Zo simpel en toch zo lekker. Als je een gerecht zoekt waar je een goed gevoel van krijgt, kijk dan niet verder! Deze vegan bruine bonen met rijst en kip is precies datgene wat je nodig hebt. Het is simpel te bereiden, vult goed, is gezond, smaakt heerlijk en is niet duur. Wij zijn er gek op en de ingrediënten voor dit gerecht staan dan ook standaard op ons wekelijkse boodschappenlijstje.
Vegan bruine bonen met rijst & “kip”
Ik maak dit gerecht echt al jaren. Zeker in m’n studententijd toen ik nog letterlijk €5,- op m’n rekening had en nog 4 dagen moest wachten voordat m’n stufi weer binnen kwam.
De ingrediënten zijn namelijk niet duur (zeker als je alles van het huismerk koopt), waardoor het een geweldig gerecht dat je in bulk kunt maken, ook als je krap bij kas bent. Het is gezond, vult goed en is makkelijk te bereiden. En daarom staat dit geliefde gerecht ook nu nog wekelijks bij ons op het menu.
Van oorsprong Surinaams
Van oorsprong is dit een Surinaams gerecht en wordt het ook wel BB met R genoemd. Het wordt op verschillende manieren gemaakt, maar normaal gesproken is het zeker niet vegan. Mijn versie van BB met R (of bruine bonen met rijst) is zéker niet traditioneel (en waarschijnlijk ook niet zoals “het hoort”), maar wat maakt het uit. Het is wel heel lekker!
Gedroogde bonen vs. bruine bonen uit pot of blik
In dit recept maak ik gebruik van bruine bonen uit een pot of blik voor een snelle en makkelijk bereiding. Maar eerlijk gezegd vind ik het lekkerder om gedroogde bonen te gebruiken.
Ben jij ook het type dat gerechten ruim van te voren inplant en het niet erg vindt om wat langer in de keuken te staan? Laat dan de droge bonen eerst een nachtje weken en kook ze daarna in ruim water. Afhankelijk van de grootte van de boon (en hoe oud ze zijn), kan het tussen de 60 minuten en 3 uur duren, voordat ze goed gaar zijn. Je hebt gewoon even geduld nodig.
De rijst koken
Vegan bruine bonen met rijst en “kip” kan niet zonder… rijst! Voor sommigen is rijst koken een lastig klusje. Zeker als je een droog en luchtig resultaat wilt bereiken. Maar maak je geen zorgen, ik heb een artikel gemaakt waarin ik je stap voor stap uitleg hoe je perfecte rijst kookt zonder rijstkoker!
De smaakmakers in deze vegan bruine bonen met rijst en kip
De kruiden en specerijen in dit gerecht zijn simpel en makkelijk te verkrijgen. De belangrijkste smaakmakers zijn de uien, knoflook, bouillon, komijn, gemalen koriander en piment.
Houd je van pittig? Voeg dan een vers pepertje toe! Ik heb de voorkeur voor madame Jeanette of adjuma/ajuma pepers (let op, dat laatste is echt héél heet). Die hebben, naast dat ze lekker pittig zijn, ook een lekkere smaak die echt wat aan dit gerecht toevoegt. Overigens kook ik de peper alleen mee. Dus ik snijd ‘m door midden en laat ‘m meekoken, waarna ik ‘m eruit vis als de saus klaar is.
Optionele toevoegingen
Voor wat afwisseling gooi ik er soms ingrediënten in die ik nog in huis had en er wel bij vind passen, zoals:
- Een handje gehakte peterselie of koriander
- Een handje gehakte bladselderij
- Een scheutje citroensap
- 300 gram spinazie
- 300 gram gesneden witte kool of spitskool
- 300 gram sperziebonen of kouseband
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.
Het recept
INGREDIËNTEN
- 2 el olie
- 1 grote ui of 2 kleine, gesnipperd
- 175 gram plantaardige kipstukjes
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl peper
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 2 tl komijn
- 1/4 tl piment
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 3 grote tomaten, in blokjes gesneden
- 1 grote pot bruine buinen á 680 gram (of 225 gram gedroogde bruine bonen)
- 200 ml water
- 1/2 groentenbouillonblokje, verkruimeld
- 400 gram ongekookte rijst (dit wordt 1 kg na het koken)
Optioneel:
- Handje gehakte peterselie
- Handje gehakte koriander
- Handje gehakte bladselderij
- Scheutje citroensap
- 1 madame Jeanette of ajuma peper
- 300 gram spinazie
- 300 gram gesneden witte kool of spitskool
BEREIDINGSWIJZE
- Kook de rijst, hier laat ik je zien hoe: https://gewoonlekkergroen.nl/perfect-gekookte-rijst/
- Verhit de olie in een grote hapjes- of wokpan op halfhoog vuur. Bak hierin eerst de kipstukjes tot ze een goudbruin kleurtje krijgen.
- Voeg nu de uien, zout, peper, korianderzaad, komijn, piment en knoflook toe. Roer dit om en bak het ongeveer 4 minuten tot de uien zachter zijn. Blijf het regelmatig omroeren, zodat de knoflook niet verbrandt.
- Voeg de blokjes tomaat, bruine bonen, water en het bouillonblokje toe aan de pan en schep goed om. Nu kun je evt. de door midden gesneden peper erbij doen. Laat alles circa 20 minuten sudderen.
- Breng het eventueel nog op smaak met extra zout en peper.
- Serveer het met de gekookte rijst en fijn gehakte kruiden.
- Eet smakelijk!
1 reactie
Dit ziet er simpel en heerlijk uit, Sarra. Thanks voor het delen, dit gaan wij deze week eten. 🙂