Toen ik laatst in de supermarkt zo’n lekker pak donuts liggen, realiseerde ik me dat het al weer véél te lang geleden is geweest dat ik ze voor het laatst at. Die van de supermarkt en de bakker zijn namelijk niet vegan. En het is misschien maar goed ook dat ik ze niet meer zo makkelijk kan verkrijgen, want als ik er eenmaal aan donuts begin dan blijft het niet bij 1.
Maar eens in de zoveel tijd flink zondigen moet kunnen, dus besloot ik zelf vegan donuts maken. En ze waren zó lekker en luchtig dat ik het recept met je moet delen!
Verse en luchtige zelfgemaakte vegan donuts

Verse en luchtige zelfgemaakte vegan donuts Als je een recept “veganized” dan vind ik dat het op z’n minst net zo lekker moet zijn als het origineel, zo niet lekkerder. “Echte” donuts hebben een specifieke structuur. Ze moeten licht en luchtig zijn en niet te taai. Er moet gist in zitten én ze moeten worden gefrituurd, anders ben je gewoon een cake aan het bakken.
Ik denk dit recept voor vegan donuts net zo lekker is als het origineel, en mijn vriend zal zeggen dat het nog lekkerder is dan een supermarkt donut maar hij is niet objectief 😀.
Ze zijn luchtig, hebben een goeie bite en de vanille glazuur maakt het nog 10x lekkerder. En laat je niet misleiden door de toevoeging van gemalen lijnzaad, want ze zijn echt niet gezond!
De ingrediënten zijn niet heel spannend en gewoon in de supermarkt te verkrijgen. Dus niets kan je weerhouden om dit recept een keer zelf uit te proberen. En mocht je nog wat hulp nodig hebben bij het bereiden, bekijk dan bovenstaande Youtube video en vergeet het niet te liken.
Als je dit recept hebt gemaakt tag me dan op instagram @gewoonlekkergroen of #gewoonlekkergroen en laat een reactie achter!
En dan gaan we nu aan de slag!


INGREDIËNTEN
Voor de vegan donuts:
- 100 ml kokosmelk
- 75 ml sojamelk
- 1 zakje gist (7 gram)
- 35 gram suiker
- 30 gram vegan boter huisgemaakt of uit de supermarkt)
- 30 gram kokosolie
- 2 el gemalen lijnzaad (aangemaakt met 2 el water)
- 315 gram bloem
- Snufje zout
Voor het glazuur:
- 75 gram poedersuiker
- 4 el sojamelk
- 1 tl vanille extract
- Frituurolie
Verder nodig:
- Uitsteekvorm/rond glas met een diameter van ca. 8 cm
- Uitsteekvorm van 2 a 3 cm
- Keukenmachine*
- Deegroller
- Frituurpan of ruime, diepe pan
- Evt. (suiker)thermometer*
BEREIDINGSWIJZE
De vegan donuts:
- Verwarm de kokos- en sojamelk samen tot het een temperatuur heeft van tussen de 35 en de 45 graden.**
- Voeg hier gist en 1 tl van de suiker aan toe, roer het even door en laat het 5 minuten staan.***
- In de tussentijd laat je de kokosolie en boter smelten.
- In een aparte kom doe je de rest van de suiker, de gesmolten boter en kokosolie en aangemaakte lijnzaad. Roer het even door.
- Doe hier de bloem bij. Als je een keukenmachine hebt met een deeghaak, dan laat je de machine op lage snelheid draaien. Voeg tijdens het draaien de gist toe en laat de machine vervolgens 5 minuten op medium snelheid kneden. (Als je de het deeg met de hand gaat kneden, houd er dan rekening mee dat het een kleverig deeg is. Kneed het stevig 5 minuten door.)
- Na 5 minuten heb je een samenhangend deeg dat nog een beetje plakt. Dat hoort.
- Rol een bolletje van het deeg en leg het in een ingevette kom. Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg op een warme, tochtvrije plek rijzen.
- Bestuif een werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot het een dikte van ongeveer 2 cm heeft.
- Steek met een glas of uitsteekvorm rondjes uit het deeg. Steek vervolgens met een kleinere uitsteekvorm gaatjes uit de rondjes.
- Leg de vegan donuts nu op een bakplaat met een ingevet bakpapiertje en laat ze wederom een uurtje rijzen.
- In een frituurpan verwarm je de olie tot een temperatuur van 190 graden.
- Doe de donut voorzichtig in de frituurpan en laat ze 1 minuut per kant bakken tot ze een goudbruine kleur hebben. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
Het glazuur:
- Voor het glazuur doe je de poedersuiker, sojamelk en vanille extract in een kom. Roer het even door tot het redelijk vloeibaar is.
- Dip de donuts in het glazuur en klaar ben je!
- De donuts zijn het lekkerst als je ze dezelfde dag nog eet. Dus je hebt een goed excuus om er meer dan 1 te eten 😉
EXTRA INFORMATIE
**Als de melk te koud is dan wordt de gist niet geactiveerd, maar als de melk te heet is gaat de gist dood. Als je geen thermostaat hebt dan kun je de zijkant van je pink in de melk dippen om te testen of het handwarm is. ***Zo test je of het gist leeft. Als je na 5 minuten geen schuimig mengsel hebt, dan is de kans groot dat de gist niet meer actief is en kun je beter een ander zakje proberen.
