Chocolate goodness is de vegan Sachertorte. Het is een delicatesse die oorspronkelijk uit Oostenrijk komt. Twee lagen smeuïge en rijke chocolade cake met een rum/abrikozen jam in het midden. Afgemaakt met dunne laag chocolade glazuur die je tegemoet glanst. Deze vegan Sachertorte is must make voor elke chocolade liefhebber!
Wat is een sachertorte?
Sachertorte is een beroemde en klassieke Weense chocoladetaart. Het bestaat uit chocoladebiscuit, waartussen abrikozenjam dik is verdeeld. De chocoladetaart wordt vervolgens afgemaakt met een fluweelachtige en spiegelgladde chocoladesaus. Het wordt geserveerd met slagroom.
Dit is de veganistische variant die net zo lekker smeuïg is als het origineel!
Vegan Sachertorte: smeuïg en rijk

Een goeie vegan Sachertorte is niet luchtig, maar smeuïg en rijk. Het is niet te zoet en smaakt het lekkerst met een kopje koffie of thee. Wil je jezelf extra verwennen? Serveer het dan met een flinke klodder vegan slagroom!
De rum/abrikozenjam haalt de smaak van de chocolade echt op. De vegan sachertorte smaakt dan ook het lekkerst als het een dagje in de koelkast heeft gestaan en de jam goed in de cake is getrokken.
Simpele ingrediënten

Hoewel deze chocolade taart een fancy naam heeft, zijn de ingrediënten eigenlijk heel simpel en iets gezonder dan het originele recept. Het rijke en smeuïge in deze sachertorte komt niet van eieren of boter, maar van plantaardige olie en… appelmoes.
De appelmoes proef je totaal niet, maar zorgt er wel voor dat de taart een aantal dagen lekker blijft.
Er zit trouwens nog een “gek” ingrediënt in en dat is azijn. Die proef je ook niet, maar de reactie van een zuur met baksoda zorgt er voor dat de cake iets gaat rijzen, zodat er toch een beetje lucht in komt.
Het recept

Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.

Vegan sachertorte recept
En dan is het nu tijd om aan de slag te gaan met het recept voor deze heerlijke vegan chocoladetaart!
Enjoy!

Vegan sachertorte! (Weense chocoladetaart)
Benodigde tools
- Springvorm 24cm
- Bakpapier
- 2 mengkommen
- kookthermometer
Ingrediënten
Chocolade biscuit:
- 300 ml plantaardige melk (sojamelk of amandelmelk)
- 75 ml plantaardige olie (zonnebloem-, kokos- of arachideolie)
- 60 gram appelmoes
- 250 gram suiker (ruwe rietsuiker of kokosbloesemsuiker)
- 2 tl vanille
- 1 el azijn (balsamico-, appel- of rode wijnazijn)
- 250 gram patentbloem
- 50 gram cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baksoda
- snufje zout
Abrikozenvulling:
- 400 gram abrikozenjam
- 50 ml rum
Chocoladeglazuur:
- 150 gram pure chocolade in grove stukken gehakt
- 200 gram suiker
- 200 ml water
Bereidingswijze
Voorbereidingen:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in en bedek de bodem met een laagje bakpapier (dan kun je de biscuit wat makkelijker lossen)
Chocoladebiscuit:
- Doe de melk, suiker, olie, appelmoes en vanille in een mengkom en mix het met een garde. Voeg de azijn toe en roer het nog even goed door.
- Boven een tweede mengkom zeef de bloem, cacaopoeder, bakpoeder, baksoda en zout.
- Giet nu de natte ingrediënten bij de droge en roer tot een glad beslag (niet te lang roeren, als je geen bloem meer ziet is het goed).
- Doe het beslag in de springvorm en bak het in 35 minuten af.**
- Laat de chocoladebiscuit volledig afkoelen. Terwijl het afkoelt kun je alvast aan de abrikozenvulling beginnen.
Abrikozenvulling:
- Doe de abrikozenjam met rum in een steelpannetje en breng het aan de kook. Laat het net zo lang koken tot je een stroperige substantie krijgt. Dit duurt ongeveer 6 á 7 minuten. Zeef de klontjes uit de abrikozenjam.
- Snijd de taart met een scherp mes horizontaal doormidden. Besmeer de onderste laag met een flinke hoeveelheid van het abrikozenmengsel.
- Leg de bovenste laag er op en besmeer ook de bovenkant en de zijkant met abrikozenmengsel. Zet het alvast op een ovenrek boven een met bakpapier beklede bakplaat.
Chocoladeglazuur:
- Doe suiker en water in een steelpan en breng het aan de kook. (zorg dat er geen suikerkorrels aan de zijkant van de pan zitten anders kan de suikersiroop gaan kristalliseren).
- Breng het aan de kook en voeg dan de chocoladestukjes toe. Breng dit mengsel al roerend aan de kook en verwarm het tot een temperatuur van 112 graden.
- Giet de chocolade glazuur over de chocoladetaart en zorg dat het gelijkmatig over de taart verdeeld wordt.
- Als het glazuur een beetje is uitgelekt en uitgehard kun je de taart voorzichtig met een grote spatel verplaatsen naar een mooie etagère.
- Serveer de taart met een kopje koffie en een beetje slagroom. Eet smakelijk!
Extra
Ben je lekker op dreef en wil je meer vegan recepten uitproberen? Neem dan even een kijkje op de vegan recepten pagina!
7 reacties
Ohhh dit ziet er ZO lekker uit. Jammer dat het zoveel werk is haha (oeps beetje lui). Maar ik denk dat ik deze ga maken voor mijn bday op 20 juli (: Thanks voor de inspiratie!
Hahaha, dat geeft niet. Dit soort taarten maak je vooral voor speciale gelegenheden, dus voor je verjaardag is een heel mooi moment! Succes!
Waar haal je dan vegan abrikozenjam? Want gewone jam zit geleermiddel in die echt niet vegan is.
Hoi Jessica, het woord geleermiddel is een verzamelnaam. Hier kan gelatine onder vallen maar ook plantaardige alternatieven als agar gaat of plantaardige pectine. In de meeste vruchtenjams wordt plantaardige pectine gebruikt als geleermiddel. Maar het blijft natuurlijk verstandig de labels te controleren. Die van Bon Mamman is bijvoorbeeld vegan.
Hoi! Super lekker recept, alleen we zijn de appelmoes vergeten (het staat niet in het recept waar het bij moet). Desondanks was hij erg lekker! Groetjes!
Hoi Lisa, bedankt voor je reactie! Fijn, dat de taart ondanks de gemiste appelmoes toch lekker is geworden 😀 Stom dat dat ingredient niet meer in de instructies wordt vermeld. Ik ga het gelijk aanpassen. Bedankt voor het melden en een fijne dag!
Ik ben hem aan het maken. Hij is wel vrij zoet vind ik dus zou 200 gr suiker niet genoeg zijn? En hoe bewaar jij hem, in de koelkast denk ik?