Dit vegan cheesecake recept heeft een geheim ingrediënt die er voor zorgt dat de structuur echt heel dicht bij een New York style baked cheesecake komt. Een ingrediënt die je niet snel in een zoete taart zou verwachten, namelijk… witte bonen! Dit recept voor vegan cheesecake is geweldig en zal iedereen die je trakteert versteld doen staan, of ze nou vlees en zuivel eten of veganistisch zijn!
Vegan cheesecake met de structuur van een New York style cheesecake
Er zijn gelukkig weinig gerechten die ik mis sinds ik besloot vegan te worden. Toch was er lange tijd één klassiek dessert waar ik nog geen alternatief voor had. Je hebt het vast al geraden: de traditionele cheesecake. Daarmee bedoel ik niet een luchtige kwarktaart, zoals we het in Nederland kennen. Nee, ik bedoel zo’n echte, ongezonde baked cheesecake, heerlijk!
Gelukkig kwam ik plotseling dit bijzondere recept tegen en hoef ik het nooit meer te missen. Als je wel op zoek bent naar een lekker vegan aardbeien kwarktaart recept, I’ve got you covered!
Vegan cheesecake recept
In mijn zoektocht naar een goed plantaardig alternatief vond ik veel recepten die wat weg hadden van een New York baked cheesecake. Toch was het eindresultaatniet helemaal wat ik zocht. Begrijp me niet verkeerd, die recepten zijn vast heel lekker, maar je kunt ze niet met het origineel vergelijken. De soorten die ik op internet tegenkwam zijn:
- De raw vegan cheesecake: die is veel te compact en mist de karakteristieke romige smaak;
- Varianten met een hele lading noten en kokosolie: niet zo goed voor de portemonnee en ik wil ook niet weten hoeveel vet erin zit;
Uiteindelijk vond ik hét perfecte recept met een geheim en een tikkeltje vreemd ingrediënt… Daarover straks meer.
Wat maakt een vegan cheesecake zo lekker?…
…Hoor ik je denken! Als je het mij vraagt hangt een goeie cheesecake af van een aantal factoren:
- Allereerst de textuur: zacht, maar toch stevig;
- De smaak: romig, maar ook licht zuur en een beetje een vettig mondgevoel;
- De vorm: rond, hoog en niet te groot.
Dé perfecte baked vegan cheesecake!
Nu wil het feit dat ik het perfecte recept heb gevonden. Het eindresultaat en de smaken lijken zo ontzettend op echte baked cheesecake dat het bijna eng is. In de taart zit een ingrediënt die je niet snel in een zoet gerecht tegenkomt. Toch werkt het voor de structuur en consistentie van deze vegan cheesecake zo goed!
Dat vreemde ingrediënt is een potje witte bonen! Ik maak geen grapje… Echt niet.
De witte bonen in de veganistische cheesecake proef je niet
De vegan cheesecake heb ik aan verschillende vrienden en collega’s laten proeven (zowel vegans als niet-vegans) en niemand haalde het eruit. Je proeft het namelijk totaal niet en het zorgt ervoor dat je bijna dezelfde consistentie krijgt als de “normale” versie.
Ere wie ere toekomt: het oorspronkelijke recept is van Magic Jelly. Het is echt fantastisch en origineel, dus probeer het alsjeblieft een keer uit en laat het iedereen in je omgeving proeven. Het is namelijk heel leuk om vrienden nietsvermoedend te zien smullen en als enige te weten wat er écht in zit.
Zet dit veganistische dessert de volgende keer op tafel en je zult zien dat ‘ie snel op is!
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.
Vegan Baked Cheesecake Recept (New York Style)
“Beter dan cheesecake – Vegan Baked Cheesecake”. Romig met een klein zuurtje en bijna niet van echt te onderscheiden.