Ben je lekker op dreef en wil je meer vegan recepten uitproberen? Neem dan even een kijkje op de vegan recepten pagina!
*Dit is een affiliate link. Dat betekent dat Gewoon Lekker Groen een klein zakcentje bijverdient als jij het product via de link aankoopt. Maak je geen zorgen, er zitten voor jou geen extra kosten aan verbonden 🙂
10 reacties
Lekker Sarra! Ik ga ze zeker eens maken. Kun je denk je de vegan boter in het recept vervangen voor alleen maar kokosolie?
Ja, hoor kan best. Maar boter is een deel vetstof en een deel water en kokosolie is pure vet. Dus het kan zijn dat je een andere structuur krijgt of dat het resultaat iets minder luchtig is.
Succes!
Hey sarra, ik heb opeens ontzettend zin in donuts en kwam je recept tegen. Alleen heb ik geen gist in huis. Kan ik ook iets anders gebruiken zoals bakpoeder of baking soda?
Alvast bedankt!
Ha Elise, dat ken ik haha 😉 In dit recept zou ik de gist niet vervangen voor bakpoeder, dan krijg je niet dezelfde bite en luchtigheid. Wat je wel kunt doen is baked donuts maken. Die hoeven niet te worden gefrituurd, maar worden in de oven gebakken. Deze bijvoorbeeld: https://www.peta.org/living/food/baked-vegan-doughnuts/. Succes!
Ooh dat is ook een goed idee! Dankje ? Ik zal gist in ieder geval aan mijn boodschappenlijstje toevoegen.
Hoi Sarra, ik wil jouw recept gaan maken voor ongeveer 20 man. Heb je toevallig enig idee of ik het recept gewoon kan verdubbelen? Of is het dan veiliger om twee aparte bakken te maken?
Hoi Elise, omdat gistdeeg best bewerkelijk is zou ik toch het zekere voor het onzekere nemen en twee aparte bakken maken. Succes!
Hoi Sarra, ik heb twee aparte bakken gemaakt. Alles ging perfect totdat….ik ze moest bakken. Daarna ging alles mis. Zodra ik ook maar een donut aanraakte, zakte hij direct volledig in. Op een gegeven moment heb ik mijn hele siliconen bakmat maar omgekiept boven de frituurpan. Dat was nog mijn beste optie, anders had ik alleen maar platte donuts. Daarnaast ging het ook niet goed in de pan met frituurvet. Als ik het frituurvet heet was, gingen de donuts véél te snel, maar als ik het wat lager zette, had ik het idee dat ze alleen maar vet aan het opzuigen waren. Toen ik ze er eenmaal van af haalde, heb ik drie keer het keukenpapier moeten vervangen omdat er maar vet van af bleef komen. Heel veel waren er veel te hard aan de zijkanten, dus ik heb die moeten afschrapen en anders weggooien. Uiteindelijk de beste bewaard. Door de verschillende glazuur en toppings die ik heb gebruikt waren de donuts nog best te eten. Maar ze waren niet fluffy. Echt jammer. Heb je misschien tips voor de volgende keer?
Hoi Elise, allereerst wat ontzettend jammer dat ze niet gelukt zijn! Het is altijd heel vervelend als je harde werk niet het gewenste resultaat geeft. Gistdeeg blijft een lastig deeg om te bewerken. Om je zo goed mogelijk te kunnen helpen ga ik je reactie even stap voor stap doorlopen. Het klinkt namelijk of alles goed ging tot stap 11. Je geeft aan dat de donuts, na de tweede rijs, direct weer inzakten, zodra je ze ook maar aanraakte. Dat hoort niet te gebeuren en het klinkt alsof het deeg eigenlijk te lang heeft gerezen of op een warme plek heeft gestaan, waardoor het te luchtig is geworden. Als je dit de volgende keer weer hebt, kneed het deeg dan opnieuw. Vorm de donuts en laat ze opnieuw, maar dan korter rijzen. Je geeft aan dat het nog eens misgaat bij het frituren. Ik denk dat twee dingen de oorzaak zijn: de lange rijs met een te luchtig deeg en de wisselende temperatuur van het frituurvet. Gebruik je een frituurpan? Dan is het heel belangrijk dat deze een constante temperatuur van 190 graden kan behouden. Temperatuurs-wisselingen ontstaan ook wanneer er teveel donuts in één keer de pan in gaan. Mocht je een gewone pan met frituurvet gebruiken dan adviseer ik om de volgende keer gebruik te maken van een suikerthermometer en de temperatuur bij te stellen als je merkt dat het te warm of te koud wordt. Echt heel jammer dat ze niet fluffy werden en ik hoop dat je de volgende keer meer succes hebt! Liefs, Sarra
Wouw… bedoel je kokosmelk uit blik of kokosmelk drank..?