Ken je de taarten van Dudok? Dan heb je vast weleens gehoord van hun citroen meringue taart! Voordat ik vegan werd, was dat, na de Dudok appeltaart, mijn favoriete taart van die tent. En af en toe mis ik ‘m nog weleens. Inmiddels ben ik erachter dat je zo goed als alles kunt “veganizen”, ook deze lekkere taart. Dus heb ik vandaag een recept voor vegan citroen meringue taart voor je!
Lemon curd zonder ei

De eiwitten in de meringue heb ik natuurlijk vervangen voor aquafaba. Daar heb ik eerder al een een vegan hazelnootschuimtaart van gemaakt. Deze keer houd ik de meringue lekker zacht en marshmallowachtig, zoals op de echte Dudok citroen meringue taart.

Om te voorkomen dat het schuim na een paar uur helemaal is uitgezakt en weer vloeibaar wordt, heb ik xanthaam gom en agar agar toegevoegd. Xanthaan gom vergroot de viscositeit van de eiwitten in het schuim, waardoor tot een paar dagen lang stevig blijft. En agar agar zorgt voor een marshmallow bite.
De eieren in de lemon curd heb ik vervangen voor maizena én agar agar. Maizena bindt namelijk net zo mooi als eidooiers. Het gele kleurtje heb ik verkregen door een beetje kurkuma aan het mengsel toe te voegen. Al met al moet ik zeggen dat ik erg tevreden ben met het resultaat van deze vegan citroen meringue taart!
Vegan citroen meringue taart recept
Wil jij ook zo’n lekkere en mooie taart maken? Dat komt goed uit, want ik heb hier het recept voor je uitgeschreven.

Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

Het recept

Vegan citroen meringue taart!
Benodigde tools
- Taartvorm met uitneembare bodem van Ø 24cm
- Bakpapier
- Keramische bakbonen
- kookthermometer
- Keukenmachine
- Creme brulee brander
- Zeef
Ingrediënten
Deeg:
- 200 gram bloem
- 125 gram koude plantaardige boter
- 75 gram witte basterdsuiker
- 2 eetlepels lijnzaadgel (of 1 el gemalen lijnzaad geweekt in 3 el water)
- snufje zout
Lemon curd:
- 50 gram maizena
- 150 gram suiker
- 1 theelepel agar agar
- 1/2 theelepel kurkuma
- snufje zout
- citroensap van 4 citroenen
- 500 ml kokosmelk
- citroenrasp van 1 citroen
Voor de vegan meringue:
- het sap van 1 blikje kikkererwten (á 400 gr, ook wel aquafaba genoemd)
- 400 gram suiker
- 1 theelepel xanthaan gom
- 200 ml water
- 1 theelepel agar agar
Bereidingswijze
Bodem:
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine en kneed het heel kort, tot het een samenghangende bal vormt. Leg het deeg in een vershouddoos en zet het een half uur in de koelkast.
- Druk het deeg in de taart vorm en snijd de overtollige randjes weg. Zet het opnieuw 15 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven in de tussentijd voor op 180 graden elektrisch/150 graden hetelucht.
- Leg een stuk bakpapier op het deeg en verdeel daar droge bonen overheen. We gaan het deeg namelijk "blind" bakken.
- Bak de deegodem 15-20 minuten in de oven tot de randen lichtbruin zijn en het deeg vrijwel gaar is. Verwijder de keramische bakbonen en het bakpapier en bak de bodem in nog eens 15-20 minuten gaar en lichtbruin.
Lemon curd:
- Voeg nu alle ingrediënten voor de lemon curd toe aan een steelpannetje. Roer het goed door en breng de inhoud al roerend aan de kook.
- De lemon curd wordt langzaam steeds dikker. Zet het vuur uit als het een keer of drie bubbelt. Zeef klontjes uit de lemon curd.
- Giet het direct over de bodem en laat het afkoelen.
Meringue:
- Doe de aquafaba en xanthaam gom in de keukenmachine en laat het alvast op de hoogste stand kloppen.
- In de tussentijd breng je in een steelpannetje suiker, water en agar agar aan de kook. Laat het koken tot het een temperatuur van 121 graden heeft bereikt (gebruik de kookthermometer).
- Giet, terwijl de keukenmachine op de laagste stand draait, de suikersiroop bij de meringue. Blijven kloppen tot de mengkom redelijk koud aanvoelt.
Samenstellen:
- Verspreid met behulp van een spatel de meringue over de taart. Maak pieken met de spatel.
- Rooster nu de pieken licht met een creme brulee brander tot je 'm mooi genoeg vindt.
- Klaar is je taart!
6 reacties
Hi Sarra,
Ik wil graag deze taart gaan maken voor de verjaardag van mijn zoon, maar vraag mij af hoeveel ml. aquafaba ik ongeveer nodig heb;het lijkt veel wat op de video staat maar in een blikje kikkererwten zit nooit zoveel.
alvast bedankt voor je antwoord.
groetjes,
Ellen
Hoi Ellen, het lijkt misschien weinig sap, maar het is echt voldoende! Neem alleen niet de kikkererwten van Bonduelle, want daar zit amper sap in.
Vaak zitten in de goedkoopste blikjes het meeste aquafaba. Succes!
Hoi Sarra,
Welke boter gebruik jij?
Groetjes,
Thirza
Hoi Sarra,
Waarom gebruik je kokosmelk en niet een andere plantaardige melk? En is het de melk uit een klein pakje die je ook voor curries kan gebruiken of een groot drinkpak?
Groetjes
Hoi Sarra,
Wat een heerlijke taart! Een dikke hit in de familie en opt werk. Heb het recept al vaak gedeeld.
Wij gebruiken custardpoeder ipv maizena dan krijgt de lemoncurd een heerlijke smaak en wordt geel! Kun je de kurkuma weglaten.
Ook maak ik de helft vd suikerstroop dan is de aquafaba al lekker zoet en nog steeds stabiel.
Bedankt voor het heerlijke recept.
Groetjes Sjoukje
Hoi! Kan ik deze vegan meringue ook gebruiken om italiaanse meringue te maken om een taart af te smeren? Dankjewel alvast voor je reactie.