Vegan Baked Cheesecake
Benodigde tools
- Digitale keukenweegschaal
- Glazen maatbeker
- Blender
- Keukenmachine
- Springvorm Ø20cm
- Bakpapier
- Zeef
Ingrediënten
Bodem:
- 150 gram digestive koekjes
- 50 gram 100% plantaardige boter
- 25 gram suiker
- mespuntje zout
Cheesecake vulling:
- 125 gram ongebakken en ongezouten cashewnoten (1 nacht in water laten weken*)
- 250 ml plantaardige melk (sojamelk of amandelmelk)
- 1 tl agar agar (Kleurloos)
- 1 tl appelazijn
- 1 snufje zout
- 1 pot witte bonen (van 360 gram)
- 2 el zonnebloemolie
- 150 gram poedersuiker
- 1 tl vanille-extract
- 3 el maizena
- citroenrasp van 2 citroenen
- 90 ml citroensap (dat is het sap van de 2 citroenen die je hebt geraspt)
Frambozen swirls:
- 100 gram frambozen (diepvries)
- 2 el suiker
Bereidingswijze
Bodem:
- Vet de springvorm in met een dun laagje boter of olie en bekleed de bodem met een stuk bakpapier.
- Smelt de plantaardige boter en verkruimel de digestive koekjes in een keukenmachine.* Doe de gesmolten plantaardige boter, suiker en zout bij de koekkruimels in de keukenmachine. Maal het tot alle boter door de kruimels is opgenomen. Het moet een balletje vormen als je de kruimels bij elkaar drukt.
- Stort de kruimels in de springvorm en druk ze met de bodem van een glas stevig aan, zodat je een egale bodem krijgt.
- Zet in de koelkast, terwijl je de cheesecakevulling gaat klaarmaken.
Vulling:
- Doe de cashewnoten en plantaardige melk in een blender en maal ze fijn. Mocht je blender er moeite mee hebben dan kun je steeds een klein beetje melk toevoegen tot je een gladde pasta hebt.
- Doe de cashew-pasta, agar agar, appelazijn en zout in een steelpan en roer het goed door. Breng het aan de kook, en eenmaal aan de kook zet je het vuur laag. Laat het vijf minuten zachtjes pruttelen, terwijl je het constant blijft roeren.
- Zet het vuur uit en voeg nu de witte bonen en olie aan de cashew-pasta toe. Roer het even door, stort het vervolgens in een ondiepe schaal en laat deze mix volledig afkoelen.
Frambozensaus:
- Verwarm de frambozen samen met de suiker in een steelpan. Plet ze met de bolle kant van een lepel, zodat het sap vrijkomt. Laat het 10 minuten op laag vuur pruttelen. Haal de frambozen door een zeef en vang het sap op. De pitjes kun je weggooien.
Samenstellen:
- Verwarm de oven voor op 160 graden (boven- en onderwarmte).
- Stort de cashew/witte bonen-mix in een keukenmachine of blender en voeg er poedersuiker, vanille extract, maizena, citroensap en citroenrasp aan toe. Laat de keukenmachine/blender draaien tot de mix helemaal glad is en je geen klontjes meer ziet.
- Stort de cheesecake-vulling in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Giet de frambozensaus op de cheesecake. Met een mes maak je ronddraaiende bewegingen over de taart, zodat de frambozensaus goed verdeeld wordt.
- Bak de cheesecake ongeveer 1,5 uur af (maak je geen zorgen over barsten in de taart, die krijg je niet snel bij deze vegan baked cheesecake).
- Laat het volledig afkoelen en serveren maar!***
46 reacties
Deze zojuist gemaakt en hij is echt heerlijk!! Dankjewel voor dit recept! Net als jij was ik ook op zoek naar een goede gebakken cheesecake. Nooit verwacht dat witte bonen voor het perfecte resultaat zouden zorgen.
Hi Rosa, tof dat je de cheesecake gemaakt hebt! Bedankt voor je reactie, ik ben blij dat jij ‘m net zo lekker vindt als ik!
Inmiddels deze cheesecake al meerdere keren gemaakt. Gewoon heerlijk! Ik varieer met ander fruit zoals blauwe bessen. Ook lekker is het bestrooien van de bodem met kokosrasp. Zelf maal ik alles fijn met een krachtige staafmixer en de koekjes plet ik in een grote kom met en stevig glas.
Hoi Simone, wat leuk! Je kunt inderdaad eindeloos experimenten met het basis recept en een kokos rasp bodem klinkt goed ????
