Healthy en Guilt free bananenbrood
Als ik bananen heb die al een tijdje liggen en overrijp beginnen te worden, dan vries ik ze standaard in. Overrijpe bananen zijn namelijk lekker zoet en daardoor ideaal om in bakrecepten te verwerken.
Ik had inmiddels alweer vier overrijpe bananen in de vriezer verzameld en besloot vandaag, in het kader van de goede voornemens, iets gezonds te bakken. Het werd bananenbrood, en niet zomaar bananenbrood, maar een vegan suikervrij bananenbrood zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen. Er zit trouwens ook geen olie of boter in. Het zoete zit ‘m in de dadels en het brood wordt niet droog, vanwege de bananen.
Dat maakt dit bananenbrood ideaal als ontbijt of als gezond tussendoortje. Het is zelfs perfect als pré workout snack.
Mocht je trouwens een vegan bananenbrood willen maken die wat minder gezond is, zo eentje die je maakt als je jezelf lekker wilt verwennen, dan heb ik er nog eentje voor je: klik hier voor het recept voor vegan bananenbrood mét suiker en vet 😉
Ingrediënten voor vegan en suikervrij Bananenbrood
- 150 gram dadels
- 4 overrijpe bananen (ontdooid)
- 50 gram walnoten
- 300 gram speltmeel of volkoren tarwemeel
- 250 ml amandelmelk (of een andere plantaardige melk naar keuze)
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda (ook wel zuiveringszout of sodium bicarbonaat genoemd)
- 1 flinke theelepel kaneel
- snufje zout
- 2 el citroensap
Zo maak je guilt free Bananenbrood
Stap 1
Verwarm de oven voor op 175°C. Vet je bakblik in en leg er een bakpapiertje in. Zo voorkom je dat het bananenbrood aan de randen blijft kleven.
Stap 2
Snijd drie van de vier bananen in plakjes en doe ze, samen met 75 gram dadels, citroensap, en amandelmelk in een blender. Mix dit samen tot je geen klontjes meer ziet.
Stap 3
Prak de overgebleven banaan grof met een vork, het is namelijk wel lekker om wat grote stukken banaan door je brood te hebben. Snij ook de rest van de dadels en walnoten in grove stukjes.
Stap 4
In een aparte mengkom doe je de meel, bakpoeder, baking soda, een snufje zout en kaneel. Dit roer je goed door met een spatel.
Stap 5
Voeg nu het amandelmelk/banaanmengsel toe aan de droge ingrediënten en roer het met een spatel goed door, tot alle meel is opgenomen.
Stap 6
Voeg als laatste de gehakte dadels en geprakte banaan toe en vouw dit in het beslag.
Stap 7
Giet het beslag in je bakblik en strooi als laatste de walnoten erover. Doordat de walnoten bovenop liggen, worden ze in de oven lichtgeroosterd. Daardoor smaken de walnoten nog intenser.
Leg het bananenbrood in de oven en bak het in 45 á 50 minuten af. Leg het brood op een rek en laat het helemaal afkoelen voordat je ‘m aansnijdt.
Enjoy!
Als je dit recept hebt geprobeerd tag me dan op instagram @gewoonlekkergroen en laat een reactie achter!
Zo maak je dit lekkere vegan en suikervrij bananenbrood
INGREDIËNTEN
- 150 gram dadels
- 4 overrijpe bananen (ontdooid)
- 50 gram walnoten
- 300 gram speltmeel of volkoren tarwemeel
- 250 ml amandelmelk (of een andere plantaardige melk naar keuze)
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda (ook wel zuiveringszout of sodium bicarbonaat genoemd)
- 1 flinke theelepel kaneel
- snufje zout
- 2 el citroensap
BEREIDINGSWIJZE
- Verwarm de oven voor op 175°C. Vet je bakblik in en leg er een bakpapiertje in.
- Snijd drie van de vier bananen in plakjes en doe ze, samen met de dadels, citroensap, en amandelmelk in een blender. Mix dit samen tot je geen klontjes meer ziet.
- Prak de overgebleven banaan grof met een vork. Snij ook de dadels en walnoten in grove stukjes.
- In een aparte mengkom doe je de speltmeel, bakpoeder, baking soda, een snufje zout en kaneel. Dit roer je goed door met een spatel.
- Voeg nu het amandelmelk/banaanmengsel toe aan de droge ingrediënten en roer het met een spatel goed door, tot alle meel is opgenomen.
- Voeg als laatste de gehakte dadels en geprakte banaan toe en vouw dit in het beslag.
- Giet het beslag in je bakblik en strooi als laatste de walnoten erover. Doordat de walnoten bovenop liggen, worden ze in de oven lichtgeroosterd. Daardoor smaken de walnoten nog intenser.
- Leg het bananenbrood in de oven en bak het in 45 á 50 minuten af. Leg het brood op een rek en laat het helemaal afkoelen voordat je ‘m aansnijdt.
- Enjoy!
15 reacties
Net zo lekker …….
Hou je site goed in de gaten ,en kijk of er weer iets lekkers opstaat …….Ha .en dat doet het !
Krijg zin in bakken !!! Van alles wat !!
Succes !!
X
Net ontbeten met een lekker stukje bananenbrood. Ik bakte al eerder bananenbrood en testte diverse varianten. Klopt het dat deze versie na het bakken, nog wat ‘nat’ is zoals bij broodpudfingnofheb ik het onvoldoende laten bakken? Groetjes
Ik heb al verschillend recepten voor bananenbrood geprobeerd, maar deze wint! Niet te nat en rijst goed. Walnoten zijn ook een super lekkere aanvulling.
Dank voor het recept!
Sara
Leuk om te horen en graag gedaan!
Aanrader! Wat heb ik genoten van jouw bananenbrood recept. Vooral de walnoten topping, compleet nieuw voor mij maar ZO lekker.
Ik vind hem ‘super lekker’…
Omdat ik geen tarwe, koemelk en geraffineerde suikers mag eten is dit recept een aangename verandering in mijn ontbijt.
Dankjewel x
Heb hem nu 4 keer gemaakt in allerhande variaties (bosbessen, chocobits, meer banaan, cranberry’s, rozijnen. Iedere keer lekker. Vandaag in een taartvorm. Voor een platte vorm. Is er een reden dat je bakpoeder EN Baking soda gebruikt? Zelf ben ik overgestapt naar alleen Baking soda. De Citroen maakt dat mogelijk. Alleen Baking powder zou ook kunnen. Zeker een aanrader!
Beste vegan bananenbrood ooit! Heb zelf wat cacaopoeder door de helft van het beslag gedaan en dan een twee-laagse gemaakt. Echt cake-achtig en niet klef. Al twee keer gemaakt en daar komen er zeker meer bij
Net gemaakt. Echt super lekker en zo eenvoudig. Heb het recept alvast bewaard om deze nog eens te maken. ????
Hee wat leuk! Fijn zeg 😀 😀
Echt heel erg fan van dit recept!
welke maat bakblik wordt er gebruikt?
ik heb nu een 25 cm gebruikt, hij staat in de oven. Mischien had het toch een 30 cm moeten zijn?
Ik gebruik zelf inderdaad een bakblik van 30 cm, maar met een blik van 25 cm moet het ook kunnen. Het bakblik zal waarschijnlijk goed gevuld zijn. Houd een langere baktijd aan, omdat het wat langer kan duren voordat het midden gaar is. Check of het gaar is door er met een sateprikker of tandenstoker in te prikken. Is deze helemaal schoon? Dan is je bananenbrood gaar!
Laat je hem afkoelen in het blik of eruit?