Zo, zó lekker deze knapperige vegan granola! Het lijkt misschien een heel gedoe, maar het is eigenlijk heel eenvoudig! En zelfgemaakt is eerlijk gezegd zo veel lekkerder dan een pak granola uit de supermarkt. De versie in dit recept maakte ik met cranberries, rozijnen, pecannoten en maple syrup. Verder heb ik er geen suiker aan toegevoegd, ook fijn. Het resultaat is een crunchy heerlijkheid die ik elke ochtend wel zou kunnen eten!
Ik zag nooit echt de toegevoegde waarde van zelf vegan granola maken. Een pak uit de supermarkt halen is toch veel makkelijker en ook best lekker?
Pas toen ik de granola proefde bij SUE in Rotterdam begreep ik waarom mensen het zelf maken. Het is oprecht veel lekkerder!
Eerlijk, een pak Quacker Granola is goedkoper dan alle losse ingrediënten halen, maar het resultaat van huisgemaakte granola is echt vele malen beter! Véél smaakvoller (de smaak van geroosterde noten en havermout komt een stuk beter naar voren), knapperiger én je kunt het gezonder maken.
Dus als je me nu zou vragen of huisgemaakte granola de moeite waard is, dan zeg ik volmondig JA! Ik ben om en kijk nu elke ochtend uit naar een lekkere smoothiebowl met vegan granola ???? En ik zou mezelf niet zijn als ik niet zou proberen om jou te overtuigen!
De voordelen van vegan granola zelf maken
Je eigen granola maken is wel wat duurder dan kant-en-klaar kopen, maar het heeft ook een aantal voordelen. De belangrijkste zijn:
- Je kunt helemaal eigen smaak aanpassen: Als je zelf aan de slag gaat met granola, dan kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Lekker experimenteren met verschillende smaken en structuren is heel leuk.
- Het is gezonder: Kant-en-klare granola bevat vaak toegevoegde suikers. Als je vegan granola zelf maakt, dan kun je ook de hoeveelheid suiker en vet controleren.
- Het hele huis ruikt heerlijk!: Zeker als je een mix aan specerijen toevoegt, dan ruikt het hele huis tijdens het bakken echt goddelijk!.
- Het is makkelijk te maken en snel klaar: Dit is het makkelijkste bak-recept dat je kunt maken. Je gooit alle ingrediënten bij elkaar in een kom en voegt daar wat vet- en zoetstoffen aan toe. Kind kan de was doen!
- Het is vegan: Kant-en-klare granola bevat vaak honing en is daarom, strikt genomen, niet vegan. Daarnaast wordt er ook vaak palmolie aan toegevoegd. Nu gebruik ik zelf ook vaak margarine met palmolie in mijn bak-recepten, omdat dat het beste resultaat geeft, maar als het niet nodig is gebruik ik het liever niet.
- Het heeft echt smaak: Hoewel de Quaker granola best lekker is, haalt het qua smaak echt niet het level van huisgemaakte granola.
Hoe eet je vegan granola?
Granola eet je op dezelfde manier als muesli of cruesli. Ik maak het liefst een flinke groene smoothiebowl en maak dat af met huisgemaakte granola en plakjes banaan. Maar je kunt het ook prima combineren met een plantaardige yoghurt. Ik denk trouwens dat het ook heerlijk is als topping op muffins of een appelkruimeltaart!
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.
Zo maak je suikervrije granola met cranberry’s en pecannoten
Zoals gezegd is dit recept voor vegan granola heel eenvoudig. En ik heb deze mix samengesteld met ingrediënten die ik op dit moment het lekkerste vindt. Op het moment van schrijven is het namelijk winter en dan vind ik het ’t lekkerst om warme specerijen te eten.
En nogmaals, ik heb er geen extra suiker aan toegevoegd. Het zoete komt van de maple syrup, cranberry’s en rozijnen.
INGREDIËNTEN
- 400 gram havervlokken (niet te verwarren met havermout)
- 50 gram pompoenpitten
- 100 gram pecannoten
- 65 gram gedroogde cranberries
- 65 gram rozijnen
- 100 gram gesmolten kokosolie
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl zout
- 100 ml maple syrup
BEREIDINGSWIJZE
- Verwarm de oven voor op 160 graden voor hetelucht en 175 graden voor boven- en onderwarmte.
- Doe de havervlokken, pompoenpitten, pecannoten, cranberries en rozijnen in een mengkom en giet hier de gesmolten kokosolie bij.
- Roer dit mengsel even door.
- Voeg de kaneel, zout, gemberpoeder en tot slot maple syrup toe. Roer dit wederom goed door.
- Stort de helft van mengsel op een bakplaat dat je met bakpapier hebt bekleed.
- Bak alles in 20/30 minuten af. Hou het na 20 minuten in de gaten, want het kan snel verbranden. Als de havervlokken goudbruin zijn dan is je granola klaar.
- Bak de tweede helft op dezelfde manier af.
- Laat helemaal afkoelen.
- Doe de vegan granola in een luchtdichte container.
- En that's it!
- Dit blijft een week of twee lekker.