Een knapperige pate brisee korst met een heerlijke vulling van verse asperges, spekjes en een smaakvolle tofu met de structuur van ei. Deze vegan quiche met asperges en “spekjes” is echt té lekker en haalt de lente in huis!
Quiche is altijd een feestje om te eten
Ik ben gek op quiche, dat gerecht associeer ik namelijk altijd met de feestdagen. Ga maar na, wat staat er standaard op het menu bij een potluck? Quiche! Het is namelijk lekker hartig, net of je een taart als diner eet. Sinds ik vegan eet ik ze helaas aanzienlijk minder vaak.
Eén van de redenen is dat ik quiches met tofu vaak zo compact en droog vindt. Qua smaak is het meestal wel lekker, maar de structuur staat me niet altijd aan.
Nu was ik deze week door het kookboek van Miyoko Schinner aan het bladeren, The Homemade Vegan Pantry, en zag daarin het recept voor lijnzaad eiWIT. Dus niet het lijnzaadei dat je met gemalen lijnzaad en water maakt.

Vegan quiche met asperges en spekjes heeft een vulling van tofu en lijnzaadEIWIT
Het verschil tussen een lijnzaadei en lijnzaadeiWIT is de bereidingswijze. Het eiwit maak je door hele lijnzaadjes te koken. Tijdens het koken verandert het water in een soort dikke gel die qua consistentie sterk op eiwit lijkt. Dit lijnzaadgel kan worden gebruikt om ingrediënten te binden en vochtig te houden. En dat is precies wat we willen met de vulling van de vegan asperge quiche.
Nóg een bijkomend voordeel van het gebruik van lijnzaadgel is dat je extra oplosbare vezels toevoegt aan een gerecht en daar worden je darmen weer blij van.

Zo maak je lijnzaadeiwit
Voor lijnzaadgel heb je 50 gram lijnzaad en 750 ml water nodig.
Doe beide ingrediënten in een grote kookpan en breng het aan de kook. Roer het even goed door en laat het op laag vuur zo’n 20 tot 25 minuten met het deksel eraf inkoken. Wel af en toe tussendoor roeren, wan het lijnzaad kan aan de bodem plakken.
Daarna kun je het vuur uitzetten de lijnzaad eruit zeven . Laat de gel helemaal afkoelen. Nu kun je het in je recept gebruiken.
Van ’t overgebleven lijnzaad kun je o.a. lijnzaadcrackers maken.

Asperges in het seizoen
Het is de maand mei op het moment van schrijven en asperges zijn nu vol in het seizoen. Het zijn zulke veelzijdige groenten ik vind ze heerlijk in pasta’s, salades of gewoon kort gekookt, maar ze zijn ook echt goddelijk in quichevorm. Omdat ik niet kon kiezen en beide soorten heel erg lekker vind, heb ik zowel groene en witte asperges gebruikt.
Daarnaast heb ik spekjes in deze quiche verwerkt. Mijn favoriete spekjes zijn 100% die van Vivera! Dit is niet gesponsord! Ik vind ze qua smaak en structuur zo goed overeenkomen. Ze maken deze vegan asperge quiche echt helemaal af.
De smaak van ei creeren met kala namak. Dat is een vulkanisch mineraalzout met een zwavelachtige smaak die wat weg heeft van ei. En we gebruiken vegan kaas met cheddar smaak om het af te maken.
Al met al hele goeie smaken bij elkaar en als je echt een malse quiche wilt maken met de bijzondere smaak van asperges, het zoute en rokerige van spekjes en het ei/kaasachtige vulling dan kan ik je dit recept van harte aanraden!

Tip voor de pate brisee
Quichedeeg kan wat lastig doen als je het afbakt. Als je het teveel hebt bewerkt dan kan het tijdens het bakken krimpen of inzakken, waardoor je geen rand meer overhoudt.
Dit kun je voorkomen door het deeg zo kort mogelijk te kneden en daarna lang te koelen. Zo ontstaan er zo min mogelijk gluten die het deeg elastisch maken en houd je een knapperig deeg over.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

Het recept

INGREDIËNTEN
Voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 2 el maizena
- 125 gram plantaardige boter op kamertemperatuur
- 2 tl zout
- 70 ml koud water
Voor de vulling:
- 8 el lijnzaadgel (gemaakt volgens de methode zoals hierboven beschreven)
- 450 gram tofu
- 2 el edelgist
- 1 flinke tl kala namak
- 1 tl kurkuma (voor de kleur)
- 1 el kokosolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook
- 75 gram Vivera spekjes, fijngesneden
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 100 gram plantaardige geraspte kaas (ik gebruikte die van Nature & Moi, o.a. verkrijgbaar bij Plus)
- 8 witte asperges
- 10 groene asperges
Verder nodig:
- Deegroller
- Ronde springvorm van ∅24 cm
- Foodprocessor of blender
- Blindbakbonen of gedroogde bonen
- Bakpapier
BEREIDINGSWIJZE
Het deeg:
- Doe alle ingredienten voor het deeg, behalve het water, in een kom. Wrijf de ingrediënten tussen je handen, totdat er grove zandkorrels ontstaan;
- Voeg nu het water toe en kneed het kort en snel tot een samenhangende deegbal;
- Doe het deeg in een verhoudbak en zet het minimaal een uurtje in de koelkast om te laten rusten;
- Verwarm de oven voor op 180 graden, bekleed de bodem van de springvorm met een stuk bakpapier. Vet de randen van de springvorm in;
- Rol het deeg dun uit en bekleed de springvorm (niet aan het deeg trekken of te hard uitrollen!). Leg nog een stuk bakpapier op het deeg en verdeel de bakbonen over de bodem;
- Bak het deeg zo'n 20 minuten blind en haal het daarna uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier voor verdere verwerking.
De vulling:
- Doe de lijnzaadgel, tofu, edelgist, kala namak en kurkuma in de blender of foodprocessor en maal het net zo lang tot je een gladde saus hebt;
- Verhit de olie in een hapjespan en fruit hierin de ui glazig. Voeg nu de spekjes, knoflook en Italiaanse kruiden toe en bak het nog 2 minuten op halfhoog vuur mee. Zet het vuur nu uit;
- Voeg het spekjesmengsel en de geraspte kaas toe aan het tofu-mengsel en roer het met lepel goed door. Zet het even aan de kant;
- Blancheer de witte asperges (dat doe je door ze 2 minuten te koken, af te gieten en gelijk in ijskoud water te doen);
- Snijd alle asperges in de lengte door midden;
- Verdeel 3 eetlepels van de tofuvulling over de quichebodem en rangschik hier om en om de helft van de asperges over;
- Giet er nu de rest van de vulling overheen en strijk het glad;
- Verdeel de rest van de asperges weer om en om, en druk ze een beetje in de vulling;
- Zet de quiche in het midden van de oven en bak het 1 uur en 15 minuten af op 180 graden.
- Je kunt de quiche direct opeten, maar hij is koud ook erg lekker
- Eet smakelijk!
EXTRA INFORMATIE
Voor het gemak zou je ook kant-en-klare deeg voor hartige taart kunnen gebruiken, bijv. van het merk Tante Fanny.
* Deze blogpost bevat affiliate links. Meer informatie vind je hier.