Dit is dé ultieme vegan kruimeltaart van blauwe bessen! De vulling zit tjokvol zoete en sappige blauwe bessen die perfect samen gaan met de knapperige korst en kruimels. Deze kruimeltaart wordt nóg lekkerder met een bolletje vanille ijs of een toefje slagroom.
Blauwe bessen in het seizoen
Op het moment van schrijven (juli) zijn blauwe bessen volop in het seizoen. Die loopt namelijk van juni tot en met september. Daar gaan we natuurlijk even flink van profiteren, voordat het weer voorbij is. En dat profiteren kan bijna niet beter dan met deze vegan kruimeltaart van blauwe bessen!
Het mooie van blauwe bessen (ze worden ook bosbessen genoemd) is dat ze heel gezond zijn (al zijn de rest van de ingrediënten in deze kruimeltaart niet echt gezond). Zo heb je toch niet helemaal het gevoel dat je slecht bezig bent. En als je dan toch taart eet, laat het er dan eentje zijn die vol antioxidanten zit.
Mocht je trouwens op zoek zijn naar makkelijke crumble recepten probeer dan de vegan apple crumble of deze vegan rabarber crumble met frambozen en appels.

Zo gaan we de vegan kruimeltaart met blauwe bessen maken
Deze kruimeltaart heeft drie onderdelen: de korst, de vulling en kruimel-topping. Nu zijn deze onderdelen niet moeilijk om te maken, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Hier komen mijn tips:
De bosbessenvulling
Voor de blauwe bessen vulling kun je zowel verse of bevroren blauwe bessen gebruiken. Het voordeel van vers is dat ze wat minder vocht bevatten en stevig blijven tijdens het bakken. Hoe minder vocht de vulling bevat, hoe knapperiger de korst blijft.
Het voordeel van bevroren bosbessen is dat we deze taart het hele jaar door kunnen maken en eten. Om te voorkomen dat de bevroren bessen tijdens het bakken in prut veranderen, gaan we ze niet eerst ontdooien. Ook voegen we een eetlepel extra custardpoeder toe om het sap te binden én bakken we taart langer.
De korst
Voor een extra krokante korst is het belangrijk dat je koude boter gebruikt. Het liefst direct uit de koelkast. Daarnaast gaan we het deeg zo min mogelijk bewerken, zodat er weinig gluten ontstaan. Zo zorgen we voor een korst die de natte vulling kan handelen.
We zetten de taartvorm onder in de oven, zodat de onderkant goed wordt verwarmd.
De kruimel-topping
Ook voor de kruimeltopping moet de plantaardige boter zo koud mogelijk zijn. Is je boter te zacht? Dan zal het direct tijdens het bakken smelt en zullen de kruimels helaas niet hun vorm behouden.
Voor de kruimels gebruiken we donkerbruine basterdsuiker, bloem, kaneel en bloem. Een hele lekkere combinatie die voor een diepere smaak zorgt.

Vegan kruimeltaart met blauwe bessen bewaren
Je kunt de taart het beste eerst helemaal af laten koelen (het liefst een uur of vier), voordat je begint met eten. Anders de vulling nog veel te vloeibaar. Ik adviseer je zelfs om nog een dagje te wachten met eten, want dan is de taart nog veel lekkerder.
Mocht je deze vegan kruimeltaart vooraf maken, dan kun je het luchtdicht tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Ook kun je het tot 1 maand invriezen.
TIP: Gebruik een springvorm of een taartvorm met een uitneembare bodem! Ik deed dat niet en dan is het lastig om de taart mooi uit de vorm te krijgen!
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

