Vandaag probeer ik gerookte zalm na te bootsen met behulp een hele lading zout en wortels. En het resultaat is best verrassend! Is het precies hetzelfde als zalm? Nee. Maar komt het qua smaak en structuur een heel eind in de buurt? Jazeker! Ook zin om vegan zalm zelf te maken van wortelen? Lees snel verder!
Vegan zalm van wortels
Dit is zo’n leuk recept, want hoe bijzonder is het dat je iets kunt maken dat op vegan zalm lijkt met een wortel?
Ik geef toe zalm maken van wortelen is wel even een klein werkje, maar het eindresultaat is het absoluut waard. Bovendien doet de oven het meeste werk. Dus heb je zin om van ’t weekend lekker in de keuken te experimenteren, probeer dan dit grappige recept eens uit!
Waarom je de wortels het beste kunt garen in zoutkorst
Voor dit recept gaan we wortels langzaam garen in een dikke zoutkorst. Dit is een methode die normaal gesproken vooral bij vlees of vis wordt toegepast, maar het werkt ook heel goed bij bepaalde groenten.
Zout is namelijk een goede geleider van warmte. Tijdens het bakken wordt het langzaam hard en vormt het isolerende laag die warmte perfect vasthoudt en verdeeld. Het resultaat is perfect gegaarde wortelen.
Je kunt het jezelf makkelijk maken en de wortels stomen in een stoommand boven kokend water. Het verschil tussen gestoomde wortelen en in zout gegaarde wortels is echter wel groot.
Sowieso is de smaak anders. Zout voegt namelijk meer smaakt toe, waardoor de wortelen net even iets lekkerder worden. Daarnaast onttrekt zout ook een beetje vocht aan de wortels, waardoor de structuur zacht is, maar toch tegelijkertijd ook stevig blijft. En dat is precies wat je wilt!
Maak je geen zorgen, met de zoute smaak valt het enorm mee! Na het bakken tik je het zout eraf en spoel je de wortelen om. Dan heb je nergens last van.
De ingrediënten voor vegan zalm van wortelen
De ingrediënten voor dit bijzondere recept zijn best simpel:
- Een kilo zout
- 400 gram wortelen
- 1 el neutrale olie
- 125 ml sojasaus
- 250 ml water
- 1 tl wakame
- 2 tl appelazijn
- Liquid smoke (dit is essentieel!)
- Gerookte paprika
De techniek van het stomen zorgt voor de juiste structuur en marinade zorgen voor een bijzondere smaak. Voor die specifieke gerookte zalmsmaak is liquid smoke essentieel. Deze kun je vaak bij biologische supermarkten vinden of online.
Het is makkelijker dan je denkt
Deze techniek lijkt misschien lastig, maar dat valt echt reuze mee. Je hoeft alleen een flinke laag zout over de wortelen te gooien, zodat ze helemaal bedekt zijn. Dan gaan ze een 1,5 uur in de oven. Ondertussen kun je de marinade maken.
Als de wortels gaar zijn spoel je ze onder de koude kraan af en verwijder je de schil. Snijd de wortels met behulp van een dunschiller in dunne plakjes en marineren maar! Hoe langer je de wortels laat marineren hoe beter de smaak en structuur wordt.
Zie het als experiment en probeer het zelf eens uit! Het is perfect voor op een broodjes met wat vegan roomkaas, als sashimi of op sushi, door een vegan pokebowl of door deze lekkere vegan quiche met spinazie en zalm!
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.
Het recept
Vegan zalm van wortel
Benodigde tools
- Ovenschaal
- Dunschiller
Ingrediënten
- 1 kg fijne keukenzout
- 400 gram wortelen (heel en ongeschild)
- 1 eetlepel neutrale olie
- 125 ml sojasaus
- 250 ml water
- 1 theelepel wakame óf 1 vel gehakte nori (beide verkrijgbaar bij de toko)
- 2 theelepel appelazijn
- 1/2 theelepel Liquid smoke (dit is essentieel!)
- 1 theelepel gerookte paprika
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden;
- Spoel de wortels af, maar schil ze niet!
- Doe een deel van het zout op de bodem van de ovenschaal en leg de wortels daar op. Doe nu de rest van het zout er over tot alle wortels volledig bedekt zijn;
- Zet ze in de oven bak het ze in 1,5 uur af;
- Tik na het bakken voorzichtig al het zout van de wortels af. Spoel ze vervolgens onder de koude kraan af;
- Trek met behulp van een aardappelschilmesje het schilletje eraf en snijd dunne plakjes van de wortel.
De marinade:
- Bereid, terwijl de wortels in de oven staan, de marinade voor;
- Als je wakame gebruikt laat deze dan 5 minuten in 5 el kokend water weken;
- Doe alle ingrediënten voor de marinade in een vershouddoos;
Marineren:
- Doe de gare en gesneden wortels bij de marinade en laat het minimaal 1 nacht trekken;
- Hoe langer je marineert hoe beter alle smaken in de wortelen trekken, maar houd maximaal 3 dagen aan.
- Verwijder voor gebruik de wakame. De wortelzalm is het lekkerst op kamertemperatuur. Eet smakelijk!
Extra
Eet smakelijk!
* Deze blogpost bevat affiliate links. Meer informatie vind je hier.
1 reactie
Hoe lang kun je de bereide wortelen bewaren? Of hoe zorg je dat ze langer te bewaren zijn?