Heerlijk is de geur van vers gebakken brood in huis. Nóg lekkerder is de geur van zelf gemaakt vegan brioche! Dit recept voor vegan brioche is zacht, zoet, luchtig en lekker vet. Dit is nou echt een brood om jezelf en anderen eens flink mee te verwennen!
Ik was als kind echt gek op brioche. Het was alles dat volkoren brood niet was: goudbruin, luchtig, zoet, een tikkie vet en vooral niet gezond. Gaf mij een sneetje brioche met een goeie laag boter en ik was een tevreden mens.
Helaas is nu geen brioche meer bij de bakker kan halen nu geen optie meer, omdat er roomboter en eieren in zit. Daarom was ik eigenlijk wel blij dat ze bij Heel Holland Bakt vlechtbrood moesten maken. Dat is voor mij een mooie gelegenheid om eens gevlochten vegan brioche te maken. En om het nog extra uitdagend te maken vlocht ik dit deeg met zes strengen ????
Bekijk snel de video voor de instructies!
Wat is vegan brioche?
Brioche is een rijk, boterig en fluffy brood. De smaak is heerlijk zoet en het is dan ook een echte traktatie als die bij een brunch op tafel staat. Normaal gesproken gaat er een flinke hoeveelheid roomboter en eieren in het recept. Het is daarom dan ook heel lastig te “veganizen”, omdat vegan brioche al snel veel te compact kan zijn.
Vegan brioche is dus een versie zonder eieren, roomboter of melk. In plaats daarvan heb ik gekozen voor maizena. Dat zorgt voor een luchtiger en lichter deeg, dat bevorderlijk is voor het rijzen. Ook voeg ik roux toe aan het deeg, wat er weer voor zorgt dat het brood smeuïg wordt en langer houdbaar blijft. Daarnaast heb ik huisgemaakte boter zonder palmolie gebruikt voor dit recept, maar dit kun je vervangen voor vegan margarine.
Je ziet, je moet dus een beetje creatief zijn als je vegan brioche wilt maken. Het is een beetje spelen en stoeien met de ingrediënten, maar volgens mij benadert deze eivrije, botervrije en zuivelvrije, kortom: vegan brioche het origineel heel goed.

Tips voor vegan brioche maken
Het lijkt in eerste instantie best lastig om een mooie en lekkere vegan brioche te maken. Zeker als je het voor de eerste keer gaat proberen. Met deze tips zal ik je een heel eind op weg helpen.
Welk gist moet ik gebruiken? Droge gist of instant gist werken allebei erg goed in dit recept. Ik adviseer je om eerst te testen of de gist nog leeft. Dat doe je door het in kommetje met een lauwwarme vloeistof (max. 43 tot 46 graden) te doen. Daar door je een zoetstof bij (suiker, maple syrup, agavesiroop, etc) en je roert het even door. Dan laat je het 10 minuten zo staan. Als het mengsel na de verstreken tijd flink is gaan bubbelen en goed ruikt, dan is je gist perfect om te gebruiken.
Maak eerst de roux. Roux is een kooktechniek uit de Franse keuken, waarbij een beetje bloem in een pan wordt gegaard in wat boter of vocht. Daarmee verdwijnt de smaak van de bloem en krijgt het mengsel extra bindkracht. De roux in dit recept zorgt er voor dat de brioche lekker smeuïg wordt en langer houdbaar blijft.
Kan ik vegan brioche maken zonder keukenmachine? Jazeker, maar houd er rekening mee dat met de hand kneden wel een flinke klus is. Je moet echt stevig kneden om voldoende gluten te vormen. Daarna moet je nog eens lang kneden om alle boter te verwerken. Een standmixer maakt je leven een stuk makkelijker!
Het deeg is van zichzelf plakkerig en nat. Als je merkt dat je een zacht, vochtig en plakkerig deeg hebt dan gaat het goed! Er gaat een hoop vet in, dus maak je geen zorgen. Het moet wel los komen van de randen van je beslagkom.
Hoe weet je of er voldoende gluten gevormd zijn? Je moet het vegan briochedeeg een minimaal 10 minuten stevig kneden tot een elastisch deeg. Je kunt het deeg testen door het rustig uit elkaar te trekken. Het is goed als je er een heel dun vliesje van kunt maken zonder dat het breekt.
Boter rustig toevoegen. Je zult merken dat het deeg licht gaat schiften, zodra je er boter aan toevoegt. Maak je geen zorgen, zolang je het beetje bij beetje blijft toevoegen en tussendoor blijft kneden, komt als alles goed samen.
Moet ik de vegan brioche met zes strengen vouwen? Nee hoor, dat hoeft niet. Hoewel het er wel mooi uitziet, kun je het jezelf ook een stuk makkelijker maken. Verdeel het deeg in drie á vier stukken. Rol ze uit tot een ovaal die de breedte heeft van je bakvorm. Vouw 1/3 van de onderkant over het midden en vouw daar 1/3 van bovenkant overheen. Alsof je een enveloppe maakt. Doe dat ook met de overige stukken deeg en leg de rollen naast elkaar in de bakvorm.
Geef het deeg de tijd om te rijzen. De lekkerste vegan brioche krijg je als je het deeg genoeg hebt laten rijzen. Ik adviseer je om de laatste rijs een nacht in de koelkast te doen. Dan kunnen de smaken zich optimaal ontwikkelen.
Vegan brioche zelf maken is echt de moeite waard
Eerlijk, zelf vegan brioche maken kost best wat tijd, maar het is met name het kneden en vormen dat je zelf doet. Verder moet je het deeg voor brioche vooral lang met rust laten. Dus je bent er misschien wel even mee bezig, maar je hebt tussendoor wat breaks.
Het is wel echt de moeite waard om het eens te maken. Al is het maar voor speciale gelegenheden, zoals een moederdag of vaderdag brunch, Pasen, Pinksteren, kerstochtend, etc. Zeker omdat we als vegans wat dat betreft maar weinig alternatieven hebben.
Dus ga er lekker mee aan de slag!

