Vaak komen bakrecepten spontaan in me op (vaak worden ze bepaald door het weer). En dit idee voor vegan havermout repen met dadels en noten kreeg ik tijdens een van de druilerige dagen van afgelopen week. Even leek het alsof het weer herfst was. En in de herfst heb vaak zin in stevige snacks die goed vullen. In snacks waar kaneel in zit. Én in snacks die binnen no time op tafel staan en waar je niet te veel moeite voor hoeft te doen.
Zie daar… havermoutrepen!
Vegan havermout repen met dadels en noten: experiment

Ik moet zeggen dat ik deze repen nog nooit eerder had gemaakt en dat ze ontstaan zijn uit ingrediënten die ik toevallig nog in huis had. Dus dit was echt een beetje experimenteren. En experimenten pakken niet altijd even goed uit.
Ik kan me namelijk nog herinneren dat ik een hééél lang geleden met mijn beste vriend een citroen meringuetaart probeerde te maken. En dat faalde miserabel. Ik geloof dat ik nog nooit zoiets smerigs geproefd had.
Maar dat geldt niet voor deze vegan havermout repen met dadels en noten! Integendeel… ze waren juist heel goed te doen. En het uiteindelijke resultaat hield een beetje het midden tussen een zachte havermoutreep en een crunchy oatmeal cookie. Het midden was lekker chewy en de randjes waren knapperig. Een perfecte combinatie als je het mij vraagt.
Inmiddels heb ik trouwens wel een goed recept voor vegan citroen meringuetaart.
Zo maak je ze








Als je dit recept hebt geprobeerd tag me dan op instagram @gewoonlekkergroen of #gewoonlekkergroen en laat hieronder een reactie achter!

INGREDIËNTEN
- 125 ml plantaardige olie
- 75 ml plantaardige melk
- 100 gram donkere basterdsuiker
- 2 el gemalen lijnzaad (5 minuten geweekt in 4 el water)
- 2 tl vanille extract 7
- 5 gram gemengde noten (ik gebruikte pecannoten en walnoten)
- 100 gram fijngemalen havermout
- 150 gram gehakte dadels
- 100 gram havermout
- 125 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- Snufje zout
Verder nodig:
- Brownievorm van ca. 30 x 20 cm
BEREIDINGSWIJZE
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe olie, melk, basterdsuiker, lijnzaad en vanille extract in een kom en roer het goed door met een garde of een spatel.
- Houd een handje hele havermoutvlokken achter.
- In een aparte kom doe je de fijngemalen havermout, de rest van de hele havermoutvlokken, vloem, kaneel, bakpoeder en zout. Roer ook dit even goed door met een garde.
- Voeg het olie/melk mengsel bij het havermoutmengsel en roer er een beslag van. Het is best een stevig beslag, dus roer net lang genoeg tot alle ingrediënten gemengd zijn.
- Vouw tot slot de noten en dadels door het beslag.
- Vet de brownievorm goed in met een beetje olie en giet het beslag erin. Strijk de bovenkant glad met een spatel en sprenkel de resterende havermoutvlokken over het beslag.
- Bak de vegan havermoutrepen af in ongeveer 40 á 45 minuten af. Je kunt de gaarheid testen door een tandenstoker in de repen te steken. Als de tandenstoker er schoon uit komt, dan zijn de repen gaar.
Bonus foto
Als je mijn video’s weleens hebt bekeken dat heb je gezien dat mijn katten zich regelmatig met mijn bakkunsten bemoeien. Zo ook deze keer. Op de foto zie je een van m’n katten, Jerry, even naast m’n baksel poseren.
