Hoe maak je vegan bladerdeeg zelf? Dat is makkelijker dan je denkt! Ik laat je met liefde zien hoe je veganistische bladerdeeg maakt die heerlijk goudbruin is en prachtige laagjes heeft. Zonder roomboter of andere dierlijke ingrediënten. Met de handige instructievideo kun je stap voor stap meedoen. Laten we beginnen!
Wat is vegan bladerdeeg?
Bladerdeeg is een licht en schilferig deeg dat je voor zowel zoete als hartige gerechten kunt gebruiken. Vegan tompouce, appelflappen, vegan Wellington, vegan quiche, plaattaart… je kunt helemaal losgaan.
Mijn vegan bladerdeeg bestaat uit vier ingrediënten: bloem, zelfgemaakte plantaardige boter, water en zout. Hoewel er geen bakpoeder in zit heeft het toch de eigenschap te gaan rijzen tijdens het bakken. Dat komt door de vouwtechniek die je op het deeg toepast. Bladerdeeg toeren noemen ze die techniek. Dat kun je op drie manieren doen: de Hollandse, de Franse en de snelle manier. Wij doen vandaag de Hollandse.
Door het vouwen creëer je met elke toer een aantal lagen (afhankelijk van de methode die je toepast kunnen er tussen de 64 en 128 lagen ontstaan). Tijdens het bakken komt er lucht tussen de laagjes, waardoor ze los van elkaar komen. Het resultaat is een lekker luchtig, krokant en schilferige bodem.
Vegan bladerdeeg uit de supermarkt
Je kunt vegan bladerdeeg in de supermarkt kopen (AH verse bladerdeeg bevat geen zuivel bevat en Tante Fanny is vegan), maar de echte thuisbakkert maakt vegan bladerdeeg natuurlijk helemaal zelf.
In het filmpje gebruik ik huisgemaakte “boter”, maar je kunt ook 100% plantaardige boter gebruiken (AH of Wajang bijvoorbeeld). Het nadeel van deze botersoorten én kant-en-klaar bladerdeeg is dat ze vaak palmvet bevatten.
Voor de productie van palmvet worden op grote schaal belangrijke tropische oerwouden gekapt en afgebrand, waardoor het leefgebied van de dieren die er wonen steeds kleiner wordt. Dus ik gebruik het echt alleen als het niet anders kan.

Vegan boter recept
Voor dit recept het ik de zelfgemaakte vegan boter uit het boek van Miyoko Schinner, The Homemade Vegan Pantry gebruikt. Dat is trouwens echt een geweldig boek is als je van bakken houdt.
Mocht je ook zelfgemaakte vegan boter willen gebruiken (daar zit namelijk geen palmolie in) dan heb ik hieronder het recept voor je uitgeschreven.
Het is een recept voor “hard boter”. Daar zit minder vocht in, waardoor het eindresultaat van je vegan bladerdeeg veel krokanter is dan met standaard margarine (deze boter is ook heel geschikt voor het maken van gerezen deeg voor croissants).
Voor harde vegan boter heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 250 ml gesmolten kokosolie (geraffineerd, niet de extra vergine);
- 75 ml plantaardige melk (ik gebruikte sojamelk)
- 40 ml arachideolie
- 1/4 tl zout
- 4 tl Lecithine granules
Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten in de blender en mix het ongeveer een minuut op de laagste stand. Giet de inhoud in muffinvormpjes (siliconen werkt het makkelijkst) en zet het in de koelkast om uit te harden. Dit maakt ongeveer 400 gram boter.
Hoe maak je vegan bladerdeeg goudbruin zonder ei?
Voor sommige recepten, zoals vegan wellington, moet je het deeg afstrijken om het goudbruin te bakken. Normaal gesproken zou je daar ei voor gebruiken, maar dat is niet vegan. Een goed alternatief is een sojamelk. In sojamelk zit een beetje suiker dat tijdens het bakken karameliseert, daardoor wordt het korstdeeg mooi goudbruin.
Kun je met vegan bladerdeeg croissants maken?
Het korte antwoord is: nee. Voor vegan croissants, koffiebroodjes, chocolade heb je gerezen deeg nodig. Dat lijkt op veganistisch bladerdeeg, maar er is gist bij gedaan. Bovendien is de vouwtechniek anders, waardoor het aanzienlijk minder laagjes bevat.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

Zo maak je vegan bladerdeeg (+bonusrecept voor bladerdeeghapjes met champignons)

