Waarom je minder plastic zou moeten gebruiken.
Je wordt ‘s ochtends wakker en de wekker die je aanstaart is vaak van plastic. Je gaat ontbijten en je brood zit in een plastic verpakking, het boter dat je gebruikt trouwens ook. Vervolgens ga je winkelen en bij elke aankoop krijg een plastic tas. Shampoo, frisdrank en ook je douchegordijn is allemaal van plastic.
Plastic is dus overal om ons heen en het is vaak ook makkelijk en goedkoop te verkrijgen. Maar er kleven ook een aantal nadelen aan het gebruik van plastic, die zowel met de gezondheid als het milieu te maken hebben.
De effecten op de gezondheid.
Allereerst de effecten op de gezondheid. Wanneer voedsel slechts wordt opgeslagen in plastic, is er nog niets aan de hand. Het schadelijke effect begint pas wanneer plastic wordt verwarmd, bijvoorbeeld wanneer je eten in de magnetron opwarmt. Door het te verwarmen lekken er schadelijke chemicaliën, als synthetische oestrogenen, uit het plastic in je voedsel. Studies wijzen uit dat deze synthetische oestrogenen kankerverwekkend kunnen zijn, de vruchtbaarheid kunnen aantasten en schade kunnen toebrengen aan de foetus.
Water uit plastic flessen kan ook synthetische oestrogenen bevatten. Dat komt doordat flessen tijdens het productieproces verwarmd worden om ze in een vorm te gieten, zodra ze hun juiste vorm hebben worden ze weer gekoeld met het water dat wij uiteindelijk drinken.
De effecten op het milieu.
Naast de mogelijke schadelijke effecten op de gezondheid, is het gebruik van plastic ook schadelijk voor het milieu. Voor de productie van slechts een halve kilo plastic is ongeveer 10 liter water nodig, daarnaast stoot het zo’n 3,5 kg CO2 en andere schadelijke stoffen uit. Plastic is ook nooit 100% biologisch afbreekbaar. Dit heeft als gevolg dat plastic materialen die niet meer gerecycled kunnen worden weer terug in de natuur gegooid.
Er zijn gigantische eilanden gevonden die geheel uit plastic tassen, flessen en ander plastic materiaal bestaan. Deze eilanden hebben een schadelijk effect op de vissen en vogels, die ook giftige stoffen binnenkrijgen. Voor ons heeft dat weer als gevolg dat de vissen niet meer veilig zijn voor consumptie.
Wat je zelf kunt doen om het gebruik van plastic drastisch te verminderen.
Het is dus duidelijk dat de productie, het gebruik en het weggooien van plastic over het algemeen schadelijk is voor mens en milieu. Maar gelukkig zijn er manieren om het gebruik van plastic te verminderen, zodat we allemaal veiligere keuzes kunnen maken. Hier zijn tien tips die je kunnen helpen bij het maken van een bewuste keuze:
- Drink zo min mogelijk water uit plastic flessen. Kraanwater is een goede keuze, desnoods met waterfilter. En als je onderweg wilT voorkomen dat je uitdroogt, kun je water ook in roestvrij stalen of glazen drinkflessen meenemen. Je hebt ze al voor 5 euro bij de Hema;
- Maak vooral gebruik van stoffen boodschappentassen, zoals jute of katoen. Deze kun je heel vaak gebruiken, zijn stevig en zijn niet belastend voor het milieu. Wat ook heel leuk is, is om ze zelf te maken;
- Bewaar je kliekjes zoveel mogelijk op in glazen containers in plaats van plastic bakken;
- Gebruik geen huishoudfolie bij het opwarmen van eten, het vaak ook niet nodig;
- Babyflessen zijn meestal ook van plastic, gebruik bij voorkeur een glazen fles;
- Kies zoveel mogelijk verse groenten en fruit in plaats van uit blik. Blik heeft vaak ook een plastic coating waar synthetische oestrogenen in zitten.
- Ga voor je groenten en fruit naar de groenteboer. Deze geeft je producten mee in papieren zakken. Bij de supermarkt moet je ze vaak in plastic zakken doen. Als je dan toch bij de supermarkt je fruit haalt, gebruik de zakken dan als pedaalemmerzak, zodat ze toch nog een tweede leven hebben gehad;
- Zoek naar betere alternatieven voor plastic speelgoed;
- Luiers bevatten vaak ook een plastic coating en vormen een aanzienlijk groot deel van ons afval. Kies daarom voor eco vriendelijke luiers. Zoals de bamboeluiers van Daizy Babies.
- Breng een mok mee naar je werk voor al je drinken. Jij verdient beter dan een mondvol plastic!
Heb je zelf nog tips?
Als je zelf nog tips hebt voor het vermijden van plastic, die nog niet in dit artikel vermeld staan, laat deze dan achter in een reactie!
5 reacties
Ik gebruik de plastic tassen van kledingwinkels ook als vuilniszak. Scheelt weer een beetje in de plasticcontainer en geld, want ik hoef nooit meer een rol vuilniszakken te halen! Mijn boodschappen doe ik altijd in een boodschappentas van Blond Amsterdam. Deze ziet er veel leuker uit dan de tas van een supermarkt, ik hoef niet iedere keer 25 cent te betalen en mijn tas scheurt niet kapot. Win win situatie!
Ik heb inmiddels ook katoenen en andere kleine (deels zelf genaaide) zakjes voor brood of groenten en fruit. Ook in de meeste supermarkten te gebruiken: ik weeg mijn groente of fruit af en doe die sticker op mijn stoffen zakje! Bij de bakker/ marktkram vraag ik of het brood in mijn eigen zakje mag – heb nog nooit “Nee” gehoord! 🙂
Mooi stuk GLG. Het is onvoorstelbaar hoeveel hoeveel plastic er wordt verbruikt en hoe hoog de plastic productie is. Ik woon in Haarlem, en gelukkig worden er veel initiatieven – zowel vanuit de gemeente als particulier – ontplooid om het plasticgebruik tegen te gaan. Ik probeer zelf veel glas te gebruiken, aangezien glas oneindig recyclebaar is.
Hoi Nabila, dank je wel! Er wordt inderdaad bizar veel plastic gebruikt in producten en het is heel moeilijk om het helemaal niet meer te gebruiken, maar als je je ervan bewust bent en je keuzes aanpast kom je al een heel eind.
Ik hergebruik de de plastic zakken voor groente uit de supermarkt. Neem ze mee in een katoenen tasje als ik boodschappen ga doen en doe er opnieuw groente in. Ze zijn na eenmalig namelijk gebruik nog lang niet af. Kleine verbetering, maar toch!