Deze vegan galette met custard, nectarine en blauwe bessen combineert een krokante zelfgemaakte deegkorst, zoete custard en veel vers zomerfruit. Een galette is zomergebak bij uitstek. Het is namelijk eenvoudig te maken, je hebt geen springvorm nodig en je kunt er allerlei fruit in doen. Het is dus perfect als je op zoek bent naar een eenvoudig maar indrukwekkend dessert!
Wat is een vegan galette?
Bij zomerse temperaturen heb je geen zin om te lang voor een warme oven te staan of een uitgebreid recept uit te proberen. Zomerse bakrecepten zijn het liefst makkelijk, snel klaar en vergen niet teveel poespas. Deze vegan galette met nectarines, blauwe bessen en vanille custard is op warme dagen ideaal!
De galette komt uit oorspronkelijk uit Frankrijk en is een plat gebak die uit de losse pols wordt gevormd. Je hebt dus geen spring- of taartvorm nodig, je mag het lekker rustiek houden. De basis is een zoet of hartig deeg die je helemaal naar eigen smaak kunt vullen.
Je kunt voor dit recept alle soorten zacht zomerfruit gebruiken. Kies uit frambozen, aardbeien, blauwe of bramen of juist steenvruchten.

Wat je nodig hebt voor deze vegan galette
Voor dit recept begin je met een paar ingrediënten – twee verse, rijpe nectarines, een handje blauwe bessen en een beetje suiker.
We maken een eenvoudige custard van wat custardpoeder, extra vanille extract, suiker, plantaardige melk en plantaardige boter.
Voor het deeg gebruiken we bloem, koude plantaardige boter, suiker en ijskoud water. Bij dit deeg is met name de temperatuur belangrijk. Het boter en het water moeten ijskoud zijn en kun je het beste een kwartiertje voor gebruik in de vriezer zetten. Het deeg gaan we zo min mogelijk bewerken, zodat er weinig gluten ontstaan. Dan krijgen we straks een extra krokante korst.

De vegan galette samenstellen
Het mooie van dit lekkere recept is dat je verder geen ingewikkelde handelingen hoeft te verrichten. De vulling verdeel je direct op het uitgerolde deeg en je vouwt de randen om. Uitgebreide decoraties zijn niet nodig, want hoe rustieker de galette oogt, hoe beter.
De galette bak je op een met bakpapier beklede bakplaat en de taartvorm kun je voorlopig in de kast laten staan.
Om een goudbruine korst te krijgen, bestrijk je het deeg met plantaardige melk en bestrooi je het met gesneden amandelen en een beetje suiker. Voor het beste resultaat raad ik aan om de gevormde galette voor het bakken minimaal 20 minuten in de koelkast te laten staan.

Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

Het recept!

Vegan galette met nectarine, blauwe bessen en custard
Benodigde tools
- Bakpapier
- Deegroller
Ingrediënten
Deeg:
- 200 gram bloem
- 150 gram plantaardige boter
- 50 gram suiker (+ nog een beetje extra om het deeg mee te besprenkelen. Je kunt ook kokosbloesemsuiker gebruiken.)
- snufje zout
- 50 ml ijskoud water
- 2 eetlepels plantaardige melk
Custard:
- 30 gram custardpoeder
- 30 gram suiker (mag ook kokosbloesemsuiker zijn)
- 250 ml plantaardige melk
- 30 gram plantaardige boter
- 1 theelepel vanille extract
Vulling:
- 2 rijpe nectarines
- 1 handje verse blauwe bessen
- 1 eetlepel suiker
- 1 handje amandelschilfers
Bereidingswijze
Deeg:
- Meng de bloem, suiker en zout samen in een middelgrote kom. Voeg de blokjes boter toe en wrijf het snel tussen je handen, tot het deeg de substantie van grove zandkorrels heeft. Voeg het water toe en roer het met een vork tot het volledig is opgenomen. Voeg nog 1 eetlepel water toe als het deeg droog lijkt.
- Druk het deeg met je handen tot een bal, maak het plat en leg het in een vershouddoos. Zet deze minimaal 1 uur in de koelkast (of tot 3 maanden invriezen).
Custard:
- Terwijl het deeg rust kun je de custard bereiden. Doe hiervoor de custardpoeder, suiker en melk in een steelpan en roer het met een garde glad. Als alle klontjes eruit zijn kun je de pan op het vuur zetten en de inhoud aan de kook brengen.
- Laat het, terwijl je met een garde blijft roeren, pruttelen tot het mengsel de consistentie van hele dikke vla heeft. Roer als laatste de boter en vanille extract erdoor en zet het vuur uit.
Vulling:
- Snijd de nectarines in plakjes en doe deze samen met de blauwe bessen in een middelgrote kom. Voeg daar het suiker aan toe en schud het voorzichtig om tot al het fruit bedekt is met suiker. Dek af en zet het in de koelkast.
Samenstellen en bakken:
- Verwarm de oven voor op 200 graden voor een elektrische oven of 170 graden voor een hetelucht oven.
- Rol het deeg rechtstreeks op het bakpapier uit. Bestuif het licht met bloem en rol het uit tot een cirkel van ca. 35 cm. Til bakpapier met het deeg op de bakplaat.
- Verdeel de custard gelijkmatig in het midden van het deeg, laat een rand van 5 cm over. Schik de nectarines en blauwe bessen op de custard. Vouw de randen van het deeg voorzichtig over de vulling. Druk het deeg zachtjes aan om de randen af te dichten. Bestrijk de randen van de korst met plantaardige melk en bestrooi de korst desgewenst met amandelenschilfers en suiker.
- Zet de galette nog een kwartiertje in de koelkast (dat voorkomt dat het deeg gaat drijven).
- Bak de galette tot de korst goudbruin is, ongeveer 35-40 minuten. Laat het 10 minuten afkoelen, voordat je het in puntjes snijdt. Het is warm geserveerd met een bolletje vanille ijs of slagroom het lekkerst!
1 reactie
Hallo
Ik heb een vraagje de voedingswaarde staan erbij voor 1 portie maar met hoeveel g komt deze portie overeen ?