Vegan crème brûlée, dat is wat mij betreft altijd een feestje om te eten! Het begint al bij de voorpret van het tikken op de perfecte karamellaag. En dan een flinke hap van de creme en krokante karamel…. dat is toch wel echt ultiem genieten.
Deze vegan creme brulee tartelettes zijn romig, zijdezacht en erg lekker! En het mooie is… je kunt van begin tot eind van genieten!
Vegan creme brulee, dus zonder eieren of room
Creme brulee kun je haast niet verbeteren, toch? Oh zeker wel! Want, waarom zit deze heerlijkheid altijd in een porseleinen bakje? Waarom zit het niet in een lekkere en krokante taart bodem?
Terwijl ik me dat afvroeg, kreeg ik natuurlijk meteen het idee voor dit recept. Het kostte me drie pogingen om de perfecte taartbodem te krijgen. Ik wilde deze namelijk niet te zoet maken, zodat het een mooie tegenhanger werd van de zoete vulling. En dat is gelukt!
En natuurlijk zitten in dit recept geen eieren of zuivel. Custardpoeder, plantaardige kookroom en amandelmelk zorgen voor de romigheid. Agar agar zorgt het voor dat de vegan creme brulee bindt. Snotterige creme brulee is nooit fijn.

Een pate brisee taartbodem
Om er voor te zorgen dat de bodem echt iets toevoegde en goed combineerde met de vegan creme brulee, heb ik pate brisee deeg gebruikt.
Dit is een klassieke deegbodem die, mits goed gemaakt, lekker krokant, boterig en niet te zoet is. Vaak is de suiker helemaal weggelaten in deze deegsoort. De ingrediënten voor een klassieke pate brisee is bloem, koude boter, ijskoud water en zout in verschillende ratio’s.
Voor het perfecte resultaat moet je dit deeg zo min mogelijk bewerken.
Waar moet je op letten bij het maken van de bodem?
Een pate brisee is een knapperig en schilferige taartbodem. Om dit resultaat te krijgen zijn er een aantal punten waar je op moeten letten:
- Zorg dat je ingrediënten op de juiste temperatuur zijn. Dus koude boter en ijskoud water;
- Zorg dat je het deeg niet teveel bewerkt. Teveel kneden betekent glutenvorming en gluten geven een elastisch deeg. Je wilt een krokant en schilferig deeg;
- Als je de taartvorm gaat bekleden, rek het deeg dan niet uit. Het deeg krimpt tijdens het bakken terug, waardoor het bakje te laag kan worden;
- Laat het deeg ongeveer 1 cm boven de rand van de taartvorm uit steken. Dit is ook weer om te voorkomen er weinig van het bakje overblijft als het tijdens het bakken krimpt.

Wat heb je nodig voor creme brulee?
Wat je wel écht nodig hebt om een vegan creme brulee te maken is een creme brulee brander. En dan niet zo’n mini-keukenbrander, want dan ben je zo ontiegelijk lang bezig (je begrijpt, ik heb zo’n mini-brander en het was frustrerend om ‘m te gebruiken). Deze heb je nodig om een krokante karamellaag te maken.
Mocht je geen brander hebben, dan wordt het lastig. Normaal gesproken kun je het bakje onder de grill in de oven leggen. Dat kan nu helaas niet, want dan verbrandt je taartbodem.
Verder heb ik er voor gekozen om, helemaal in de stijl van creme brulee, 8 individuele porties te maken. Hiervoor heb ik taartvormpjes met een uitneembare bodem van 10 cm gebruikt. Je kunt ook één grote taart van 22 cm maken.
Omdat ik maar 4 kleine taartvormpjes heb, heb ik alle bakjes in twee fases gebakken.
Vegan creme brulee in porselein
Mocht je geen zin hebben om het deeg te maken, dan kun je de vulling natuurlijk ook gewoon in een keramisch of porseleinen bakje doen. Dan kun je de karamellaag eventueel wel in de oven creëren. Maar even serieus, waarom zou je?

