Waarom zou je zelf compost maken?
Om milieuvriendelijke redenen: We gooien met z’n allen best wel onnodig veel etensresten weg. Deze voedselresten en organisch afval komen op een grote hoop op de afvalstort terecht, waar het door bacteriën wordt afgebroken.
Omdat er vaak weinig zuurstof bij het organische afval kan komen, komt bij afbreken van voedselresten methaangas vrij. Een overschot aan methaangas draagt voor een belangrijk deel bij aan het broeikaseffect.
Wanneer je thuis je eigen compost maakt zorg je wel voor voldoende zuurstof bij de afbraak van het organische afval, waardoor er juist amper methaangas geproduceerd wordt.
Om de bodem van je tuin te verbeteren: Wanneer je zelf compost maakt heb je voor zeer weinig geld een voedingsrijke meststof voor de bodem van je tuin.
Compost verbetert de structuur van de bodem, houdt vaak goed vocht vast en zorgt er voor dat planten beter beschermd zijn tegen ziektes en plagen.
Wat heb je nodig om zelf compost te maken?

Als je zelf aan de slag gaat met composteren heb je niet veel nodig:
- Een droge, lichte plek in je tuin;
- Een compostbak of -silo met een goede luchtdoorvoer;
- Groen afval;
- Bruin afval
Groen afval: dit zijn groente- en fruitresten, onkruid, gras, snoeisel, theezakjes, etc.
Bruin afval: hooi, stro, dorre bladeren, takken, zaagsel, etc.
Zo maak je zelf compost
1. De compostbak plaatsen
Zet de compostbak op een droog en licht plekje in je tuin. Het belangrijk dat je je compostbak direct op de bodem zet, zodat de micro-organismen en insecten er makkelijk bij kunnen om hun werk te doen.
2. Voeg om de beurt groen afval en bruin afval toe
De perfecte samenstelling voor het maken van compost is 50% groen afval en 50% bruin afval. Het makkelijkst is om eerst een laagje groen afval aan de compostbak toe te voegen en dat af te wisselen met bruin afval.
Groen afval zorgt namelijk voor de productie van stikstof en bruin afval voor de productie van koolstof. Zorg er in elk geval voor dat al het afval dat je aan je compostbak toevoegt goed klein is. En zorg er ook voor dat de bak niet te droog wordt, want dan zal de productie van compost stil komen te liggen.
Wanneer je merkt dat de inhoud van de compostbak te droog wordt, kun je er een klein beetje water op sproeien.
3. Even geduld hebben
Het duurt ongeveer 9 tot 12 maanden voordat het compost klaar is voor gebruik. Het enige dat je voor die tijd kunt doen is rustig afwachten en genoeg groen en bruin afval toe blijven voegen.
4. Zelfgemaakte compost gebruiken
Na 9 tot 12 maanden kun je je zelfgemaakte compost eindelijk gaan gebruiken. Als alles goed is gegaan, dan heb je op de bodem van je compostbak wat vochtig, kruimelig en donker materiaal liggen. Deze compost is klaar voor gebruik.
Wat moet je niet in de compostbak gooien?
Sommige materialen kunnen voor ziektes en schimmels in de compostbak zorgen en kun je dus beter niet composteren. Het gaat om de volgende afvalresten:
- Zuivelproducten: yoghurt, boter, melk en room. Deze afvalresten zorgen voor vieze luchtjes en trekken de verkeerde insecten aan;
- Zieke of beschimmelde plantenresten;
- Vet en olie;
- Vlees, vis en botten;
- Kattenbakkorrels of uitwerpselen van honden en katten;
- Brood;
- Alles van plastic;