Zo maak je vegan brioche

INGREDIËNTEN
Voor de roux:
- 40 gram bloem
- 200 ml water
Voor het deeg:
- 200 gram sojamelk
- 10 gram droge gist
- 525 gram bloem
- 60 gram suiker
- 40 gram maizena
- 1,5 tl zout
- 50 gram boter
- 2 el maple syrup of agavesiroop vermengd met 1 el water
Verder nodig:
- Kookthermometer (optioneel, wel heel handig)
BEREIDINGSWIJZE
Begin met de roux:
- Neem een steelpan en doe daar bloem met koud water in.
- Roer het goed door met een garde, tot alle bloem is opgelost.
- Zet het vuur aan en breng het langzaam, onder constant roeren, aan de kook. Kook het net zo lang door tot het een soort puddingachtige consistentie heeft.
- Zet het vuur uit en laat de roux volledig afkoelen.
Maak het deeg:
- Verwarm de sojamelk tot ongeveer 43 graden. Als je geen kookthermometer hebt dan kun je dit testen door een schone vinger in de sojamelk te steken. Het moet iets warmer dan lauwwarm zijn.
- Strooi het gist in de lauwwarme melk en voeg een eetlepel suiker toe. Roer het met een lepel en zet het ongeveer 10 minuten aan de kant.
- Na tien minuten moet je gistmengsel flink schuimen, dan weet je dat de gist actief is.*
- In een mengkom doe nu je bloem, suiker, zout en maizena. Mix het met je vingers. Voeg de actieve gist en afgekoelde roux toe. Kneed het kort in de mengkom en dump vervolgens de inhoud op je werkblad.
- Kneed nu het deeg ongeveer een kwartier lang stevig. Zo vormen de gluten zich goed en krijg je een luchtig brood. Na een kwartier kneden voeg je de boter toe aan het deeg. Eerst een beetje toevoegen, dan weer kneden, als dat is opgenomen dan weer een beetje toevoegen en kneden. En dat blijft je doen tot alle boter is opgenomen.
- Rol het deeg tot een bal en leg het in een licht ingevette kom. Bedek de kom met een theedoek en zet het op een tochtvrije plaats (de oven, niet aan, is een hele goeie plek). Laat het deeg ongeveer 1,5 uur rijzen of tot het in grootte is verdubbeld.
- Als het deeg goed is gerezen verdeel je het in zes gelijke stukken (wegen is een goed idee!) Rol de stukken tot 6 lange strengen. Vanaf dit punt verwijs ik je door naar de video, want het is onwijs moeilijk op schrift uit te leggen hoe je met zes strengen moet vlechten.
- Als het gelukt is zet je de vegan brioche op een bakplaat en bedek je het weer met een theedoek.
- Laat het nog eens een uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bestrijk de brioche met sojamelk en zet het vervolgens in de oven.
- Bak het in ongeveer 25 tot 30 minuten af of tot mooi goudbruin van kleur is.
- Bestrijk na het bakken het brood met een mengsel van maple syrup/agavesiroop en water (voor de glans) en laat het een kwartiertje afkoelen voor je aanvalt!
- Pak er een beetje jam en een kop koffie bij en dig in!
EXTRA INFORMATIE
*Als het niet schuimt, dan kun je het gist beter niet gebruiken. Heerlijke luchtig, boterig en zoet. Alles wat een brioche hoort te zijn, maar dan zonder roomboter en eieren!
4 reacties
Hoi Sarra,
geweldige vegan uitvoering van HHB!
we zijn extreem trots op je ,..kanjert!
Hoi Ronald, leuk dat je hebt gekeken en dank je wel! 😀
Ik heb deze vandaag gemaakt, wow wat een heerlijke brioche! Complimenten voor het leuke filmpje ook. Mijn vlecht was alsnog een puinhoop omdat mijn kinderen instructies gingen geven en ik de draad kwijtraakte haha! Ik volg je via FB en ga vaker recepten van jou maken, erg leuke blog 🙂
gebruik je patiseriebloem als bloem?