Deze lekkere vegan quiche met spinazie en “zalm” is een van mijn favoriete vegan quicherecepten. Het is hartig, romig en gebakken in een heerlijke vegan bladerdeeg taartkorst. Met dit lekkere brunchrecept maak je zeker indruk op al je gasten!
Vegan quiche met spinazie en zalm
Een quiche oftewel een hartige taart is wat mij betreft het perfecte brunch/lunchgerecht. Het is simpel te maken, ideaal als je last minute gasten hebt en verschrikkelijk lekker. Je kunt het qua inhoud zo gek maken als je maar wilt. Zo heb ik al eens een leuk recept voor vegan quiche met asperges en spekjes gemaakt. Vandaag deel ik het recept voor een vegan quiche spinazie met zalm met je.
Er is alleen wel een kleine twist… De “zalm” is gemaakt van wortelen en voordat je wegklikt… het is echt een heel leuk en lekker recept om eens te maken. Jij en degenen aan wie het serveert zullen versteld staan van hoe dicht de smaak en structuur in de buurt komen!

Vegan quiche met bladerdeeg
Normaal gesproken gebruik je ongezoete zanddeeg (pate brisee) voor je quiche, maar voor dit recept heb ik voor kant-en-klare bladerdeeg gekozen. Dat is iets krokanter en eenvoudiger dan eerst zelf je zanddeeg maken.
Voordat de vulling erin ging, heb ik de bladerdeeg korst eerst een half uur blind gebakken. Doe je dit niet dan wordt de bodem nooit krokant en houd je een zompige quiche over.
Blind bakken betekent dat je de het deeg eerst zonder vulling bakt. Dat gaat als volgt:
- Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch) of 180 graden (hetelucht);
- Je doet het deeg in een ingevette taartvorm en legt er een stuk bakpapier overheen;
- Daaroverheen verdeel je keramische blindbakbonen óf gedroogde bonen;
- Bak het bladerdeeg in 30 minuten af;
- Verwijder de bonen en het bakpapier en nu is het deeg klaar voor de vulling.

Vegan quiche met spinazie en zalm: de vulling
De romige vulling van deze heerlijke quiche is een combinatie van tofu, lijnzaadgel, geraspte plantaardige kaas (in dit geval de Nature & Moi cheddar, maar de geraspte kaas van Violife is ook erg lekker), edelgist en kala namak.
Misschien heb ik nu twee ingrediënten opgenoemd waar je nog niet bekend mee bent: lijnzaadgel en kala namak.
Allereerst lijnzaadgel. Lijnzaadgel is in bakrecepten een fantastische vervanger voor ei of eiwit. Je maakt het door hele lijnzaad te koken. Tijdens het koken wordt het water steeds dikker en viskeuze. Het houdt het vocht in de vulling vast en zorgt een beetje voor luchtigheid. De smaak is neutraal én het is gezond! Hier kun je meer vinden over lijnzaadgel.
Dan de kala namak, ook wel bekend als zwart zout. Dit is een zwavelhoudend zout dat erg naar ei ruikt en smaakt. Wij maffe veganisten gebruiken deze zoutsoort om een eismaak te geven aan vegan omeletten en in dit geval de vulling van een quiche. Je koopt dit ingrediënt online of bij sommige tokos.

