Een gemakkelijk, rijk en romig Italiaans dessert met een verrassende twist. Deze heerlijke vegan mojito panna cotta is lekker fris, staat snel op tafel en is het perfecte toetje na een zomerse barbecue of tijdens een picknick! Het heeft een ongelooflijk zachte textuur die smelt in de mond. Maak dit als je een indrukwekkend, snel dessert nodig hebt!
Niet zo lang geleden maakte ik vegan panna cotta met frambozencoulis. Dat is een fantastisch dessert met mooie roze/witte laagjes en de zoete smaak van rood fruit.
Deze vegan mojito panna cotta geeft weer een andere draai aan het klassieke Italiaanse dessert en is met de smaken van limoen en munt heerlijk verfrissend. We voegen er natuurlijk ook een scheutje rum aan toe om allemaal het net even iets spannender te maken. Zeg eerlijk: een eetbare mojito is toch amazing?!
Hoe we deze vegan mojito panna cotta maken
In het Italiaans betekent panna cotta ‘gekookte room’. Het is een onweerstaanbaar dessert waar je maar weinig ingrediënten voor nodig hebt. Het originele recept is namelijk een eenvoudige mix van room, suiker, gelatine en vanille.
Nadat je het kort hebt verwarmd giet je het mengsel in individuele glaasjes of kleine weckpotjes om op te stijven. Het mooie hiervan is, dat je het makkelijk mee kunt nemen naar een barbecue of picknick.
Hoewel dit dessert van zichzelf best geweldig is, gaan we het natuurlijk nog een beetje beter maken. Dat doen we al door de dierlijke ingrediënten te vervangen door plantaardige (zo wordt dit toetje ook iets lichter). Daarnaast voegen we er nog een laagje gelei met limoensap, verse munt en rum aan toe voor het echte zomergevoel van een mojito.
Het is bijna schandalig hoe makkelijk en lekker dit dessert is!
Wat is agar agar en wat doet het?
Agar agar is een plantaardig alternatief voor gelatine. Het wordt verkregen uit bepaalde rode zeewier-soorten en werkt als verdikkingsmiddel. Het is, net als gelatine, smaakloos en verkrijgbaar in poedervorm of vlokken. Je vindt dit ingrediënt vooral bij Aziatische toko’s, maar ook Holland & Barret. Daar vind je het in een grotere verpakking van het merk Jacob Hooy.
Agar agar laat zich makkelijk in recepten verwerken, want in tegenstelling tot gelatine moet je het even laten koken. Zo activeer je de bindkracht en kun je het in je gerecht verwerken. Je hoeft niet bang te zijn dat je het te lang hebt verhit. Dat zal geen negatief effect op de binding hebben.
Dit ingrediënt kun je helaas niet achterwege laten, want het zorgt er voor dat de vegan mojito panna cotta opstijft. Je moet alleen wel oppassen dat je niet teveel gebruikt, want dan wordt het echt veel te stijf.
Vegan panna cotta invriezen?
Mocht je nog wat van de vegan mojito panna cotta over hebben (wat ik me niet kan voorstellen ????) dan kun je het prima invriezen. Het blijft dan tot 3 maanden goed. Voor gebruik volledig laten ontdooien en je dessert kan worden opgediend.
Als je het in de koelkast bewaard, zorg dan dat de vegan panna cotta in een luchtdichte verpakking zit. Het blijft 3-4 dagen goed.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.
Het recept
Vegan Mojito Panna Cotta!
Benodigde tools
- Steelpan
- 4 glaasjes of kleine weckpotjes met een inhoud van 200 ml
Ingrediënten
Rum creme:
- 250 ml sojaroom (zoals Alpro Cuisine)
- 250 ml havermelk (Oatly Haver Drink Vol is mijn favoriet in dit recept)
- 30 gram suiker (kokosbloesemsuiker mag ook)
- 1 tl agar agar
- 1 tl vanille extract
- het rasp van 1 limoen
- 100 ml rum (of naar smaak. Je kunt dit vervangen voor 1/2 tl rumextract.)
Limoen/munt gelei
- het rasp van 1 limoen
- het sap van 2 limoenen
- 250 ml water
- 25 blaadjes munt (dat is ongeveer 5 gram)
- 3 eetlepels suiker (kokosbloesemsuiker is ook prima)
- 2 tl agar agar
- 1 eetlepel rum
Bereidingswijze
De rum-crème:
- Doe de sojaroom, havermelk, suiker en agar agar in een steelpan. Roer het tot de agar agar volledig is opgelost. Breng het mengsel aan de kook en zet het vuur, zodra het kookt, laag. Laat het room-mengsel, terwijl je af en toe roert, nog een minuut pruttelen.
- Zet het vuur uit en voeg de vanille extract, limoen rasp en rum toe. Roer het nog eens door.
- Verdeel de rum-crème evenredig over de glaasjes en laat het op kamertemperatuur opstijven.
De limoen-munt gelei:
- Doe alle ingrediënten, behalve de agar agar, in een blender en laat het een halve minuut op de hoogste stand malen.
- Giet dit mengsel vervolgens in een steelpan en voeg de agar agar toe. Roer het tot de agar agar volledig is opgelost. Breng het mengsel aan de kook en zet het vuur, zodra het kookt, laag. Laat de limoen-munt gelei, terwijl je af en toe roert, nog een minuut pruttelen.
- Zet het vuur uit, voeg de eetlepel rum toe en giet het mengsel over de opgesteven rum-crème.
- Laat het volledig afkoelen en zet de glaasjes minimaal 3 uur in de koelkast.
- De vegan mojito panna cotta zijn klaar!
* Deze blogpost bevat affiliate links. Meer informatie vind je hier.
1 reactie
[…] bericht Vegan mojito panna cotta! verscheen eerst op Gewoon Lekker […]