Wow! Met witte bonen! Wat apart! Het ziet er in elk geval bijzonder lekker uit. Dus deze gaat op mijn lijstje om eens uit te proberen. Leuk om mijn vriends gezicht te zien als hij hoort dat er bonen in zitten. 😉
Hallo! Waar heb je de vegan Digestive-koekjes gekocht? Ik kan ze nergens vinden helaas…
Hoi Susan, volgens mij heb ik die van de Jumbo gebruikt. Gewoon van het huismerk. Ik geloof dat de meeste digestives van het huismerk wel vegan zijn.
Hallo Sarra, Is maizena hetzelfde als maiszetmeel? En zoj …kan ik dan dezelfde hoeveelheid aanhouden ?
Maiszetmeel van Joannusmolen heb ik in huis …vandaar deze vraag.
Hoi Rees, ja dat is precies hetzelfde. Dus je kunt dezelfde hoeveelheden aanhouden. Succes!
Dit recept is echt top! De taart smaakte heerlijk.
Hoi! Is het mogelijk om de taart in te vriezen (bijvoorbeeld ivm de agar) en hoe lang voor je deze eet moet je de taart er dan ookuithalen?
Hoi! Klinkt heerlijk en staat op mijn lijstje om vrijdag uit te proberen… Moet de hele pot bonen erin, dwz ook het vocht?
Alvast bedankt…
Hi Sarra! Hoeveel gram witte bonen gebruik jij in dit recept. Je geeft aan een klein potje, maar die kan ik (zonder tomatensaus) bijna nergens vinden.. Welk merk en hoeveelheid gebruik jij?
Hoi hoi, dit ga ik morgen proberen ik ben erg benieuwd! Ik vroeg me nog wel af of je de bonen pureert voordat je ze bij het cashew mengsel doet?
Op hoeveel graden moet de oven? (Electrisch of hete lucht)
Hee Sarra! Ik heb deze net voor een verjaardag gemaakt en ik ben helemaal in mn nopjes met hoe overtuigend en lekker hij smaakt. Hij is alleen wel erg plat uitgevallen bij mij, de ‘kaas’ laag is nog geen 3 cm hoog. Die van jou is mooi hoog, hoe kan dat? Had je een kleinere bakvorm?
Saskia
Hoi Saskia! Bedankt voor je leuke reactie. Ik gebruikte een vrij kleine bakvorm van ca. 20 cm. Hoop dat je hiermee geholpen bent.
Hi Sarra, klinkt als een goed recept. Ik denk dat je de witte bonen wel eerst pureert toch voordat je ze door het mengsel doet? Ga hem zeker uitproberen, dankjewel! Groetjes!
Hi Myrthe, je kunt ze inderdaad eerst pureren en dan bij het mengsel doen, maar ik pureer eigenlijk alles tegelijkertijd bij stap 12. Scheelt weer een keer afwassen 😉
Wauw echt heel lekker en inderdaad net een echte cheesecake! Wij vonden de taart nog beter nadat hij goed gekoeld was in de koelkast en daardoor wat steviger werd. Heerlijk, dankjewel!
Grappig recept hè? Toen ik ‘m voor het eerst op had was ik heel verbaasd dat de structuur en de smaak zo goed overeen kwamen. Het is inderdaad het lekkerst als de cheesecake wat steviger is.
Ik begrijp puntje 8 niet. Moet dit in een aparte kom of meteen bij de cashewpasta voegen? in puntje 9 staat er dan weer agar agar toevoegen. bedoel je de pasta uit puntje 8? Bedankt!
Hoi Charlotte, helemaal geen probleem. Agar agar moet je eerst in een koude vloeistof oplossen, voordat je het bij een warme vloeistof doet. Dus verhit de cashewpasta die je onder punt 6 hebt gemaakt. Terwijl dat opwarmt los je in een aparte kom of beker de agar agar op in 2 eetlepels melk, samen met azijn en zout.
Als de cashewpasta kookt, dan voeg je de opgeloste agar agar daar aan toe.
Super. Bedankt!
Gisteren gemaakt en er blijft al bijnaniets meer van over. Overheerlijk, bedankt voor het recept!
En die bonen , heel de pot met vocht of uitgelekt?
