Ben je op zoek naar een simpel recept voor vegan bananenbrood dat haast niet kan mislukken? Kijk niet verder, je hebt ‘m gevonden! Dit recept voor veganistisch bananenbrood is heerlijk! Smeuïg, zoet, makkelijk en een snel klaar. De walnoten maken de boel nog net even iets lekkerder.
Vegan bananenbrood met walnoten recept
Dit recept voor vegan bananenbrood met walnoten is echt geweldig en ik ben er helemaal gek op. Omdat het heel simpel, lekker en snel klaar is, is ’t ook erg leuk om het met de kids te maken. Daarnaast is dit recept foolproof, dus kan het haast niet mislukken.
Dit 100% plantaardige bananenbrood bevat simpele ingrediënten die je meestal op voorraad hebt. Je hoeft dus niet eens het huis uit om boodschappen te halen. Wil je liever een gezond(er) recept voor veganistisch bananenbrood zonder suiker en olie dan heb ik die ook voor je! Voor nu deel ik heel graag mijn favoriete basisrecept voor vegan banana bread, waar je alle kanten mee uit kunt.

Tips voor het allerlekkerste vegan bananenbrood
Gebruik overrijpe bananen: vaak worden bruine bananen weggegooid, maar dat is echt zonde. Overrijpe bananen zijn namelijk lekker zoet en perfect voor bananen brood. Hoe rijper de bananen, hoe minder suiker je nodig hebt. Dus heb je bruine of zwarte bananen? Dan heb je een goed excuus om veganistisch bananenbrood te maken!
Mix het beslag niet te lang! Als de droge en natte ingrediënten met elkaar gemengd zijn, kun je direct stoppen met roeren. Zo wordt het bananenbrood lekker smeuïg en luchtig. Het heeft de structuur van een vegan bananen cake. Als je te lang blijft roeren ontstaan er teveel gluten in het beslag, waardoor het eindresultaat elastisch en taai wordt.
Gebruik olie in plaats van boter. Boter stijft namelijk op tijdens het afkoelen. Hoewel de smaak erg lekker is, wordt de structuur van het vegan bananenbrood compact en stevig. Olie maakt het brood smeuig en zacht.
Gebruik bruine basterdsuiker of kokosbloesemsuiker. Beide zoetstoffen zijn niet alleen zoet, maar hebben ook een lekkere karamelachtige smaak. Ze maken het vegan bananenbrood net even iets lekkerder.
Geen extra materiaal nodig
Dit veganistisch bananenbrood kun je zonder keukenmachine of mixer maken. Je hebt het volgende nodig voor het lekkerste resultaat:
- Een mengkom
- Een vork
- Een cakevorm
- Een siliconen spatel
- En een werkende oven is ook wel handig).
Qua ingrediënten is het ook lekker simpel: bananen, bloem, plantaardige olie, kaneel, nootmuskaat, vanille extract, bakpoeder, suiker en walnoten. Je kunt de tarwebloem eventueel ook vervangen voor zelfrijzend bakmeel. Dan heb je maar 1 theelepel bakpoeder nodig.
Het eindresultaat is in elk geval altijd lekker en heeft van weg van een heerlijk smeuige vegan bananen cake.
Gezonde ingrediënten swaps voor dit veganistische bananenbrood
Je kunt dit makkelijke vegan bananenbrood recept wel iets gezonder maken, door een paar ingrediënten te wijzigen. Zo kun je tarwebloem vervangen voor volkoren- of speltmeel voor wat extra vezels.
Wist je trouwens dat dit bananenbrood de volgende dag nog veel lekkerder is? Maar zie er maar eens zo lang vanaf te blijven. Succes!

Veganistisch bananenbrood bewaren
Bananenbrood is een dag later het lekkerst, maar hoe bewaar je het? Vegan bananenbrood kun je op drie manieren bewaren:
1. In een luchtdichte vershouddoos op het aanrecht of in de voorraadkast. Zolang je de deksel er goed op doet blijft dit vegan bananenbrood een dag of drie lekker;
2. In een vershouddoos in de koelkast blijft de vegan bananen cake ongeveer een week goed;
3. In de vriezer blijft de vegan banana bread zo’n 3 maanden houdbaar.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

