Een fris en verrassend gebak dat helemaal bij de zomer past, dat is deze vegan gin tonic taart. Het is een lekkere aromatische taart met bijzondere ingrediënten. Je kunt denken aan citroen, limoen, jeneverbessen, kardemom, tonic, gin en nog veel meer! Heb je zin in een frisse taart om je barbecue mee af te sluiten? Probeer dan deze eens uit!
Vegan gin tonic taart: een combinatie van bijzondere smaken
Het is bijna zomer en één van de zomerdranken die nu al jaren bij velen favoriet is, is natuurlijk de gin & tonic. Het is een drankje dat ook ik graag op een terrasje drink, maar het leek me ook wel een leuke uitdaging om de smaken te vertalen naar een taart.
De basis van deze vegan gin & tonic taart is een zoetzure lemon/lime curd. Hierin hebben gekneusde jeneverbessen, korianderzaadjes, kardemompeulen, een kaneelstokje en een sinaasappelschil een tijdje kunnen trekken en zo hun smaken af kunnen geven. Zo smaakt deze taart niet alleen naar citroen en limoen, maar heeft het nog veel meer onderliggende aroma’s die overeenkomen met het drankje.
De bovenlaag van is gemaakt van een gin en tonic jelly van agar agar en gegarneerd met verse plakjes citroen en limoen.

Zo maak je een vegan gin tonic taart
Voor deze taart gaan we drie losse onderdelen maken. De korst, de lemon en lime curd met jeneverbessen en de gin & tonic jelly.
De korst
Voor de korst maken we een van mijn favoriete deegsoorten, de pâte sablée – beter bekend als zanddeeg. We maken ‘m iets anders dan normaal, want er gaat wat citroenrasp en tonic in. Het is een heel makkelijk deeg om te maken en brosse structuur past perfect bij de zachte vulling.
De lemon/lime curd
Ook de curd is helemaal niet niet lastig te maken, maar vereist even wat geduld. We gaan er namelijk wat smaken aan toevoegen die we de tijd willen geven om zich optimaal te ontwikkelen. Dat zijn onder andere jeneverbessen, korianderzaad, kardemom en kaneel, dit zijn smaken die ook in gin zitten.
In deze curd gaat tot slot sojaroom en veel citroen- en limoensap. Van wat er gebeurt als deze twee ingrediënten met elkaar mengen kun je schrikken – het goedje zal namelijk gaan schiften. Maak je geen zorgen, de maizena die je er later aan toevoegt zal de boel weer aan elkaar binden.
Gin tonic jelly
Bij deze taart kunnen de twee belangrijkste ingrediënten – gin en tonic – natuurlijk niet ontbreken! Die ingrediënten gebruiken we, samen met agar agar, om de taart af te maken.
Verse plakjes citroen en limoen
De vegan gin & tonic taart maken we mooi met dunne plakjes citroen en limoen. Genieten maar!

Hoe bewaar je deze vegan gin tonic taart?
De meeste taarten moet je eigenlijk gelijk dezelfde dag nog eten, omdat ze dan het lekkerst zijn. Bij deze taart zou ik een dagje wachten, want dan kunnen de smaken van de specerijen zich wat langer ontwikkelen en is de taart het allerlekkerst!
Deze vegan gin & tonic taart bewaar je het beste in een taartdoos in de koelkast. Het blijft tot drie dagen goed. Je kunt deze taart zelfs tot drie maanden in de vriezer bewaren!
Zin in meer fris en zomers gebak? Bekijk deze recepten!
- Mini vegan cheesecakes zonder cashewnoten!
- Vegan panna cotta met frambozencoulis
- Vegan rabarbertaart met custard
- Vegan fruittaartjes met banketbakkersroom!
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

Het recept

Vegan gin tonic taart!
Benodigde tools
- Digitale keukenweegschaal
- Taartvorm met uitneembare bodem van Ø 24cm
- Bakpapier
- Keramische bakbonen
- Zeef
Ingrediënten
De korst:
- 200 gram bloem
- 150 gram plantaardige boter
- 2 eetlepels ruwe rietsuiker (mag ook kokosbloemsuiker zijn)
- 1/2 tl zout
- 1 theelepel citroenrasp
- 2 el koude tonic
De lemon/lime curd
- Het sap van 5 citroenen en 2 limoenen (dat is ongeveer 200-250 ml)
- 250 ml sojaroom
- 100 gram rietsuiker
- 1 eetlepel citroenrasp
- 1 eetlepel jeneverbessen
- 5 hele kardemom peulen
- 1 theelepel hele korianderzaadjes
- 1 reepje sinaasappelschil
- 1 kaneelstokje
- 1/2 theelepel zout
- 50 gram maizena
- 1 theelepel agar agar
- 50 gram boter (in blokjes)
De gin & tonic jelly:
- 200 ml tonic
- 1 eetlepel rietsuiker
- 2 theelepels agar agar (de groene versie geeft een leuk effect)
- 50 ml gin
Garnering:
- 1 citroen in dunne plakjes
- 1 limoen in dunne plakjes
Bereidingswijze
De korst:
- Doe alle ingredienten voor de korst, behalve de tonic, in een ruime mengkom. Wrijf (niet kneden) het deeg tussen je handen, totdat je een substantie krijgt dat op grove zandkorrels lijkt.
- Voeg de tonic toe en roer het met een vork door tot al het vocht is opgenomen. Druk het deeg tot een bal, leg het in een vershouddoos en zet het een half uur in de koelkast.
- Vet de taartvorm in en verdeel het deeg er gelijkmatig in. Prik gaatjes in het deeg en zet het nog eens 15 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg een stuk bakpapier over het deeg en verdeel hier de blindbakbonen over. Bak de korst eerst 30 minuten mét de blindbakbonen. Verwijder daarna de bonen en het bakpapier en bak de korst nog eens 10 minuten.
- Laat de korst afkoelen.
De lemon/lime curd
- Giet de citroen- en limoensap samen met de sojaroom en suiker in een steelpan. De room gaat nu schiften, maar maak je geen zorgen! De maizena lost dat straks op.
- Verpletter de jeneverbessen, korianderzaadjes en kardemom licht. Dat doe je door er met de onderkant van een pan zachtjes op de slaan. Voeg de geplette specerijen, samen met de citroensrasp, het kaneelstokje, sinaasappelschil en zout toe aan room en breng het aan de kook.
- Zet, zodra het kookt, het vuur uit en laat de specerijen een uur trekken.
- Zeef dan alle specerijen uit het vocht en druk de restanten sojaroom goed door de zeef. Voeg de maizena en agar agar aan de koude room toe en roer het met een garde net zo lang door tot je geen klontjes meer ziet.
- Zet de pan opnieuw op het vuur en breng het aan de kook. Zodra het mengsel pruttelt zet je het vuur op z'n laagst en laat je het – terwijl je blijft roeren – nog 5 minuten pruttelen.
- Zet het vuur uit en roer de klontjes boter erdoor totdat het helemaal is opgenomen.
- Giet de curd in de taartbodem en laat het helemaal afkoelen.
De gin & tonic jelly:
- Doe alle ingredienten, behalve de gin, in een steelpan en breng het aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur laag en laat je het 2 minuten pruttelen.
- Zet nu het vuur uit en giet de gin erbij. Laat het 10 minuten afkoelen en giet dit mengsel gelijkmatig over de curd in de taartvorm.
- Laat het volledig afkoelen en zet het minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.
- Garneer de taart met schijfjes citroen en limoen en genieten maar!