Een paar weken geleden begon het bij mij: slikken deed een beetje zeer en ik begon te snotteren… Shit, de eerste symptomen van verkoudheid. En hoewel het natuurlijk nooit uitkomt om verkouden te worden, kwam het mij nu even écht niet uit. En zo ontstond het idee voor deze recepten met kurkuma en gember.
Gezondste specerijen in je voorraadkast
Ik heb al eens eerder geschreven over de gezonde eigenschappen van kurkuma en gember en dit keer nam ik de proef op de som. Ik wilde testen of deze twee ingrediënten m’n verkoudheid meteen de kop in konden drukken, dus ik maakte een vruchtensapje met kurkuma en gember in de hoofdrol.
En noem het een placebo effect, maar het duurde nog geen twee dagen of ik had totaal geen last van m’n keel meer en m’n luchtwegen waren weer vrij. Sterker nog, elke keer als ik een glas op had, voelde ik meteen de verzachtende werking van de gember. Hoe dan ook, ik was zó blij dat het zich niet doorzette, dat ik het recept graag met je wilde delen.
Niet 1 maar 3 recepten!
Omdat niet iedereen een sapcentrifuge heeft, heb ik vandaag niet één, maar drie recepten met kurkuma en gember in dit artikel voor je, namelijk de “magische” kurkuma pasta, het immuunboostende sapje en een recept voor Golden Milk.
Voor het laatste heb je dus geen sapcentrifuge nodig, maar is net zo effectief als het sapje.
Als je deze recepten hebt geprobeerd tag me dan op instagram @gewoonlekkergroen en laat een reactie achter!
Recept 1: Kurkuma Pasta

Het eerste recept vormt eigenlijk de basis voor de andere twee recepten: kurkuma pasta. Ik zal je eerst wat achtergrond informatie geven. Kurkuma, net als bijvoorbeeld vitamine D, is vet oplosbaar. Dat betekent dat je lichaam de gezonde bestanddelen het beste opneemt als je het in combinatie met een vetstof tot je neemt. Als je het dan ook nog eens combineert met zwarte peper, dan help je je lijf om de kurkuma maximaal op te nemen. Daarom heeft het weinig zin om kurkuma thee met alleen water te maken, tenzij je ook nog een flinke hoeveelheid zwarte peper toevoegt.
Kurkuma pasta, ook wel golden pasta, biedt de uitkomst. Het is namelijk een combinatie van kurkuma en een beetje vet. Het is verwarmd en daardoor kun je het makkelijk door de sap mengen, zonder dat het heel poederig smaakt. Deze techniek wordt ook wel myoteren genoemd. Een potje van de pasta kun je ongeveer 1 tot 2 weken in de koelkast bewaren.
Ingrediënten:
- 30 gram Kurkuma
- 1 theelepel Kokosolie
- Beetje water
Bereidingswijze:
- Doe de kurkuma, het water en de kokosolie en roer het met een garde.
- Als het nog niet vloeibaar is, dan voeg je nog een beetje water toe.
- Zet het vuur aan en verwarm het mengsel terwijl je met de garde blijft roeren.
- Na een paar minuten merk je als dat het pasta begint te vormen. Nu kun je beter met een siliconen spatel roeren.
- Spatel het nog een minuut of twee door en zet dan het vuur uit.
- Hevel het mengsel over in een potje en laat het afkoelen. Zet het vervolgens in de koelkast tot je het nodig hebt voor een verdere bereiding.
Recept 2: Immuunbooster met Gember en Kurkuma

Het tweede recept is m’n immuunboostende sapje met gember in de hoofdrol. Ik gebruikte appels en wortels, omdat ik die toen toevallig in huis had, maar ingrediënten staan niet in steen gebeiteld. Gebruik dus het fruit dat jij lekker vindt. Het is bijvoorbeeld ook heel goed te doen met (bloed)sinaasappels, peren, etc.
Ingrediënten:
- 3 Appels
- 6 Bospeentjes
- 2 flinke stukken Gember (naar smaak, ik hou wel van een pittig drankje)
- 1 Citroen
- 1 theelepel Kaneel
- 1 eetlepel Kurkuma pasta
- Sapcentrifuge
Bereidingswijze:
- Haal de appels, de bospeentjes en gember door de sapcentrifuge.
- Knijp de citroen uit en voeg het toe aan het sap (pas op voor pitjes!).
- Doe een theelepel kaneel en een eetlepel van de kurkuma pasta in het sap.
- Doe de inhoud in een glazen fles en schud net zo goed tot alles goed opgenomen.
- De drank ik klaar om te drinken!
- De sap kun je tot maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.

INGREDIËNTEN
- 1 theelepel Kurkuma pasta
- 1 theelepel Kaneel
- ¼ theelepel Zwarte Peper (vers gemalen)
- ½ theelepel Gember (vers geraspt)
- 1 mok Plantaardige melk naar keuze
- Drupje Rozenwater (optioneel, je kunt het weglaten als je een hekel hebt aan rozenwater)
- Beetje zoetstof naar keuze
BEREIDINGSWIJZE
- Doe alle ingrediënten in een steelpannetje.
- Zet het vuur aan het verwarm het geheel. Breng het nét niet aan de kook.
- Roer het nog even goed door en giet het over in een mok.
- Drink het direct als het nog lekker warm is.