Zelf vegan bladerdeeg maken (+instructievideo)
Benodigde tools
- Cupcake bakvorm
- Keukenmachine
Ingrediënten
Voor vegan bladerdeeg:
- 400 gram vegan margarine of huisgemaakte boter (zie recept hierboven)
- 400 gram gezeefde bloem (gezeefd gewogen + extra bloem voor het bestuiven)
- 210 gram water
- 8 gram zout
Voor de Champignon-tofu Quiche vulling:
- 1 gesnipperde ui
- 250 gram grof gehakte champignons
- 2 teentjes fijngeperste knoflook
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 5 eetlepel edelgistvlokken
- ½ tl kurkuma
- 250 gram stevige tofu
- 75 gram ongezouten en ongebakken cashewnoten (minstens 2 uur in koud water geweekt)
- 3 el plantaardige melk
- zout en peper naar smaak
- 1 el arachideolie
- Verse peterselie (optioneel)
Bereidingswijze
VEGAN BLADERDEEG:
- Doe een klein beetje van de bloem in een mengkom. Snij de boter in blokjes en coat ze met de bloem, zodat ze niet aan elkaar blijven plakken.
- Voeg de rest van de bloem, het water en zout toe en kneed het licht zodat er een enigszins samenhangend deeg ontstaat, waarin de stukjes boter nog zichtbaar zijn.
- Plaats het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot een lap van ongeveer 50 x 50 cm
- Vouw het deeg zoals in de Youtube video is aangegeven en pak het in folie. Dit is je 1e toer.
- Leeg het deeg een half uur in de koelkast om te rusten.
- Je maakt in totaal 3 toeren, dus herhaal stap 4 nog 2x.
CHAMPIGNON-TOFU VULLING:
- Doe de geweekte cashewnoten in een keukenmachine of een krachtige blender en maal het op de hoogste stand. Voeg na ongeveer een minuut de melk toe en laat het nog een halve minuut blenden. Nu moet de cashew een beetje romig zijn. Als het te droog is blijf je geleidelijk melk toevoegen tot je een romige massa krijgt.
- Voeg dan de blokjes tofu, edelgist en kurkuma toe en laat het nog eens 2 minuten malen. Voeg tot slot peper en zout naar smaak toe en zet het opzij.
- Laat een eetlepel olie in een hapjespan warm worden en fruit de ui tot het glazig is. Voeg dan de gehakte champignons en knoflook toe bak het twee minuten door.
- Voeg tot slot de kruiden toe, roer het door het champignon mengsel en zet het vuur uit.
- Meng de champignons met het tofumengsel en laat het afkoelen
CHAMPIGNON-TOFU QUICHES
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Rol de vegan bladerdeeg uit en snijd er vierkantjes uit.
- Leg de vierkantjes in een ingevette muffinvorm en vul het met het champignon-tofu mengsel.
- Zet de muffinvorm in de oven en bak het geheel ongeveer 30 minuten.
- Laat de quiches ongeveer 15 minuten afkoelen en haal ze daarna uit de vorm. Ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn, dus serveer ze meteen!
- Maak af met een beetje gehakte peterselie en genieten maar.
Video
Extra
* Deze blogpost bevat affiliate links. Meer informatie vind je hier.
7 reacties
Ik heb toevallig gister voor het eerst gehoord dat er vegan bladerdeeg is. Wat cool dat je ook zelf boter kan maken en daarmee dan weer bladerdeeg! Het lijkt niet eens al te ingewikkeld.
Tof dat je Heel Holland Bakt recepten veganized. Ik ga snel verder kijken 🙂
Ja die van Tante Fanny is ook volledig vegan. Heel fijn!
Homemade vegan boter is echt een uitkomst voor bakrecepten.
Leuk dat je gekeken hebt!
Bladerdeeg wordt bij de bakker met ei bestreken en wordt dan glanzend bruin.
Hoe kun je dit namaken de Vegan way.
Zodat het resultaat ook vegan mooi is?
Wij gebruiken wat sojadrink daarvoor!
Tante Fanny bladerdeeg is inderdaad wel vegan, maar er zit PALMVET in. En natuurlijk willen we de vernietiging van de regenwouden in ZO Azië niet op ons geweten hebben. Zelf maken is dus niet alleen leuk, maar ook noodzakelijk. Dank je wel voor het recept!
Dank je wel voor je reactie! Nee precies, ik probeer inderdaad zoveel mogelijk mijn eigen gemaakte boter te gebruiken. Al is deze helaas niet altijd voor elke toepassing geschikt.
Ik wil de bladerdeeg proberen. Met de veggie worstjes van Zwan, mini worstenbroodjes dus voor met de feestdagen!
Kan ik de bladerdeeg een dag op voorhand klaarmaken?