Deze heerlijke vegan worteltaart combineert de warme smaken van specerijen, superzachte en smeuige cake en een luchtig roomkaasglazuur. Het is een makkelijk recept met een rustieke look, waardoor het perfect te doen is voor beginnende bakkers. Het is de ideale vegan worteltaart voor elke gelegenheid.
Hoewel wortels vitaminen en vezels bevatten, is deze vegan worteltaart alles behalve gezond! Dat is natuurlijk helemaal niet erg, want deze taart is een mooie traktatie die je voor bijzondere gelegenheden maakt. Ik weet niet wat het is, maar worteltaart is altijd een hit als je het op tafel zet. Zéker als het is afgemaakt met een romige vegan roomkaas frosting. Ik maak ‘m daarom graag voor paasbrunches, verjaardagen of moeder-/vaderdag.

Het geheim van de lekkerste vegan worteltaart
Deze worteltaart heeft een mix aan warme smaken die perfect bij elkaar passen. Daarbij kun je denken aan kaneel, gember en nootmuskaat, maar het echte geheim tot de lekkerste vegan worteltaart is… donkerbruine basterdsuiker.
Dit ingrediënt is essentieel en zou ik niet zo snel vervangen voor gewone kristalsuiker. Het voegt namelijk niet alleen een zoete smaak toe, maar zorgt ook voor een zachte kruimel en een diepe, warme smaak. Dat komt door de melasse die in de basterdsuiker zit. Als je een minder geraffineerde suikersoort wilt gebruiken, dan kun je het eventueel voor kokosbloesemsuiker vervangen.
Een tweede geheim is dat de worteltaart de volgende dag nog veel lekkerder smaakt. Dan hebben de ingrediënten de tijd gehad om zich nog verder te ontwikkelen. Wacht daarom, als het lukt, nog een dagje met eten.

Hoe je een worteltaart smeuïg krijgt én houdt
Normaal gesproken wil je een luchtig biscuit als je taart maakt, maar bij worteltaart wil je juist dat het wat compacter en zelfs een beetje vochtig is. De volgende ingrediënten zorgen voor een extra zachte en malse cake:
Olie: voor een zachte taart heb je vet nodig. In dit recept maken we gebruik van een neutrale olie, dat stijft namelijk niet op nadat de worteltaart is afgekoeld. Daardoor blijft de cake zelfs tot vijf dagen nog mals en zacht.
Appelmoes: teveel olie maakt te taart té vettig en dat is niet lekker. Daarom voegen we ook nog wat appelmoes toe, zodat het allemaal mooi in balans is.
Vers geraspte wortelen: je kunt kiezen om voorverpakte geraspte wortels te gebruiken voor dit recept, dat scheelt je namelijk een hoop rasp werk. Ik raad het wel af, omdat ze vaak al een beetje zijn uitgedroogd en hard zijn. Voor een optimaal resultaat kun je de wortels beter zelf raspen.

Wat je voor deze worteltaart nodig hebt
Het is een makkelijk recept waar je gelukkig geen speciale uitrusting voor nodig hebt. Je kunt alles met de hand doen en de meeste spullen heb je vast al in huis.
De volgende tools heb je nodig:
- Een springvorm van 24 cm
- Een oven
- Een mengkom, garde en spatel

Vegan roomkaas frosting
Een lekkere vegan worteltaart kan wat mij betreft niet zonder vegan roomkaas frosting en we maken deze af met mijn favoriete recept. Die is gelukkig heel makkelijk te maken, is zijdezacht, lekker zuur en past ongelooflijk goed bij deze taart. Het is trouwens ook heel lekker over een vegan red velvet taart.
Voor dit glazuur heb je trouwens wel een goeie mixer nodig, want je wilt een luchtige en zachte botercreme. Alles over deze lekkere vegan cream cheese frosting vind je hier.
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.


