Vegan American Pancakes: zacht en fluffy zónder Ei
Als je denkt dat je voor extra luchtige american pancakes ei nodig hebt, think again! Nergens voor nodig joh. Je hebt aan de combinatie bakpoeder en citroensap of appelazijn meer dan genoeg. Deze vegan american pancakes zijn niet van echt te onderscheiden en ik heb er een kleine draai aan gegeven door pure chocolade stukjes aan het beslag toe te voegen. Zo worden ze nog net even iets lekkerder!
Poedersuiker of toch stroop?

Op deze vegan american pancakes hoort, als je het mij vraagt, dan stroop. Héél. Veel. Stroop. Het liefst maple syrup, maar gewone stroop mag natuurlijk ook. En wat fruit (om nog een klein beetje de illusie te wekken dat je iets gezonds eet). In de Verenigde Staten eten ze dit soort pannenkoeken trouwens net als een soort taartje. Dus in plaats van dat ze, net als in Nederland, individuele plakjes eten, snijden ze van een hele stapel pannenkoeken steeds puntjes af. Niks mis mee wat mij betreft 😉
Perfecte verwennerij in het weekend

Dit is ook een ideaal recept als je een “potluck” Pasen of Pinksterweekend viert (een potluck etentje is als er van je verwacht wordt dat je ook iets lekkers meebrengt). Dit is namelijk typisch zo’n recept dat bij iedereen in de smaak valt. Dus ik raad je zeker aan dit eens een keer uit te proberen.
Als je dit recept hebt geprobeerd tag me dan op instagram @gewoonlekkergroen of #gewoonlekkergroen en laat een reactie achter!

INGREDIËNTEN
- 250 gram bloem
- 2 el custardpoeder of maizena (ik vind custardpoeder lekkerder)
- Snufje zout
- 300 ml plantaardige melk (ik gebruik sojamelk)
- 3 el suiker
- 3 tl bakpoeder
- 2 tl citroensap of appelazijn (de reactie van het zuur met bakpoeder zorgt voor extra luchtige pannenkoeken)
- 4 el neutrale plantaardige olie (voor in het beslag)
- 100 gram pure chocolade in grove stukjes gesneden
- Plantaardige olie om mee te bakken
Verder nodig:
- Maple syrup of schenkstroop
- Vers fruit
BEREIDINGSWIJZE
- Je hebt voor dit recept twee kommen nodig.
- In de eerste kom giet je de sojamelk. Roer met een garde de suiker en citroen of azijn erdoor. Daarna de olie.
- Zeef de bloem met het bakpoeder en de custard in een tweede kom.
- Voeg de natte ingrediënten in delen toe. En roer het met een garde tot een glad beslag. Voeg als laatste de stukjes chocolade toe.
- Laat het beslag 5 minuten "rusten".
- Verhit in de tussentijd een beetje olie in een koekenpan.
- Schenk twee flinke eetlepel beslag per pannenkoek in de pan op medium hoog vuur en vorm er met de lepel een mooi rondje van.
- Je kunt de pannenkoek omdraaien als je allemaal gaatjes op de bovenkant ziet en de bovenkant redelijk droog lijkt.
- Bak de andere kant nog een minuutje en herhaal dit tot al het beslag op is.
- Stapel de pannenkoeken op, garneer het met fruit en maak het af met flink wat stroop!
- Eet smakelijk.
3 reacties
Ik ben deze pancakes nu aan het bakken en ze ruiken zo lekker!!
Je recept ziet er heerlijk uit! Voor mij is het beter om glutenvrij te eten. Is het mogelijk om deze met amandelmeel of iets dergelijks te bakken ?
Hoi Hilda! Goh, ik heb ze nog nooit met amandeelmeel gebakken, maar ik denk dat je daar niet dezelfde luchtige pancakes mee krijgt. Ik zou bloem eerder vervangen voor boekweit (al moet je dat wel lekker vinden), kokosmeel of rijstmeel. Dat laatste is vaak bij de toko te koop. Ik ben erg benieuwd hoe het uitpakt met deze alternatieven. Succes! 😀