Vegan bananenbrood recept

Vegan bananenbrood met walnoten: simpel, lekker en snel!
Benodigde tools
- Cakevorm 25 cm
Ingrediënten
- 3 overrijpe bananen
- 125 ml neutrale plantaardige olie (kies voor zonnebloem-, kokos- of arachideolie)
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1 tl vanille extract
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 175 gram tarwebloem (of volkoren-/speltmeel om het iets gezonder te maken)
- 2 tl bakpoeder (je kunt de tarwebloem vervangen voor zelfrijzend bakmeel + 1 tl bakpoeder)
- snufje zout
- handje gehakte walnoten (ongezouten)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Prak de bananen met een vork fijn. Mix de bananen met olie, kaneel, nootmuskaat, vanille extract en suiker (je kunt deze ingrediënten ook in een blender doen, voor een extra glad beslag).
- Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe en vouw het door het bananenmengsel tot een beslag (er mogen best wat klontjes in zitten). Voeg tot slot de gehakte walnoten toe en vouw dit door het beslag.
- Giet het beslag in een ingevette cake- of cupcakevorm.
- Bak het vegan bananenbrood in ca. 35 á 45 minuten af (de baktijd hangt af van de bakvorm die je gebruikt, muffins hebben iets korter nodig en een cake iets langer). Test de gaarheid door er een sateprikker in te steken, als deze er schoon uit komt is het bananenbrood gaar.
- Laat het volledig afkoelen en genieten maar!
14 reacties
Lekker! Ik vind bananenbrood vegan soms nog wel lastig om te maken. Vaak komt ‘ie er veel te nat uit. Dit recept ga ik eens proberen. Trouwens hoe heb je die toffe ingrediëntentabel gemaakt? 😀
Ha Claire, ik heb hetzelfde hoor. Een goed vegan bananenbrood recept is lastig te vinden. Ik heb van dit recept vandaag ook muffins gemaakt stukjes chocolade erop en ze waren wederom goed gelukt! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.
Voor receptentabellen zijn verschillende wordpress plugins te vinden. Het is even uitzoeken welke je het fijnst vindt werken.
Bedankt Sarra, gisteravond gebakken als onderdeel voor het moederdag ontbijt. Hij smaakt erg lekker
Wat leuk zeg! Bedankt voor je reactie en een fijne moederdag nog!
Ik heb deze vanavond gemaakt met cashewnoten in plaats van walnoten, cranberries en een beetje pure chocolade. Ik kon het niet laten om alvast een stukje te proeven en hij is heerlijk! Lekker luchtig. Thanks 🙂
Oh die combinatie klinkt ook heel goed zeg! Lekker ????????
Bedankt voor dit superrecept!
Heb er al mee ‘geknutseld’: ik heb een keer 1 op 1 volkoren tarmemeel en boekweitmeel gebruikt en laatst havermout en boekweitmeel, het was beide keren lekker en de laatste combi was zelfs wat luchtiger (misschien omdat ik mijn blender heb gebruikt om de havermout fijn te malen en het bananenmengsel te pureren, daarna wel het droge en het natte met de hand gemengd).
Ik gebruik maar 50 gram kokosbloesemsuiker en hele rijpe bananen en dat is voor mij al zoet genoeg.
Walnoten en chocolade erin en verdeeld in muffinvormpjes, dan hoeft het maar 30 minuten in mijn combimagnetron op ovenstand (zonder voor te warmen) misschien zelfs wel korter.
Is het nou nootmuskaat of gember poeder wat er gebruikt moet worden??
Gemberpoeder 😉
Is 100 gram suiker nodig voor het bakresultaat?
Ik wil eigenlijk minder suiker gebruiken..
Deze staat voor de 2e keer deze week in de oven! Wat is die lekker :-)!
Wat leuk! Geniet er van! ????
Wat leuk! Geniet er van!
Echt ‘n heerlijkheid! Lekker makkelijk recept en in combinatie met walnoten én chocolade stukjes is het helemaal smullen geblazen. Ik proefde een stukje nadat het brood net was afgekoeld en de chocolade nog vloeibaar was. Onweerstaanbaar! Ik heb jook de helft minder suiker gebruikt. Iets gezonder en meer balans qua smaak. Er wordt inderdaad een nootmuskaat in de omschrijving genoemd maar dat moet natuurlijk gember poeder zijn. Dit is hier nu wel een blijvertje hoor!