Deze heerlijke vegan bountytaart bestaat uit twee lagen chocoladebiscuit en een zachte vulling van kokosslagroom. De bovenkant is afgemaakt met een rijke en zachte ganache. De vegan taart is er een om je vingers bij af te likken!
Vegan Bountytaart
Met deze gevaarlijk lekkere vegan bountytaart maak je elke chocoholic blij. Hij is gebaseerd op de Bounty chocolade reep, maar dan met luchtige chocoladecake, een kokosvulling en een chocolade/kokosganache. En nog volledig diervriendelijk ook!
Hoe dit recept voor vegan bountytaart werkt: een beetje scheikunde
Normaal gesproken zorgen onder andere eieren voor de luchtigheid in cake. In deze vegan bountytaart kun je uiteraard geen eieren gebruiken. Dus moeten we wat creatiever worden.
De luchtigheid in deze taart wordt veroorzaakt door een chemische reactie die ontstaat wanneer je azijn met bakpoeder en baksoda mengt. Je moet voor de gein eens een theelepel bakpoeder/soda met een eetlepel azijn mengen. Je zult zien dat het direct zal gaan schuimen. Dit noem je een zuur-base reactie.
Wanneer je deze ingrediënten samen in je cakebeslag verwerkt zal het in combinatie met de warmte van de oven gaan rijzen en heb je een luchtige cake. En maak je geen zorgen, het is allemaal veilig te eten!
Tips voor de kokosslagroom
Deze vegan bountytaart heeft een vulling van kokosslagroom. Dat is een zuivelvrij alternatief voor slagroom en maak je van de witte pulp uit een blik kokosmelk. Het is niet moeilijk om te maken, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten voordat je begint:
- Gebruik kokosmelk uit blik met een hoog vetpercentage en zo min mogelijk toevoegingen. De toevoegingen zorgen er namelijk voor dat de kokospulp en het water niet van elkaar scheiden en dat is juist wat we willen. Met de kokosmelk van Fairtrade heb ik goeie ervaringen.
- Zorg dat het blik kokosmelk minimaal een hele dag én nacht in de koelkast heeft gestaan. De pulp wordt stevig en zal scheiden van het water.
- Schep alleen de witte pulp uit het blik, het water kun je door een smoothie doen.
- Zorg dat je ingrediënten en je mengkom koud zijn. Door warmte kan de kokosslagroom inzakken. Klop het daarom op, zodra het uit de koelkast komt.
Nu aan de bak!
Dat was wel even genoeg theorie voor nu, we gaan lekker aan de slag! Voor de vegan bounty taart heb je de volgende ingrediënten nodig:
Voor de chocolade cake:
- 450 gram tarwebloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baksoda (ook wel zuiveringszout of bicarbonate of soda genoemd)
- 40 gram cacaopoeder
- 250 gram rietsuiker
- 125 ml zonnebloemolie
- 350 ml plantaardige melk (soja of amandel)
- 20 ml rode wijnazijn
Voor de kokosvulling:
- 1 blikje kokosmelk dat een hele dag in de koelkast heeft gestaan (zonder toevoegingen, alleen water en kokos)
- 40 gram geraspte kokos
- 1 tl vanille extract
- 2 el poedersuiker
Voor de ganache:
- 200 ml kokosmelk
- 200 gram pure chocolade (minstens 70% cacao)
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170°C en vet een springvorm van 24 cm in met olie. Leg op de bodem een stuk bakpapier.
Voeg in een mengkom eerst alle droge ingrediënten bij elkaar, dus bloem, bakpoeder en-soda, cacaopoeder, suiker en roer het met een garde goed door. Doe in een andere kom de natte ingrediënten: melk, azijn en olie bij elkaar en roer het even goed door.
Vervolgens meng je de natte en droge ingrediënten. Je moet hierbij snel handelen, in verband met de chemische reactie tussen het azijn en de bakpoeders. Het is een vrij dik beslag, dus dat gaat het handigst met een siliconen spatel. Je moet alleen even je spierballen aan het werk zetten!
Verdeel het beslag in de springvorm en probeer de bovenkant met een lepel gelijkmatig te krijgen. Zet de cake 50 a 60 minuten in de oven. De cake is gaar als het een beetje terugveert als je er op drukt.
Maak,terwijl de cake in de oven staat, de ganache door kokosmelk samen met chocolade in een pannetje te smelten en goed door elkaar te mengen. Laat het vervolgens helemaal afkoelen en iets indikken.
Na ongeveer 55 minuten zag het er bij mij zo uit. Goed gerezen toch? Laat de cake volledig afkoelen.
