Het is volop rabarberseizoen! Dus dat betekent rabarbertaart, rabarberjam en natuurlijk een makkelijke vegan rabarber crumble met appels en frambozen! Dat is weer eens wat anders dan een apple crumble en past helemaal bij het vrolijke lenteweer van de afgelopen tijd! Lekker voor na het eten met een kopje koffie of thee.
Rood, roder, roodst!
Na deze vegan rabartaart met custard te hebben gemaakt, had ik nog een hoop rabarber over. Dat gaan we natuurlijk niet weggooien! En wat is nou een makkelijkere manier om overgebleven fruit op te maken? Juist, verwerkt het gewoon in een crumble!
Nu is rabarber van zichzelf al mooi roze, maar verliest wat van z’n kleur als je het verhit. Ik wilde echt een intens rood/roze kleur voor deze crumble en besloot er daarom nog een zooitje frambozen doorheen te doen. Omdat het anders wel een hele zure bende wordt heb ik er nog wat frisse appel doorheen gedaan om de smaak te breken. Dit is echt een topcombinatie!
Vegan rabarber crumble: ideaal toetje voor als je eters hebt
Het staat namelijk snel op tafel en het is niet al te moeilijk om te maken. Je kunt het in een mooie taartvorm serveren, maar je kunt er ook kleine individuele crumbles van maken, de keuze is reuze!
Hoe je het ook maakt, het is sowieso lekker en feestelijk. Als je je extra decadent voelt kun je de vegan rabarber crumble serveren met een bolletje vanille ijs of slagroom. Het water stroomt me alweer in de mond.
Hoe ver van te voren kun je de vegan rabarber crumble maken?
Het lekkerst is om de crumble dezelfde dag nog te eten, dan zijn de kruimels nog lekker knapperig. Ik zou je dus adviseren om dit gerecht niet te lang van te voren te maken.
Als je het druk het en toch wat wilt voorbereiden, dan kun je alvast het kruimeldeeg maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Sterker nog, dat is zelfs bevorderlijk voor extra knapperige kruimel!
Ook kun je alvast de rabarbervulling voorbereiden. Het is een soort jamachtige vulling. Dus dat kun je makkelijk in de paar dagen koelkast opbergen.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.
Het recept
INGREDIËNTEN
Voor de vulling:
- 400-500 gr rabarber, in blokjes gesneden
- 2 appels, geschild en in blokjes gesneden
- 100 gr frambozen
- 50-100 gr kokosbloesemsuiker, rietsuiker of kristalsuiker (dit is afhankelijk van hoe zuur je het zelf graag hebt)
- 2 el water
- 3 el custardpoeder opgelost in 5 el water
- 1 el citroensap
Voor de kruimels:
- 150 gram koude huisgemaakte vegan boter of vegan margarine uit de supermarkt (in blokjes)
- 100 gram havermout
- 150 gram bloem
- 50 gram kokosbloesemsuiker, rietsuiker of kristalsuiker
- snufje zout
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl gemberpoeder
Garneren (optioneel):
- Bolletje ijsje
- Geschaafde en geroosterde amandelen
- Slagroom
Verder nodig:
- Ovenschaal of ramekins
- Steelpan
BEREIDINGSWIJZE
- Doe de rabarber, appels, frambozen, water en suiker in een steelpan en breng het op medium hoog vuur aan de kook. Laat het drie minuten op laag vuur pruttelen.
- Giet, terwijl je blijft roeren, het custardpapje erbij en laat het nog een minuut pruttelen. Het wordt nu al wat dikker.
- Zet het vuur uit en roer de citroensap erdoor.
- Verwarm de oven nu voor op 200 graden elektrisch of 170 graden hetelucht.
- Doe de havermout, bloem, suiker, zout en specerijen in een kom en voeg koude blokjes boter toe.
- Kneed en wrijf er kort een kruimeldeeg van.
- Doe nu het fruit in een ingevette ovenschaal en verdeel de kruimels hierover.
- Leg de schaal in de oven en bak het geheel in 30 minuten af of tot de kruimels goudbruin zijn.
* Deze blogpost bevat affiliate links. Meer informatie vind je hier.