Zacht van binnen en lekker krokant van buiten, dan zijn deze vegan cranberry & white chocolate chip cookies.
Vegan cranberry white chocolate chip cookies
Letterlijk en figuurlijk een hele mond vol! Maar ik heb even geen idee hoe ik het anders zou moeten noemen, want het zit er allemaal in. Er zitten trouwens ook nog rozijnen in deze koekjes, maar dat heb ik even buiten wegen gelaten, anders werd te titel wel heel erg lang. Maar vegan cranberry white chocolate chip cookies dus. Ik vond het aantal koekjes in m’n receptenlijst wel heel karig, vandaar dat de recepten van deze week om koekjes draait.
Het fijne aan dit recept voor vegan cranberry white chocolate chip cookies is dat ze heel lekker zijn, maar ook nog eens super simpel te maken. Het enige waar je op moet letten is dat de cookies niet te lang bakken. Je wil juist dat de randen lekker knapperig zijn, maar de binnenkant nog zacht en “chewy” blijft.
Let’s bake some cookies!
Voor Vegan Cranberry White Chocolate Chip Cookies heb je het volgende nodig:
- 250 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- 180 gram plantaardige boter op kamertemperatuur
- 160 gram lichtbruine basterdsuiker
- 40 gram suiker
- 1 lijnzaadei (dat is 1 el gemalen lijnzaad 10 minuten laten weken in 3 el warm water)
- 1 theelepel vanille extract
- 150 gram vegan witte chocolade (in stukjes gehakt)
- 75 gram cranberries
- 75 gram rozijnen
We beginnen met het mengen van alle “natte” ingrediënten, dus plantaardige boter, de suikers, het lijnzaadei en vanille extract. Dit doe je in de mixer. Klop alles net zo lang tot de boter zacht is en alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn.

Voeg vervolgens alle “droge” ingrediënten, dus bloem, bakpoeder en zout toe aan de natte indrediënten en mix het kort op hoge snelheid tot alle bloem is opgenomen. Voeg dan de witte chocoladestukjes, cranberries en rozijnen toe en mix nog eens kort op hoge snelheid, tot het goed door het beslag verdeeld is.

Ok, dit plaatje ziet er misschien minder appetijtelijk uit, maar het is gewoon ingepakt deeg. En dat is dus de volgende stap. Leg wat plastic folie op je werkbank, leg hier al het beslag op en pak het in. Laat het nu minstens 2 uur tot maximaal 48 uur in de koelkast opstijven. Hoe langer je het in de koelkast laat staan, hoe lekkerder je koekjes worden, omdat alle smaken optimaal samen komen.

Als het deeg klaar is, dan kun je er balletjes van rollen. Leg eerst een bakpapiertje of een siliconen bakmat op een bakplaat en verwarm de oven voor op 180 graden. Rol vervolgens het deeg in balletjes van ca. 4 cm doorsnede. En laat genoeg ruimte tussen de balletje, want ze drijven een beetje uit in de oven.
Bak de koekjes ongeveer 15 minuten af. De baktijd hangt natuurlijk af van je oven, maar als de randen een beetje goudbruin beginnen te kleuren zijn je koekjes goed. En dan zijn dit je cranberry white chocolate chip cookies. Geniet er van met een heerlijke kop thee!

Veel bakplezier

Vegan Cranberry White Chocolate Chip Cookie
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- 180 gram boter op kamertemperatuur
- 160 gram lichtbruine basterdsuiker
- 40 gram suiker
- 1 lijnzaadei (dat is 1 el gemalen lijnzaad 10 minuten laten weken in 3 el warm water)
- 1 theelepel vanille extract
- 150 gram witte chocolade (in stukjes gehakt)
- 75 gram cranberries
- 75 gram rozijnen
Bereidingswijze
- Meng plantaardige boter, de suikers, het lijnzaadei en vanille extract in een mixer. En klop net zo lang tot alle ingrediënten met elkaar gemengd zijn.
- Voeg vervolgens alle “droge” ingrediënten, dus bloem, bakpoeder en zout toe aan de natte indrediënten en mix het kort op hoge snelheid tot alle bloem is opgenomen.
- Voeg dan de witte chocoladestukjes, cranberries en rozijnen toe en mix en nog eens kort op hoge snelheid, tot het goed door het beslag verdeeld is.
- Leg wat plastic folie op je werkbank, leg hier al het beslag op en pak het in. Laat het nu minstens 2 uur tot maximaal 48 uur in de koelkast opstijven.
- Leg een bakpapiertje of een siliconen bakmat op een bakplaat en verwarm de oven voor op 180 graden.
- Rol vervolgens het deeg in balletjes van ca. 4 cm doorsnede. En laat genoeg ruimte tussen de balletje, want ze drijven een beetje uit in de oven.
- Bak de koekjes ongeveer 15 minuten af. De baktijd hangt natuurlijk af van je oven, maar als de randen een beetje goudbruin beginnen te kleuren zijn je koekjes goed.
- Enjoy!
4 reacties
Ipv lijnzaad kan ik daar ook 1 ei in doen
Hoi Janina, ja hoor dat is zeker mogelijk 🙂
Dank je wel voor je snelle reactie, fijne dag ♡♡♡
Graag gedaan 😀 Jij ook!