Een tikkeltje bittere pure chocolade en zoetzure vegan roomkaas met een hint vanille. Met recht een hemelse combinatie die je een keer geproefd moet hebben. Bij een goeie hemelse modder zijn de randjes lekker knapperig en de binnenkant nog zacht/fudgy.
Het mag er misschien niet persé culinair uitzien (eerder modderig), maar lekker is het zeker!
Wat is hemelse modder?
Het is eigenlijk niets anders dan een zachte vegan brownie met een vegan roomkaas topping, die gedeeltelijk door het beslag is verwerkt.
Ik heb geen idee waar dit recept vandaan komt, maar ik denk dat ik wel kan raden hoe de naam is ontstaan. De combinatie van chocolade en roomkaas is namelijk hemels. Het uiteindelijke resultaat ziet eruit als modder. Hemelse. Modder… Briljant.
Mijn liefde voor hemelse modder
Die is ontstaan toen ik net op mezelf ging wonen en net een beetje het bakken begon te ontdekken. Dit was één van de eerste recepten die ik samen met mijn beste vriend maakte. Lekker een beetje klooien in de keuken en je daarna veel te vol vreten… Die goeie oude tijd!
Hemelse modder is eigenlijk een recept dat bijna niet fout kan gaan. Ideaal is het als je randen nog wat knapperig zijn en de binnenkant nog lekker zacht, op het fudgeachtige af. Maar als je het net iets te lang of te kort hebt gebakken, dan is ‘ie nog steeds heerlijk! Maak je er vooral niet te druk om.
Sharing is caring
En omdat dit een recept is dat voor mij in elk geval goede herinneringen naar boven brengt, wil ik ‘m graag met je delen.
En waarom zou je het niet maken? Het is super lekker, super eenvoudig en binnen no time op tafel. Tijd om aan de slag te gaan!
Als je dit recept hebt geprobeerd tag me dan op instagram @gewoonlekkergroen en laat een reactie achter!
INGREDIËNTEN
Vegan Roomkaas:
- 150 gram ongezouten en ongebrande cashewnoten
- 125 ml sojamelk
- 3 eetlepels suiker (ik gebruik graag basterdsuiker)
- 4 á 6 eetlepels citroensap (dat zijn 2 á 3 citroenen en voeg toe naar smaak)
- 1 theelepel vanille extract
- Snufje zout
- Optioneel: 1 eetlepel appelazijn (als het je nog niet zuur genoeg is)
Vegan Brownies:
- 100 gram 100% plantaardige boter in blokjes
- 100 gram gehakte pure chocolade
- 2 eetlepels gemalen lijnzaad opgelost in 4 eetlepels water
- 50 ml sojamelk
- 150 gram suiker (hier gebruikte ik ruwe rietsuiker voor)
- 1 theelepel vanille extract
- 75 gram bloem
- 30 gram custardpoeder of maizena
- 30 gram cacaopoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel zout
BEREIDINGSWIJZE
Vegan roomkaas:
- Gooi alle ingrediënten voor de vegan roomkaas (ja gooien mag) in een krachtige blender en maal het tot room.
- Dat is je roomkaas*.
- Zet het even apart.
Vegan brownies:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Smelt op laag vuur in een steelpannetje de boter samen met de pure chocolade en roer het even door.
- Haal de pan van het vuur en voeg hier de lijnzaad, sojamelk, suiker en vanille extract aan toe en roer het wederom goed door. Zet het pannetje apart.
- In een aparte kom zeef je de bloem, custardpoeder, cacaopoeder, bakpoeder en zout. En roer het even met een garde.
- Giet nu het chocolademengsel bij de droge ingrediënten en roer het kort tot een glad beslag.
- Giet dit beslag in een ingevette bakvorm dat je met bakpapier hebt bekleed en strijk het met een spatel glad
- Laat wat dikke klodders vegan roomkaas hier en daar op het beslag vallen en maak met een mes wat willekeurige vormen, zodat de roomkaas over het hele beslag verdeeld is.
- Bak de vegan Hemelse modder nu zo'n 25 á 35 minuten.
- Je kunt met een sateprikker controleren of het deeg gaar is. Als er geen beslag aan de prikker blijft hangen is het goed.
- Laat dit nu helemaal afkoelen en een uurtje in de koelkast staan, voordat je 'm aansnijdt.
- Eet smakelijk!
EXTRA INFORMATIE
*Proef altijd nog even of de roomkaas zuur genoeg voor je is, zoniet dan voeg je naar wens wat meer citroensap of appelazijn toe.