Deze heerlijke vegan pulled pork van jackfruit is een mooie combinatie van zoet en hartig. De structuur van de pulled jackfruit lijkt ontzettend op pulled pork, maar het is veel malser en zachter. Dit is makkelijke veganistische comfort food op z’n best! Je kunt de vegan BBQ pulled pork op een sandwich doen, maar op tortilla’s en taco’s is het ook erg lekker.
Vegan pulled pork? Kan dat?
Pulled pork staat hoog op het lijstje van favoriete gerechten van mijn vriend, maar omdat er nu zo’n 5 jaar helemaal geen vlees meer in huis komt, moest ik toch op zoek naar een alternatief. En ik heb ‘m gevonden, hoor! Deze vegan pulled pork is van pulled jackfruit gemaakt.
Jackfruit is een gigantische vrucht, komt vooral voor in Zuidoost-Azië en is rijk aan vitamine B6, vitamine C en kalium. Als je de vrucht uit elkaar trekt krijg je de structuur van getrokken vlees. Het is een heel apart gezicht, maar erg lekker!

Vegan pulled pork: kies altijd voor young jackfruit in water!
Als je bij de toko voor het “fruit in blik” schap staat dan zul je zien dat je uit twee soorten kunt kiezen, namelijk gele jackfruit en jonge groene jackfruit. Daar zit verschil in!
Rijpe jackfruit is geel van kleur, lekker zoet en geschikt voor het gebruik in desserts.
Onrijpe jackfruit (jonge groene jackfruit) is wit van kleur. Het heeft geen uitgesproken smaak en een vlezige textuur. Net als tofu absorbeert deze bijzondere vrucht de smaken die je eraan toevoegt. Het is daarom belangrijk dat je de onrijpe variant gebruikt voor dit vegan pulled pork recept. Probeer het echt niet met gele variant, want dat is veel te zoet en fruitig.
Dat young jackfruit van zichzelf amper smaak heeft is juist fijn. Het absorbeert namelijk wel de smaken die je eraan toevoegt. Smaakmakers als gerookte paprika, knoflook en barbecue saus passen geweldig bij dit gerecht. Ze zorgen voor een hartige en smaakvolle maaltijd die een stuk gezonder is dan met vlees.
Waar koop je jackfruit?
Je kunt verse jackfruit gebruiken of uit blik. Voor dit recept heb ik een blik gebruikt, want de verse vrucht is lastig te vinden in Nederland. De variant uit blik is ook veel makkelijker te bereiden.
Tegenwoordig is jonge jackfruit in blik makkelijk verkrijgbaar. Supermarkten als Albert Heijn, Jumbo en Plus hebben het vaak vast in het assortiment. Ook kun je young jackfruit in brine bij Aziatische supermarkten kopen, zoals Amazing Oriental. Ik vind het een voordeel dat je uit verschillende merken kunt kiezen.

Hoe maak je vegan pulled pork van jackfruit?
Hoewel je bij dit recept heel goed de structuur van de pulled pork kunt nabootsen, is de smaak en bite wel heel anders. Het is niet zo taai en vlezig, maar lekker zacht (en het blijft niet zo naar tussen je kiezen zitten). Het begint de bereiding van de pulled jackfruit.
Jackfruit schoonmaken en voorbereiden: Zorg dat je de jackfruit uit blik goed afspoelt, voordat je het gaat bereiden. Je kunt er voor kiezen om de pitten te verwijderen, dan ziet het er “realistischer” uit, maar het hoeft niet. Ook de pitten hebben een neutrale smaak en het is eigenlijk best zonde om gewoon prima stukken vrucht weg te gooien. Snijd wel het harde puntje eraf.
Jackfruit koken: Om de juiste structuur te krijgen moet je de jackfruit uit elkaar trekken. Dat gaat het makkelijkst als je ze eerst even gebakken en gestoofd hebt. Begin dus met het fruiten van de ui en alle smaakmakers. Voeg dan de jackfruit toe met de bouillon en liquid smoke en laat het net zo lang pruttelen tot het water verdampt is.
Pulled jackfruit maken: Trek nu de jackfruit met behulp van twee vorken uit elkaar. Omdat ze gaar zijn gaat het nu een stuk makkelijker en vallen de stukjes al bijna uit zichzelf uit elkaar.
Vegan BBQ pulled pork: Om er een vegan BBQ pulled pork van te maken voeg je een lekkere barbecuesaus toe. Het liefst eentje waar niet teveel suiker aan is toegevoegd. Het laatste stapje is afbakken in de oven. Dan worden de sliertjes iets droger en krokant.
Vegan pulled pork taco’s: Als je de pulled jackfruit helemaal klaar is dan is het erg lekker op een broodje, maar zeker ook op taco’s of tortilla’s.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

Het recept!

