Als je het mij vraagt dé perfecte topping voor worteltaart en red velvet cake: deze vegan cream cheese frosting! Fluffy, licht zurig en vooral een mooie tegenhanger voor kruidige taarten en chocolade baksels. Het is een stevige frosting die mooi stand houdt tussen twee lagen of als cupcake toef. En zo maak je ‘m snel en eenvoudig!
Een vegan worteltaart of een red velvet cake heeft een lekkere cream cheese frosting nodig! De smaak van een gewone vanille botercrème voegt bij dit soort taarten namelijk niets extra’s toe. En als je denk dat vegans geen roomkaas botercreme kunnen eten, think again! Dit recept voor vegan cream cheese frosting is namelijk echt heel lekker en super eenvoudig te maken!
De kenmerken van deze perfecte vegan cream cheese frosting

Deze vegan cream cheese frosting:
- Is luchtig;
- Is zoet met een lekker zuurtje;
- Houdt heel goed stand tussen de laagjes taart in, dus je krijgt een mooi resultaat bij het aansnijden;
- Is mooi spuitbaar.
- Makkelijk en snel klaar!
Waar je op moet letten bij de bereiding

Bij het maken van dit recept zijn er een paar kleine dingen waar je op moet letten:
- Kies een lekker alternatief voor roomkaas: Allereerst is het belangrijk dat je een lekkere vegan roomkaas vervanger gebruikt. Eentje die lekker zuur is en goed door het vette van de botercreme het dringt. Ik gebruik het liefst de vegan roomkaas vervanger van het merk Soyananda, die is verkrijgbaar bij Ekoplaza.
- Zorg dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben: Het beste is om de boter op kamer temperatuur te brengen, voordat je er vegan cream cheese frosting van gaat maken. Zorg dan ook dat het roomkaas alternatief op kamertemperatuur is. Doe je dit niet, dan kan het mengsel gaan schiften.
- Zeef de poedersuiker: Er kunnen klontjes in de poedersuiker zitten die in de frosting terecht komen als je ze er niet eerst uit zeeft. Dat gaat ten koste van de zachte en luchtige structuur.
M’n vegan cheese frosting is toch gaan schiften! Wat nu?
Dat kan weleens gebeuren, maar dat is geen enkel probleem. Ik gaf hierboven al aan dat temperatuurverschillen tot schiften kunnen leiden. Heb in dat geval geen paniek! Zet de standmixer op de hoogste stand en blijf stevig door kloppen. De crème komt vanzelf samen en zal uiteindelijk een luchtig geheel worden.
Stevige of zachte vegan roomkaas botercreme?
Hoe stevig de botercrème moet zijn hangt af van het baksel dat je hebt gemaakt. Voor taarten moet het goed stevig zijn, want je wilt niet het tussen twee lagen cake uit drijft. Maar als je het ergens op smeert, op een brownies bijvoorbeeld, dan moet het wat zachter zijn.
Dit recept is de basis voor een stevige cream cheese frosting en als je het té stevig vindt, kun je er steeds beetjes plantaardige melk aan toevoegen. Tot je vindt dat het de juiste consistentie heeft bereikt.
De frosting bewaren

Als je de roomkaas botercrème niet direct gaat gebruiken, dan kun je deze tot 5 dagen in de koelkast bewaren.
Ga je de frosting gebruiken, laat ’t dan eerst een half uur op kamertemperatuur komen en klopt het nog eens stevig op. Dan wordt deze weer luchtig.
Je kunt overgebleven frosting zelfs tot drie maanden in de vriezer bewaren. Als je het wilt gebruiken, dan laat je het eerst in de koelkast ontdooien. Daarna op kamertemperatuur laten komen en opnieuw kloppen.
Zo maak je vegan cream cheese frosting
Met de bovenstaande tips moet je een heel eind komen. Dus we gaan lekker aan de slag.

Vegan cream cheese frosting
Benodigde tools
- Mixer
- Katoenen spuitzak met stervormig spuitmondje
Ingrediënten
- 400 gram plantaardige roomkaas (bijv. Soyananda of Violife)
- 150 gram 100% plantaardige boter
- 250 gram poedersuiker
- 2 eetlepels citroensap
- 1 theelepel vanille extract
- 2 eetlepels plantaardige melk (dit is optioneel en kun je gebruiken als je vindt dat de botercreme te dik is)
Bereidingswijze
- Klop de plantaardige boter met het alternatief voor roomkaas glad. Niet schrikken als het schift! Gewoon door blijven kloppen, het komt vanzelf weer bij elkaar.
- Voeg nu beetje bij beetje poedersuiker toe (niet teveel tegelijkertijd, dan zit je hele keuken onder).
- Als alle poedersuiker is opgenomen, kun je de vanille, snufje zout en citroensap toevoegen. Blijf alles op de hoogste stand zo'n 10 minuten kloppen.
- Controleer nu of de dikte van de vegan cream cheese frosting naar wens is. Als het te dik is dan voeg je elke keer een eetlepel plantaardige melk toe, tot het de juiste dikte heeft.
- De vegan roomkaas frosting is klaar voor gebruik!