Het recept

Vegan kruimeltaart van blauwe bessen
Benodigde tools
- Keukenmachine
- Deegroller
- Springvorm 24cm
- Bakpapier
- Keramische bakbonen
Ingrediënten
Korst:
- 300 gram patentbloem
- 80 gram suiker (dit mag ook kokosbloesemsuiker zijn)
- 1/2 theelepel zout
- 150 gram plantaardige boter (in blokjes. Dit moet zo koud mogelijk zijn )
- 2 eetlepels lijnzaadgel (of 1 eetlepel gemalen lijnzaad, 10 min geweekt in 3 eetlepels warm water)
- 1 á 2 eetlepels ijskoud water (optioneel: alleen toevoegen als het deeg te droog is)
Kruimeltopping
- 25 gram donkerbruine basterdsuiker
- 75 gram patentbloem
- 1/2 theelepel kaneel
- snufje zout
- 75 gram koude plantaardige boter (zo koud mogelijk)
- 25 gram havervlokken (maar havermout mag ook)
Blauwe bessen vulling
- 750 gram blauwe bessen (het liefst vers, maar bevroren werkt ook)
- 100 gram suiker (kokosbloesemsuiker mag ook)
- 30 gram bloem
- 20 gram custardpoeder (voeg 1 eetlepel extra toe als je bevroren blauwe bessen gebruikt)
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel citroenrasp
- 5 eetlepels paneermeel
Bereidingswijze
Korst:
- Doe bloem, suiker, zout en plantaardige boter in een keukenmachine. Pulseer tot er fijne kruimels ontstaan.
- Doe de lijnzaadgel erbij. Blijf pulseren tot er een deeg ontstaat. Dat duurt ongeveer 10 seconden. Het deeg is goed als je er een bal van kunt vormen zonder dat het teveel aan je handen plakt. Als het te droog is en je er nog geen bal van kunt vormen, kun je er steeds een eetlepel ijskoud water bij doen tot het de gewenste consistentie heeft.
- Druk het deeg samen tot een bal en leg het in een vershouddoos. Zet het minimaal 30 minuten in de koelkast, zodat de gluten kunnen ontspannen voordat we het deeg gaan uitrollen.
- Vet de spingvorm in en leg een stuk bakpapier op de bodem.
- Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een diameter van 30 cm. Plaats het deeg voorzichtig in de taartvorm. Druk het aan en zorg dat de bodem vlak is en je een rand van ca. 4 cm hebt. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
- Laat het nog een 15 minuten in de koelkast rusten.
De kruimeltopping
- Meng de basterdsuiker, bloem, kaneel en zout samen in een middelgrote kom. Voeg de blokjes koude boter toe en wrijf met de hand een kruimeldeeg tot er grove kruimels ontstaan (dit kan ook in de keukenmachine). Roer tot slot de havervlokken erdoor. Bewaar het in een luchtdichte verpakking in de koelkast tot je het gaat gebruiken.
De vulling:
- Doe in een grote kom de blauwe bessen, suiker, bloem, custardpoeder, citroensap en -rasp. Schud de kom voorzichtig om tot alle blauwe bessen een laagje bloem en suiker hebben.
Samenstellen en bakken:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bak de deegbodem eerst blind: bekleed het met bakpapier en verdeel daar de bakbonen of gedroogde peulvruchten overheen. Bak de deegbodem 10 minuten. Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak de bodem nog eens 10 minuten. Het deeg moet bleek zijn en in het midden nog enigszins rauw. Laat het 5 minuten afkoelen, voordat je het vult.
- Verdeel het paneermeel over de bodem. Schep de koude vulling erop (maar laat eventueel sap in de kom achter) en strooi de kruimels erover.
- Zet de taart op een ovenrooster zo laag mogelijk in de oven en bak het eerst 30 minuten. Leg dan een stuk aluminium folie losjes op de taart om te voorkomen dat de randen verbranden. Bak nog eens 45 minuten. De taart is klaar als de vulling flink bubbelt.
- Laat de taart minimaal 3 á 4 uur op kamertemperatuur afkoelen voordat je hem serveert. Dan wordt de vulling wat dikker.
- Serveer het zo, of met een bolletje vanille-ijs/slagroom. Eet smakelijk!