Kruidig, luchtig en heerlijk smeuïg. Dat zijn de kenmerken van dit vegan courgettebrood. Met heerlijke smaken van de warme koekkruiden, de zoete rozijnen, sinaasappelrasp en de sappige courgette heb je een combinatie die perfect is voor bij de koffie of gewoon als lekkere snack tussendoor!
Smeuig en smaakvol: dat is dit vegan courgettebrood
Dit vegan bananenbrood is op dit moment één van de populairste recepten op Gewoon Lekker Groen. Maar wist je dat nog varianten op dit soort “broden” kunt maken?
Courgette leent zich uitermate goed voor een soortgelijk brood/cake. Het heeft namelijk een vrij neutrale smaak, die je makkelijk kunt verbloemen met lekkere specerijen. Het heeft ook een vrij hoog vochtgehalte, waardoor de vegan courgettebrood extra lang smeuïg blijft. En dat is toch wat je zoekt in een courgettebrood?
De roomkaasglazuur is een mooie, romige tegenhanger voor alle uitgesproken smaken in het brood.
Courgettebrood of courgettecake zonder ei
Omdat ik op Gewoon Lekker Groen helemaal plantaardig kook en bak, is deze variant van courgettebrood natuurlijk zonder ei. En dat is gelukkig ook helemaal niet nodig.
Eieren hebben in dit soort recepten drie functies:
- Binden: dat doen we met de gemalen en geweekte lijnzaad;
- Rijzen: dat lukt prima met bakpoeder en baksoda in combinatie met het zuur uit de sinaasappelsap;
- Structuur (dus het geeft een smeuïge bite): dat lukt prima met de courgette en de olie.
Zo zie je maar, met een beetje creativiteit heb je helemaal geen eieren of zuivel nodig!
Waar moet je op letten bij het maken van vegan courgettebrood?
Courgettes bevatten veel vocht en dat is in dit geval een voor- én een nadeel.
Het voordeel: je brood is in elk geval niet droog.
Het nadeel: als dit recept teveel vocht bevat ten opzichte van de hoeveelheid bloem, dan wordt het een kleihomp. En ik denk dat je daar niet op zit te wachten.
Het is daarom belangrijk dat je het vocht, na het raspen, eruit drukt. Dat gaat het makkelijkst in een zeef boven een kom. Je drukt met een spatel even stevig op de geraspte courgette en zie hoeveel er nog uit komt! Wanneer je dit hebt gedaan is de courgette het klaar voor gebruik.
Hoe lang kun je vegan courgettebrood bewaren?
Dit courgettebrood kun je in een luchtdichte vershoudbak ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het ook goed invriezen, dan blijft het tot 3 maanden goed.
Courgettebrood is lekker op elke gelegenheid
Er zit wel wat suiker in dit courgettebrood, daardoor is het misschien niet echt gezond te noemen (al hebben we er natuurlijk wel wat extra vitaminen en vezels in verstopt met de courgettes). Maar hij is wel erg lekker en ontzettend makkelijk te maken.
Het is echt een ideale snack voor bij de koffie of als lekker hapje bij de Paas-, Kerst-, Pinkster- of Moederdag/Vaderdag brunch! Of als luncbreak op kantoor 😉
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.
Het recept
INGREDIËNTEN
- 50 gram rozijnen
- 100 ml verse sinaasappelsap (dat is ongeveer 1 grote sinaasappel)
- 1 tl sinaasappelrasp
- 200 gram bloem
- 2 el maizena
- 2 tl bakpoeder
- 1/2 baksoda (dit is, icm het zuur van de sinaasappelsap, om de rijskracht te versterken)
- 1 tl koekkruiden (heb je dit niet dan is het net zo lekker met 1 tl kaneel)
- Snufje zout
- 100 gram fijngehakte walnoten
- 1 geraspte courgette (dat is ongeveer 300 gram)
- 150 ml neutrale olie (zonnebloem of kokos is prima)
- 150 gram donkerbruine basterdsuiker of 150 gram kokosbloesemsuiker
- 200 gram vegan roomkaas (kies wel een lekkere uit, die van Oalty bijvoorbeeld)
- 2 el poedersuiker
Verder nodig:
- Twee kommen
- Een rasp
- Een spatel
- Een garde
- Een grote zeef
- Bakpapier
- Een cakevorm van ca. 25 cm
BEREIDINGSWIJZE
De rozijnen voorbereiden:
- Laat de rozijnen een uur wellen in de sinaasappelsap en -rasp. Giet hierna de rozijnen af, maar vang het sap op!
Het courgettebrood maken:
- Verwarm de oven voor op 180 graden elektrisch of 150 graden hetelucht;
- Vet de cakevorm in en bekleed het met bakpapier;
- Stort de geraspte courgette in een grote zeef boven een kom en druk met een spatel zoveel mogelijk van vocht er uit. (Dit vocht kun je door een groene smoothie doen);
- Doe de bloem, maizena, bakpoeder en soda, koekkruiden, gemberpoeder, de gehakte walnoten en het zout in een grote kom en roer het even met een garde door;
- Doe in een andere kom de olie, basterdsuiker, sinaasappelsap en roer ook dit stevig door tot een glad mengsel;
- Nu giet je de natte ingrediënten bij de droge en roer je het met de spatel tot een glad beslag;
- Als laatste gooi je de rozijnen en de geraspte courgette er bij en spatel je dit gelijkmatig door het beslag;
- Stort het beslag in de cakevorm en bak het courgettebrood een 1 uur in de oven. Omdat ovens verschillen, kan dat de baktijd beïnvloeden. Test daarom altijd of het deeg gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als deze er droog uitkomt is de cake gaar. Zo niet, bak het dan wat langer af;
- Laat het brood helemaal afkoelen;
Afsmeren met roomkaasglazuur:
- Maak, terwijl het brood afkoelt, het roomkaasglazuur:
- Doe alle ingrediënten in een kom en klop het kort.
- Smeer de roomkaasglazuur over het brood en maak het evt. af met wat extra gehakte noten;
- Snijd het in 12 plakken en genieten maar!