Vegan worteltaart met roomkaasfrosting
Benodigde tools
- 2 springvormen van 24 cm
- Mengkom
- Garde
- Spatel
- Mixer
Ingrediënten
Cake:
- 200 gram walnoten of pecannoten (of een mix van beide)
- 200 gram donkerbruine basterdsuiker (je kunt ook kokosbloesemsuiker gebruiken)
- 100 gram ruwe rietsuiker
- 250 ml neutrale olie (zonnebloem-, arachide of kokosolie)
- 3 eetlepels lijnzaadgel (of 3 eetlepels gemalen lijnzaad dat 10 minuten in warm water is geweekt.)
- 100 gram appelmoes
- 150 ml plantaardige melk (sojamelk of amandelmelk werken het beste)
- 1 theelepel vanille extract
- 2 eetlepels citroensap of appelazijn
- 300 gram patentbloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel baksoda
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- 1/2 theelepel zout
- 250 gram geraspte wortelen
Roomkaasglazuur:
- 150 gram plantaardige boter op kamertemperatuur
- 400 gram vegan roomkaas (Soyananda is mijn favoriet en is verkrijgbaar bij Ekoplaza)
- 250 gram poedersuiker
- 2 eetlepels citroensap
- 1 theelepel vanille extract
- snufje zout
- 1 eetlepel plantaardige melk (optioneel)
Bereidingswijze
Cake:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier, aluminium folie of een siliconen bakmat. Verdeel de walnoten over de bakplaat en rooster ze 5 minuten.
- Laat ze de noten afkoelen en hak ze grof.
- Vet twee springvormen in en bekleed met de bodem bakpapier. De oven kun je op 180 graden laten staan.
- Klop de basterdsuiker, rietsuiker, olie, lijnzaadgel, appelmoes, 100 ml van de melk, citroensap en vanille samen in een grote kom tot ze gecombineerd zijn en er geen suikerklontjes meer zijn. Zeef boven de kom met de natte ingredienten de bloem, bakpoeder, baksoda, zout, kaneel, gember en nootmuskaat samen.
- Vouw de droge ingredienten met een rubberen spatel of een houten lepel door de natte tot ze net zijn gecombineerd. Het beslag moet langzaam van je garde stromen. Als het beslag te dik is voeg je de rest van de melk toe. Spatel de wortels en 150 gram van de geroosterde walnoten erdoor. (De rest van de walnoten zijn voor garnering.)
- Verdeel het beslag gelijkmatig over de springvormen en bak het 35-40 minuten. Controleer altijd of de cakes echt gaar zijn door met een sateprikker in het midden te prikken. Als de sateprikker er schoon uitkomt en je geen spoortje beslag meer ziet, zijn de cakes klaar. Zo niet, ga door met bakken tot ze gaar zijn. Laat de cakes volledig afkoelen, voordat het glazuur erop gaat.
Vegan roomkaas frosting:
- Klop in een grote kom met een handmixer of keukenmixer uitgerust met een garde de roomkaas en boter samen op middelhoge snelheid tot een gladde massa, ongeveer 2 minuten.
- Voeg de poedersuiker, citroensap, vanille-extract en een snufje zout toe. Verhoog vervolgens naar hoge snelheid en klop gedurende 3 minuten tot het volledig gecombineerd en romig is.
- Voeg meer poedersuiker toe als het glazuur te dun is en wat melk als het glazuur te dik is. Het glazuur moet zacht zijn, maar niet vloeibaar.
Samenstellen:
- Leg 1 van de plakken cake op een etagere of serveerschaal met de bolle kant omlaag. Bedek de bovenkant gelijkmatig met een dikke laag roomkaas frosting. Zet de tweede plak cake erop en verspreid de resterende frosting over de bovenkant en zijkanten. Versier de zijkanten en bovenkant van de cake met de overgebleven gehakte walnoten.
- Zet cake minstens 15-20 minuten in de koelkast voordat u hem in plakjes snijdt. Dan behoudt de taart zijn vorm te tijdens het snijden.
Extra
- Bewaren: Bewaar de de overgebleven taart in een luchtdichte vershouddoos in de koelkast. Het blijft tot vijf dagen lekker.
- Voorbereiden: De cake kan een dag van te voren worden gebakken en goed afgedekt bij een nacht op kamertemperatuur worden bewaard. Daarnaast kan ook de frosting van te voren worden bereid en in de koelkast worden bewaard. Als je klaar bent om te decoreren, laat je het glazuur 15 minuten op kamertemperatuur komen om het iets zachter te maken. Dan klop je het op middelhoge snelheid gedurende ongeveer 1 minuut op, voordat je de cake glazuurt.
- Invriezen: Eenmaal samengesteld kun je de taart 2-3 maanden worden invriezen. Ontdooi het een nacht in de koelkast en breng het op kamertemperatuur voordat je het serveert.
8 reacties
Gebruik je gezoete of ongezoete sojamelk in dit recept?
Vraagje,
Je zegt 400 gram Vega roomkaas. Kost 4.10 euro bij biowinkel 1.40 gram…. 3 bakjes nodig dus? Wordt hele dure taart dan… En nu….. Wel super recept????????
Hoi Siemona! Dat wordt idd een dure grap! Ik heb het weleens met de de Cream cheese van Violife geprobeerd en dat is ook prima te doen. Wel alle ingrediënten voor de frosting op kamertemperatuur laten komen.
Gemaakt! Smaken waren goed, structuur ook! Alleen ik krijg de frosting niet een mooi geheel. Ze lijken niet goed te hechten…. enig idee hoe dit komt?
Bij mij was de cake wel heel erg vettig van de olie. Enig idee waardoor dat kan komen?
Ik zou graag een springvorm van 18cm gebruiken. Kan ik alle beslag daarin doen en na bakken in tweeen snijden?
Wat zou qua tijd dan het bak advies zijn?
Of wordt t dan helemaal niks…?
Inmiddels deze taart al drie keer gemaakt. Heerlijk recept!
Als ik violife creamy en Blue band boter voor glazuur gaat het shiften hoe komt dit? En zorgt de melk ervoor dat dit niet gebeurt?