Vegan zalm van wortelen
Toen ik nog niet veganistisch was vond ik quiche met zalm en spinazie echt de allerlekkerste combinatie. Nu zijn er helaas nog geen vegan alternatieven voor plakjes gerookte zalm in de supermarkt te koop die je óók kunt verwarmen.
Zolang het makkelijke en lekkere alternatief er nog niet is houd ik het bij deze heerlijke vegan gerookte zalm van plakjes in zout gegaarde wortel! Ze zijn na twee dagen marineren echt heerlijk en perfect voor dit recept!
Tips voor de voorbereidingen
De bereiding van deze vegan quiche van spinazie en zalm lijken ingewikkeld, maar het valt best mee. Hier zijn wat tips om het allemaal wat makkelijker te maken:
- Maak de wortel-zalm en de lijnzaadgel een avond van te voren;
- Hoe langer je de wortelen laat marineren, hoe lekkerder ze worden;
- Je kunt het jezelf makkelijker make en eventueel ook de SoFine Fillet Salmon Style (nospon) gebruiken. Dat is ook lekker, maar smaakt wel iets anders;
- Gebruik stevige tofu, dat werkt in dit recept het beste en is in de supermarkt het makkelijkst verkrijgbaar;
- De vulling is het lekkerst als het helemaal glad is, dus als je de tofu in de blender doet blijf dan net zo lang malen tot je een consistentie hebt die op dikke mayonaise lijkt.

Kan ik voor deze vegan quiche ook andere groenten gebruiken?
Jazeker! Voel je vrij om de ui en spinazie te wisselen voor groenten als broccoli, boerenkool en paprika. Al deze groenten zorgen voor een heerlijke quiche. Je kunt ook gesauteerde wortels gebruiken in plaats van wortelzalm.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

Het recept

Vegan quiche met spinazie & “zalm”
Benodigde tools
- Taartvorm ca. 24 cm
- Keramische bakbonen
- Bakpapier
Ingrediënten
- 450 gr vegan bladerdeeg (uit de supermarkt of zelfgemaakte vegan bladerdeeg)
- 200 gr verse bladspinazie
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- Snufje zout en peper
- 200 gr zalm van wortel (avond van te voren voorbereiden óf SoFine Fillet Salmon Style)
- 450 gr tofu
- 125 ml lijnzaadgel (avond van te voren voorbereiden)
- 1 theelepel kala namak
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 100 ml sojamelk
- 2 el citroensap
- 1 snufje kurkuma (dit is vooral voor de kleur)
- 1 tl dille
- 100 gr geraspte kaas (ik gebruikte die van Nature & Moi, de cheddar variant)
- 4 cherrytomaten (gehalveerd)
Bereidingswijze
Blind bakken:
- Verwarm de oven voor op 200°C en vet de taartvorm in met een dun laagje boter of olie
- Bekleed de taartvorm met bladerdeeg. Het bladerdeeg mag over de randen hangen, dat geeft het straks die huisgemaakte look. Zorg dat je niets meer van de bodem ziet en prik gaatjes in het bladerdeeg.
- Leg een flink stuk bakpapier over het bladerdeeg en giet daar de blindbakbonen of gedroogde bonen op. Het gewicht van de bonen voorkomt dat het bladerdeeg teveel gaat rijzen.
- Zet de taartvorm in de oven en bak het zo’n 30 minuten blind;
- Verwijder na het bakken het bakpapier en de blindbakbonen.
Spinazie bereiden:
- Fruit een gesnipperde ui in een eetlepel olie in een koekenpan tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook toe en bak het kort mee;
- Voeg de helft van de verse spinazie toe en bak het op laag vuur tot de spinazie gesloken is. Voeg dan de tweede helft toe en laat dat ook slinken. Nu kun je het vuur uitdraaien en aan de slag gaan met het tofu-mengsel.
Tofu vulling bereiden:
- Doe tofu, lijnzaadgel, Kala namak, edelgist, sojamelk, citroensap, 1/2 tl zout, 1/4 tl peper en een snufje kurkuma in een foodprocessor of blender. Maal net zo lang tot het glad en romig is. Het moet de consistentie van hele dikke yoghurt hebben;
- Giet de tofu over in een kom en voeg daar de geraspte kaas en dille aan toe. Roer even goed door.
Samenstellen & afbakken:
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden.
- Verdeel de spinazie en zalm over de vulling. Giet daar de tofu-vulling overheen en strijk het met behulp van een spatel glad;
- Druk de cherrytomaten in de vulling en bak de vegan quiche in 45 minuten af.
* Deze blogpost bevat affiliate links. Meer informatie vind je hier.