbende, zijn er wel wat kleine punten die je in acht moet nemen:
- Voeg de agar agar altijd gelijk aan de koude vloeistof toe en roer het goed door. Doe je dit niet dan kan het plaatselijk stollen en voor klontjes zorgen;
- Giet de volgende laag pas in het het glaasje als de vorige volledig is opgesteven. Als je de volgende laag er te vroeg op giet (dus als de vorige nog vloeibaar is) dan zullen de twee vloeistoffen met elkaar mengen. Het is nog steeds lekker, maar iets minder indrukwekkend.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

Het recept

Vegan panna cotta met frambozen coulis
Benodigde tools
- 6 glaasjes met een inhoud van 200 ml
Ingrediënten
Frambozencoulis:
- 600 gr frambozen (vers of diepvries)
- 50 ml water
- 3 el maple syrup (agavesiroop, kokosbloesemsuiker of rietsuiker)
- 2 tl agar agar
Kokoscreme:
- 500 ml volle kokosmelk (vetpercentage van ca. 19% heeft de voorkeur, de kokosmelk van Fairtrade werkt ook goed)
- 1 tl vanille extract
- 3 eetlepels maple syrup (ook hier kun je dit vervangen voor agavesiroop, kokosbloesemsuiker of rietsuiker)
- 1 theelepel agar agar
- Vers fruit om te garneren (bijvoorbeeld verse frambozen, blauwe bessen, aardbeien of plakjes kiwi. Wat blaadjes munt is ook heel lekker.)
Bereidingswijze
Frambozencoulis (laag 1 en 3):
- Doe de frambozen samen met het water en maple syrup in de steelpan en breng het aan het kook. Laat het ca. 10 minuten op laag vuur pruttelen tot de frambozen zacht zijn en uit elkaar vallen.
- Haal de frambozen door een zeef boven een kom. Druk het vocht met behulp van een rubber spatel er goed uit. Je houdt ongeveer 400 ml vloeistof over. De pitjes kun je weggooien.
- Giet de helft van de frambozensap terug in de steelpan. Los een 1/2 theelepel agar agar op in één eetlepel water en giet het al roerend bij de frambozensap.
- Breng het sap aan de kook en laat het 1 minuut op laag vuur pruttelen. Verdeel het vervolgens over alle glaasjes. Laat het op kamertemperatuur afkoelen en opstijven. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Maak vervolgens de kokoscreme laag.
Kokoscreme (laag 2 & 4):
- Giet de kokosmelk met agar agar, de vanille en de rest van de maple syrup in een kom en roer het tot de agar agar volledig is opgelost.
- Doe de helft van dit mengsel in een steelpan en breng het aan de kook. Laat het 1 minuut op laag vuur door koken.
- Verdeel het over de frambozenlaag in de glaasjes (check eerst of de frambozencoulis voldoende is opgesteven). Laat ook deze laag volledig opstijven.
- Herhaal stap 4 van laag 1 met de rest van het sap. En tot slot stap 2 & 3 van laag 2 met de rest van de kokoscrème.

INGREDIËNTEN
- 600 gr diepvries frambozen
- 50 ml water
- 6 el maple syrup of agavesiroop of kokosbloesemsuiker of rietsuiker
- 3 tl agar agar
- 1 tl vanille extract
- 550 ml volle kokosmelk (met een vetpercentage van 19% a 20% heeft de voorkeur, de kokosmelk van Fairtrade werkt ook goed)
- Vers fruit om te garneren, bijvoorbeeld verse frambozen, blauwe bessen, aardbeien of plakjes kiwi. Wat blaadjes munt is ook heel lekker.
Verder nodig:
- 2 steelpannen
- 6 glaasjes van ca. 120 ml
- Zeef
BEREIDINGSWIJZE
Laag 1: de frambozencoulis
- Doe de frambozen samen met het water en 3 el maple syrup in de steelpan en breng het aan het kook. Laat het op laag vuur door pruttelen tot de frambozen zacht zijn en uit elkaar vallen. Dit duurt ongeveer 10 minuten;
- Haal de frambozen door een zeef boven een kom. Druk het vocht met behulp van een rubber spatel er goed uit. Je houdt ongeveer 400 ml vloeistof over. Ik heb geen idee wat je met de pitjes kunt dus die gooi kun je weggooien;
- Laat de frambozencoulis afkoelen en doe er vervolgens twee theelepels agar agar bij;
- Giet de helft van de coulis in de steelpan en breng het weer aan de kook;
- Laat het 1 minuut op laag vuur koken en verdeel het vervolgens over alle glaasjes. Laat het afkoelen en opstijven in de koelkast.**;
- Maak vervolgens LAAG 2.
Laag 2: de kokos panna cotta
- Giet de kokosmelk met 1 tl agar agar, de vanille en de rest van de maple syrup in een kom en roer het goed door;
- Doe de helft van dit mengsel in een steelpan en breng het aan de kook. Laat het 1 minuut op laag vuur door koken;
- Verdeel het over de frambozenlaag in de glaasjes (zorg dat de frambozencoulis voldoende is opgesteven);
- Laat het weer volledig opstijven in de koelkast;
- Herhaal stap 4 & 5 van LAAG 1 en tot slot stap 2 & 3 van LAAG 2.
Garneren:
- Als de lagen zijn opgesteven kun je de vegan panna cotta garneren met fruit naar keuze
- Eet smakelijk!
EXTRA INFORMATIE
**Agar agar stijft bij 35 graden al op, je zult zien dat het na 15 minuten in de koelkast al stevig is.
* Deze blogpost bevat affiliate links. Meer informatie vind je hier.