Zachte en dunne pannenkoeken op smaak gebracht met citroensap, rasp en maanzaad. Bij elkaar gehouden door een combinatie van bloem, maizena en chiazaadjes. Deze vegan pannenkoeken met citroen en maanzaad zijn echt een traktatie. Lekker voor bij ’t ontbijt of, als je lekker hebt uitgeslapen, bij de brunch.
Afgelopen weekend had ik zin om iets nieuws uit te proberen. En ik wilde al een tijdje iets met citroen én maanzaad uitproberen (volg je me trouwens als op instagram? Daar kun je m’n bak-escapades volgen). Een duo dat zich al goed heeft bewezen in cake en gebak. Zo ontstond het idee om vegan pannenkoeken met citroen en maanzaad te maken. Ik heb al een recept voor vegan American pancakes op Gewoon Lekker groen staan, maar deze pannenkoeken zijn anders.

Het zijn dunnetjes, eigenlijk meer crêpes zoals we ze uit Frankrijk kennen. Lekker licht en vol van smaak! Dus ik moet zeggen dat ze voor een probeersel wel erg goed gelukt zijn en daarom wil ik dit recept graag met je delen.
Vegan pannenkoeken zonder eieren en zuivel
Zoals je van me gewend bent zijn ook deze vegan pannenkoeken met citroen en maanzaad 100% plantaardig. Dus zonder zuivel en zonder eieren. Om er voor te zorgen dat het beslag goed bindt heb ik gebruik gemaakt van drie ingrediënten die daar best goed in zijn.
Allereerst natuurlijk bloem, maar er zit ook maizena (dat het beslag nog iets lichter maakt) en chiazaadjes. Vooral de chiazaadjes doen in dit vegan pannenkoekenbeslag goed hun werk om de boel bij elkaar te houden.
Je kunt, als je geen chiazaad in huis hebt, gemalen lijnzaad gebruiken. Dat kun je 1 op 1 doen, maar je moet de lijnzaad wel even in wat koud water wellen, voordat je het bij het beslag doet. Ik heb bewust niet voor lijnzaad gekozen, omdat dit een specifiek smaakje heeft.

Wat doe je erop?
Deze vegan pannenkoeken hebben van zichzelf door de citroen en maanzaad een hoop smaak. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je ze niet nóg veel lekkerder kunt maken. Ik maakte ze af zoals ze dat in Frankrijk doen: besmeren met een beetje plantaardige boter, bestrooien met suiker en dan nóg wat extra citroensap erop. Heerlijk!
Maar poedersuiker, maple syrup, kokosbloesemsuiker, stroop, vers fruit, jam zijn allemaal goddelijk op deze pannenkoeken. En trouwens, dat ik daar nu pas op kom, vegan cream cheese is denk ik ook héél lekker! Oh well, dan is dat een optie voor de volgende keer 😀
Mislukt bij jou altijd de eerste pannenkoek? Dit is het geheim om het te voorkomen!
Een veel voorkomend probleem voor velen is dat de eerste pannenkoek altijd mislukt. Heb jij dit ook? Dan heb ik de oplossing voor je.
Het geheim zit ‘m in het beslag. Je moet het beslag eerst minimaal 5 minuten laten rusten, nadat je ‘m gemaakt hebt. Zo neemt de bloem al het vocht optimaal op en zal het beter binden.
Een tweede geheim: verwarm de pan voor. Laat ook de pan 5 minuten op laag vuur voorverwarmen, voordat je het eerste beslag er in giet. Et voila, je eerste pannenkoek mislukt nooit meer! (mits je natuurlijk een goed vegan pannenkoekbeslag hebt gemaakt).

Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

Het recept

INGREDIËNTEN
- 225 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 3 el maizena of custardpoeder
- 3 el suiker, kokosbloesemsuiker, maple syrup of agavesiroop
- 450 ml plantaardige melk
- 1 el neutrale olie (bijv. zonnebloem-, arachide-, of gesmolten kokosolie)
- 1 tl vanille extract
- het sap van 2 citroenen
- de rasp van 1 citroen
- 1 el chiazaadjes
- 1 tl maanzaad
- Olie om de pannenkoeken in te bakken (als je een pan hebt met een goeie anti-aanbaklaag, dan kun je dit overslaan. Dan zijn de pannenkoeken iets gezonder)
Verder nodig:
- 2 kommen
- garde
- 2 koekenpannen (dat gaat het snelst)
Optioneel:
- Plantaardige boter om te smeren
- Poedersuiker
- Maple syrup
- Vers fruit (bijv. aardbeien, blauwe bessen, frambozen, etc)
BEREIDINGSWIJZE
- Zeef de bloem, maizena en bakpoeder boven een grote kom en doe hier ook het maanzaad bij;
- In een aparte kom doe je suiker, melk, olie, vanille, citroensap, citroenrasp en chiazaadjes. Roer het goed door en laat het 5 minuten staan.
- Giet nu rustig het melkmengsel bij het bloembeslag, terwijl je het met een garde roert. Zorg dat er geen klontjes in het beslag zitten.
- Laat het beslag 5 minuten staan en warm ondertussen de pan(nen) op laag vuur op.
- Zet het vuur nu halfhoog en giet een soeplepel beslag in de pan. Draai de pan rond, zodat het beslag zich zo goed mogelijk verspreidt.
- Bak de pannenkoeken aan beide kanten goudbruin, dat duurt ongeveer 2-3 minuten per kant. Leg de pannenkoek op een bord en zet er een deksel op om 'm warm te houden*.
- Ga zo door tot al het beslag op is.
- Serveer warm met alle optionele toppings en eet smakelijk!
EXTRA INFORMATIE
*Ik besmeer ze meestal na het bakken gelijk al met boter en sprenkel er suiker overheen. Elke keer als je er een nieuwe warme pannenkoek op legt, trekt de boter en suiker in de vorige. Heel lekker!