Een simpel recept met zoete pompoen en wortel gecombineerd maar de aardse/umami smaak van champignons, dat is deze snelle vegan pompoensoep. Heerlijk bij de lunch, maar met wat Turks brood ook heel lekker als diner.
Ik ben gek op koken en bakken, dat is je misschien wel duidelijk als je zo op Gewoon Lekker Groen rondkijkt. En over het algemeen vind ik het ook niet erg om wat langer in de keuken te staan voor een avondmaaltijd. Maar soms is het toch wel lekker om een makkelijk recept in je arsenaal te hebben, die zowel snel klaar is als gezond.
Dit recept voor vegan pompoensoep heeft weinig poespas en is toch heel romig, zonder dat er plantaardige room aan toe is gevoegd. Pompoen is, als het door de blender is gegaan, van zichzelf als zijdezacht.
Vegan pompoensoep met veel vezels en weinig vet
De smaak van pompoenen en wortelen gaan heel goed samen. Een bijkomend voordeel is dat deze beide groenten rijk zijn aan de vezels, rijk zijn aan vitamine A en antioxidanten en weinig calorieën bevatten.
Het enige nadeel, vind ik, is dat ze ook wat laag zijn in proteïnen, maar dat kun je gelukkig heel makkelijk oplossen door bijvoorbeeld rode linzen aan dit recept toe te voegen. Of je kunt er iets bij eten dat wel proteïnerijk is.
De champignons in dit recept zorgen er voor dat de zoete smaak een beetje afvlakt en iets rijker wordt.

Vegan pompoensoep is niet alleen voor ’s winters
Hoewel je bij pompoen vaak aan de herfst of winter denkt, is deze lekkere groente het hele jaar door verkrijgbaar. Ik gebruik voor dit recept het liefst een flespompoen of een Hokkaido pompoen en deze staan kun je bijna altijd wel op de groenteafdeling van de supermarkt of bij je groenteboer vinden.
Deze vegan pompoensoep is sowieso erg licht en daarom lekker om ook in de zomer te eten. En mocht je in de herfst of winter behoefte hebben aan iets stevigers dan kun je eventueel ook wat aardappelen mee koken. Dan wordt de structuur nog veel romiger!
Smaakvol en een beetje pittig
De combinatie van specerijen zijn de sleutel tot dit lekkere gerecht. Die zorgen er voor dat de smaakpapillen worden wakker geschud, zodra je de eerste hap neemt.
Ik gebruikte in dit recept een combinatie van kerrie, paprikapoeder, verse gember, cayennepeper en een snufje komijn.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.


INGREDIËNTEN
- 2 el plantaardige olie (ik gebruikte olijfolie)
- 2 uien, gesnipperd
- 2 wortelen, gewassen en in fijne plakjes gesneden
- 1 flespompoen, geschild en in blokjes
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 tl zout
- 1/2 tl zwarte peper
- 1 tl kerrie
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl gemberpoeder of 1 el geraspte verse gember
- 1 tl komijn
- 1/4 of 1/2 tl cayennepeper (afhankelijk van hoe pittig je het wilt hebben)
- 250 gram champignons, fijngesneden
- 1,5 liter water
- 2 groentebouillonblokjes
Je kunt de soep afmaken met:
- Een scheutje plantaardige yoghurt
- Een klein handje pompoenpitten
- Croutons
- Wat grof gescheurd vers brood
- Een beetje edelgist
Verder nodig:
- Een ruime pan
- Een staafmixer of blender
BEREIDINGSWIJZE
- Verhit de olie in een ruime pan op halfhoog vuur en fruit de ui ca. 2 min of tot ze glazig zijn;
- Voeg de pompoenblokjes, wortelen, champignons, knoflook en alle specerijen toe aan de pan met uien en bak het nog ca. 4 min mee;
- Voeg het water toe aan de groenten en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Breng de soep aan de kook en laat met de deksel op de pan ca. 20 min koken of tot de groenten zacht zijn;
- Pureer de soep met een staafmixer of in de blender
- Verdeel de soep over borden en bestrooi het met een garnering naar keuze.
- Eet smakelijk!