Dat kan ik nergens vinden eerlijk gezegd. Mn gevoel zegt uitgelekt dus ga em nu proberen te maken met uitgelekte bonen en pompoen haha.
Hoihoi! Hoelang kan je deze taart ongeveer bewaren na het bakken? Ik heb zondag een verjaardag en ben vrijdag en zaterdag niet thuis dus wil hem eigenlijk Donderdagavond al klaarmaken, maar ik twijfel of dat te vroeg is
Hoi Laura! Als je deze taart donderdagavond maakt en zondag eet, dan is ‘ie denk ik nog net aan lekker. Wel goed gekoeld en afgedekt bewaren 😀
Ik ben het nu aan het maken. Ik had de cashewnoten ook niet laten wellen maar gewoon onder water in de magnetron op 5 minuten tot het water verdampt is ????.
Ik maak een post op insta en zal je even taggen.
Het recept start met het opwarmen van de oven op 200 graden. Maar daarna doe je niets met de oven. Is er een stap vergeten, of is die oven helemaal niet nodig aan het begin?
Hoi Sjaak, bedankt voor je oplettendheid. Die stap hoort er niet bij te staan. Ik heb onlangs een aantal recepten overgezet in een ander format en dat is bij deze niet helemaal goed gegaan. Ik hoop dat de cheesecake gelukt is!
Ja nou, de cheesecake is gelukt en had een interessante, verfijnde smaak. Dankjewel voor je reactie!
MIsschien lees of begrijp ik het niet goed maar hoeveel citroen sap/rasp zit er nu in de vulling?
In de text staat voeg citroensap toe maar dat staat niet bij de ingredienten.
Hoi Iris,
De citroensap- en rasp staat er wel bij, maar dan – onterecht – onder de frambozen swirl, Ik heb het recept aangepast. Thanks voor het doorgeven!
giet je de witte bonen eerst af of gaat het vocht erbij in?
Hoi An, ja de witte bonen moet je inderdaad eerst afspoelen en afgieten voor ze de vulling in gaan. Succes!
kun je nog iets met dat vocht?
heb wel eens gelezen dat je ook dit vocht kunt opkloppen net als het vocht van de kikkererwten
Hallo
Super lekkere taart!
Een van de beste vegan taarten die ik ooit gemaakt heb.
Een niet vegan ‘cheesecake kenner’ vond hem ook overheerlijk.
Annelies
Ziet er heerlijk uit! Denk je dat ik deze taart ook kan invriezen?
Hoi Sophie, jazeker!
Hallo, de hoeveelheid bonen die er bij de ingrediënten staat, is dat voor of na dat ze uitgelekt zijn? Bedankt alvast!
Wat jammer dat je de cashewnotenpasta moet koken! Want ik gebruik mooie (dure) raw biologische cashewnoten. Dus met goede mineralen erin, misschien dat daar niet zoveel van overblijft na het koken? Kan de agar agar misschien in een klein beetje gekookt water geroerd worden en dan hup….snel bij het mengsel worden gedaan, zodat de noten rauw en gezond blijven? Ik ben super benieuwd naar deze taart, dus ik ga ‘m binnenkort maken.
Voor de eerste keer deze cake gemaakt en iedereen vond ze superlekker… En toen ik vertelde dat er witte bonen in zaten trokken ze nogal ogen????. Ik vond ze wel iets te droog maar door het feit dat ik geen agar agar in huis had ( ben nog maar pas vegan geworden) had ik er een extra lepel maizena bij gedaan en dat was hoogstwaarschijnlijk te veel. Volgende keer volg ik het recept precies en zou ik het graag met een frambozen coulis serveren. Dank je wel !
Zou het toevoegen van een beetje opgeklopte aquafaba het geheel lichter van structuur kunnen maken?
Zou dit ook smaken als Sint versie met een bodem van Ipv koekjes kruidnoten? En kruidnoten en chocolade als topping? Of past dat totaal niet als smaken bij elkaar, denk je? ????
Via mijn schoonzus op dit recept gekomen. Ik heb hem inmiddels 3 keer gemaakt en iedereen is er weg van. Niemand kan geloven dat er witte bonen in zitten XD. Heel erg bedankt voor het delen :).