Vegan pulled pork van jackfruit!
Benodigde tools
- Hapjespan
- Oven
- Bakplaat
Ingrediënten
- 2 blikken young green jackfruit in brine of water
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 gesnipperde ui
- 3 teentjes geperste knoflook
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1/4 theelepel cayennepeper (of naar smaak)
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
- 1 theelepel liquid smoke (optioneel)
- 250 ml groentebouillon
- 60 ml barbecuesaus (een niet zoete barbecuesaus heeft de voorkeur)
- 4 Harde broodjes of tortilla’s
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden. In de blikken zitten stukken jackfruit in de vorm van een driehoek. Snijd van elke driehoek het harde puntje eraf, zodat je alleen het vezelachtige vruchtvlees overhoudt.
- Spoel de jackfruit af onder de koude kraan en trek het vervolgens los, zodat je de structuur van pullled pork krijgt.
- Verwarm de olie in een hapjespan en fruit de uien tot ze glazig zijn. Voeg dan de geperste knoflook toe en bak dit kort mee. Bak de jackfruit mee en voeg alle specerijen, zout, peper en liquid smoke toe. Roer goed door tot alle specerijen tot alle jackfruit met een laagje specerijen gecoat zijn. Bak dit ongeveer 1 minuutje op medium hoog vuur.
- Giet de groentebouillon erbij en laat het geheel op een laag vuurtje pruttelen, tot alle groentebouillon is opgenomen.
- Verdeel de jackfruit over een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat in de oven en bak de vegan pulled pork 15 minuten.
- Haal de bakplaat na 15 minuten uit de oven en voeg barbecuesaus toe. Zorg dat alle jackfruit voorzien is van een laagje barbecuesaus en zet de bakplaat terug in de oven. Bak het nog eens een kwartiertje af.
- Verdeel de vegan pulled pork over de tortilla’s en serveren maar! Eet smakelijk!
Ben je lekker op dreef en wil je meer vegan recepten uitproberen? Neem dan even een kijkje op de vegan recepten pagina!
* Deze blogpost bevat affiliate links. Meer informatie vind je hier.
12 reacties
Ik ga dit komend weekend proberen. Ik ben erg benieuwd!
Ik vraag me wel af of dit ook is in te vriezen. Weet jij dat? Dan kan ik grotere hoeveelheden maken (mits het bevalt)
Hoi Patrick, ik heb het nog niet ingevroren dus ik zou je niet durven zeggen of het na het ontdooien nog lekker is. Misschien kun je een klein beetje extra maken en dat invriezen om het uit te proberen.
Ik ben benieuwd, succes!
Alles is op gegaan, dus ik kan niets invriezen. Er zit niets anders op dan nog maar meer te maken. 🙂
Een opmerking, een theelepel cayennepeper is echt super pittig!! Volgende keer doe ik er maar een kwart in, lijkt me voldoende…
Bedankt voor het recept, was lekker!
Oh wat goed! Lijkt me inderdaad een goed idee 😉 En wat betreft de cayennepeper, fijn dat je het meldt. Ik zal het in het recept aanpassen!
Graag gedaan, leuk dat je het hebt geprobeerd.
Ik heb het recept net gemaakt en ik vond het heel erg zout. Maar qua textuur en overige smaken zeker de moeite waard om nog een keer te maken. Dan voeg ik het zout, eventueel, pas aan het einde toe 🙂
Hoi Michel, dank je wel voor je reactie! Jammer dat het te zout was, als ik je een advies mag geven: blijf bij alles wat je toegevoegd proeven of de smaak in balans is, zeker als het om zout gaat. Het zal je inderdaad geen tweede keer gebeuren 😉
Hoi Sarra! Voor hoeveel personen is dit gerecht? Ben heel erg benieuwd naar het resultaat!
Hoi Tara! Je haalt uit dit recept 6 kleine tortilla’s. Ik ben ook benieuwd hoe je het vindt 🙂
Het was echt heel erg lekker! Ga ik zeker nog een keer maken 🙂
Waar haal je liquid smoke?
Hoi,
Begrijp ik goed dat jij de pitten er in laat zitten?
Btw: ik heb de puntjes er niet afgesneden maar de vezelige stukken er af getrokken.
Maar misschien gooi je dan goed eetbare stukken weg?
Voor de liefhebber gemakkelijk en snel te bestellen: https://qsta.nl/nl_NL/rootzz-of-nature/