Maak, terwijl de taart afkoelt, de kokosvulling. Daar hebben we een leuk trucje voor. Bij de ingrediënten stond specifiek vermeld dat de kokos vrij moet zijn van toevoegingen. We willen namelijk dat het water en het witte van de kokosmelk gaat schiften. Zet daarvoor het blik een nacht in de koelkast.
De volgende dag open je het blik voorzichtig en scheid je het water van het witte, dat nu lekker dik is. Klop dit met poedersuiker en vanille op en je hebt nu kokos slagroom. Dit gaat het makkelijkst met een handmixer. Roer de geraspte kokos voorzichtig door de kokos slagroom en zet het in de koelkast.
Snijd de afgekoelde cake doormidden en smeer de onderste helft in met de kokos slagroom. Plaats vervolgens de bovenste helft weer terug. Smeer nu de gehele taart in met de inmiddels dikker geworden ganache. Dit gaat het makkelijkst met een kleine spatel.
Laat de ganache een paar uur uitharden en dan is dit de vegan bountytaart! Ik heb hieronder ook nog even de printbare versie van het recept voor je. Ik hoop dat je deze taart een keer gaat maken. Je zult zien dat je echt niet altijd dierlijke ingrediënten nodig hebt om iets lekkers te kunnen bakken.
Veel bakplezier!
Wil je meer vegan recepten uitproberen? Neem een kijkje in het recepten overzicht!
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.
Het recept voor vegan bountytaart
Vegan bountytaart recept
Benodigde tools
- Springvorm 24cm
Ingrediënten
Voor de chocolade cake:
- 450 gram tarwebloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baksoda
- 40 gram cacaopoeder
- 250 gram suiker (kokosbloesemsuiker is ook prima)
- 125 ml zonnebloemolie
- 350 ml plantaardige melk (soja- of amandelmelk)
- 20 ml azijn (appelazijn of rode wijn)
Voor de kokosvulling:
- 1 blikje kokosmelk dat een nacht in de koelkast heeft gestaan (kies voor een merk met zo min mogelijk toevoegingen)
- 40 gram geraspte kokos
- 1 tl vanille extract
- 2 el poedersuiker
Voor de ganache:
- 200 ml kokosmelk
- 200 gram pure chocolade (in stukjes gehakt)
Bereidingswijze
Chocolade biscuit:
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet een springvorm van 24 cm in met olie. Leg op de bodem een stuk bakpapier.
- Voeg in een mengkom eerst alle droge ingrediënten bij elkaar, dus bloem, bakpoeder en-soda, cacaopoeder, suiker en roer het met een garde goed door.
- Doe in een andere kom de natte ingrediënten: melk, azijn, en olie bij elkaar en roer het even goed door.
- Vervolgens meng je de natte en droge ingrediënten met elkaar. Je moet hierbij snel handelen, in verband met de chemische reactie tussen het azijn en de bakpoeders.
- Stort het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Zet de cake 50 a 60 minuten in de oven. De cake is gaar als het een beetje terugveert als je er op drukt. Laat het volledig afkoelen.*
Ganache:
- Verwarm de kokosmelk in een steelpan. Zodra het begint te koken zet je het vuur uit en voeg je de gehakte pure chocolade toe. Laat het 2 minuten staan.
- Roer het daarna rustig door tot alle chocolade helemaal is gesmolten en je een gladde chocolade saus hebt. Laat het vervolgens helemaal afkoelen.
Kokosslagroom:
- Schraap alleen de witte pulp uit het blik en doe het in een ruime mengkom. Voeg de poedersuiker en vanille toe en klop het met een handmixer luchtig. Dat duurt ongeveer 1 á 2 minuten.
- Voeg tot slot de kokosrasp toe en schep het er met behulp van een spatel voorzichtig doorheen. Bewaar het, zolang je het nog niet gebruikt, in de koelkast.
Samenstellen:
- Snijd de afgekoelde cake doormidden en verdeel de kokosslagroom over de onderste helft. Plaats vervolgens de bovenste helft weer terug.
- Smeer nu de gehele taart in met de inmiddels dikker geworden ganache.** Dit gaat het makkelijkst met een kleine spatel.
- En dan is je taart klaar! Je kunt de vegan bounty taart het beste in de koelkast bewaren. Zo blijven de ganache en kokosvulling stevig en is de taart het makkelijkst aan te snijden.
2 reacties
Hmm, klinkt heerlijk!
Voor de ganache is 200g kokosmelk nodig, is dat het restant uit het blik, Of enkel het dikke deel uit en tweede blik, of moet deze juist wel gemengd zijn?
Hoi Sandra, bedankt voor je vraag! De kokosmelk die je voor de ganache nodig hebt is een heel nieuw blik of pak met de volledige inhoud. Het water dat je overhoudt van het blik waar je de pulp uit hebt geschraapt kun je gebruiken voor een smoothie. -Liefs Sarra