De suikerlaag branden
Om een knapperige karamellaag te krijgen moet je in laagjes werken. Je bedekt de vulling met een dun laagje suiker. Deze brand je terwijl je het bakje langzaam in je hand ronddraait. Blijf niet te lang op 1 punt hangen met de brander, want dan kan de suiker verbranden. Dat geeft een nare bittere smaak. Als alle suikerkorrels bubbelen en zijn opgelost, dan kun je de volgende laag suiker erop strooien.
Ook deze laag brand je licht aan. Dit doe je nog een derde keer, maar bij de laatste keer brand je de suiker iets langer, zodat er een mooie goudbruine kleur ontstaat.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

Het recept

INGREDIËNTEN
Voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 1 el (=ca. 10 gram) maizena
- 1 el (=ca. 10 gram) ruwe rietsuiker
- 1/2 tl (=ca. 4 gram) zout
- 125 gram koude boter
- 4 el (=ca.70 ml) koud water
Voor de vulling:
- 250 ml plantaardige melk (ik gebruik het liefst ongezoete amandelmelk)
- 500 ml plantaardige room (bijv. Alpro cuisine)
- 1 vanillepeul
- 100 gram suiker + extra suiker voor de karamellaag
- 3 el custardpoeder
- 1 tl agar agar
Verder nodig:
BEREIDINGSWIJZE
Het deeg bereiden:
- Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve het water in een mengkom;
- Wrijf de boter en de droge ingrediënten tussen je handen tot er grove zandkorrels ontstaan;
- Voeg nu het koude water toe en kneed het kort tot een deegbal;
- Zet de deegbal in een met bloem bestoven vershoudbak 30 minuten in de koelkast om de gluten te laten rusten.
Het deeg afbakken:
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte of 160 graden hetelucht;
- Vet de taartvorm(pjes) in;
- Rol het deeg uit en druk er acht rondjes van ca. Ø14 cm en bekleed hiermee de vorm(en). Zorg dat er ongeveer een 1 cm boven de vorm uitsteekt (ivm het krimpen van het deeg);
- Prik met een vork gaatjes in de bodem (niet te groot!) en bekleed het deeg met een stuk bakpapier. Hierboven op doe je de bakbonen;
- Zet taart(jes) in het midden van de oven en bak het in ca. 20 á 25 minuten af of tot ze goudbruin en knapperig zijn;
- Laat de bakjes afkoelen
De vulling maken:
- De vulling maken is eenvoudig.
- Schraap de vanillepeul uit en doe hiervoor alle ingrediënten voor de vulling in een steelpan (inclusief de lege vanillepeul)
- Roer het met een garde goed door tot er helemaal geen klontjes meer te zien zijn;
- Breng het mengsel aan de kook en als het bubbelt laat je het op laag vuur nog 3 minuten doorpruttelen;
- Verwijder de vanillepeul en giet de creme in de bakjes;
- Laat het helemaal afkoelen en zet het nog een uurtje in de koelkast op om te stijven.
De suiker branden:
- Suiker branden doe je in drie keer:
- Je strooit genoeg suiker over de inmiddels opgesteven creme, zodat het helemaal bedekt is met een dun laagje;
- Terwijl je het bakje je in hand ronddraait, ga je de suiker branden met een creme brulee branden. Het ronddraaien voorkomt dat je te lang op één plek blijft hang en de suiker verbrandt;
- De suiker zal gaan bubbelen, verkleurt een beetje en zal vloeibaar lijken;
- Strooi nu de tweede laag suiker overheen en herhaal de stappen;
- Strooi tot slot de derde laag suiker eroverheen en brand deze laag net zo lang tot die mooie creme brulee kleur hebt bereikt.
- Even af laten koelen en gelijk opeten! Dezelfde dag zijn ze het lekkerst*
EXTRA INFORMATIE
*echt niet te lang wachten met eten, want de suiker zal langzaam gaan smelten. Mocht je de tarteletten op een ander moment willen eten, bereidt dan alleen het deeg en de vulling voor en brand dan pas kort van te voren de suiker.
* Deze blogpost bevat affiliate links. Meer informatie vind je hier.