Vorige maand heb ik mijn vakantie in Thailand doorgebracht. En wat een geweldig land is dat! Zeker als liefhebber van de Thaise keuken was ik daar helemaal in mijn element. Als vegan/vegetariër heb je het niet heel moeilijk in Thailand. Alles wordt vers voor je neus bereidt, vooral als je op straat bij de kraampjes je eten besteld, dus je kunt heel eenvoudig aangeven dat ze het vlees, de eieren en… de vissaus achterwege kunnen laten.
Nu geeft vissaus wel een hele specifieke zoute, beetje vissige en een licht zoete smaak aan Thaise curries en Pad Thai. Niet dat ik het daar per sé miste, maar het verreikt wel de smaak en maakt het net een tikkie lekkerder. Daarom besloot ik daar, dat wanneer ik weer terug was in Nederland, te kijken of er misschien leuke recepten voor vegan vissaus te vinden zijn. En die zijn er!
Vegan Vissaus Recepten Test

In de video heb ik twee verschillende vegan vissauzen getest, namelijk de vegan vissaus van Miyoko Schinner uit haar boek The Homemade Vegan Pantry* en een recept voor vegan vissaus dat ik online vond van Clove Garden.
De twee recepten lijken erg op elkaar, omdat ze in de basis wakamé gebruiken om de saus een zilte zeesmaak te geven. Echter, er zit er wat verschil in de smaakmakers die ze gebruiken en de verhouding waarin ze de ingrediënten gebruiken. In de vegan vissaus van Miyoko gaat namelijk gefermenteerde tofu om de saus smaak te geven. In het recept van Clove Garden gaat gedroogde shiitake champignons.
Beide vissauzen komen goed in de buurt van de smaak van originele vissaus, maar er is er eentje die ik toch iets lekkerder vond… Maar voordat ik mijn oordeel veil, geef ik je eerst de beide recepten.
Vegan Vissaus – The Homemade Vegan Pantry

Dit recept is heel interessant, omdat ik een ingrediënt gebruikte die ik nog niet eerder kende. Geen idee dat er ook zoiets als gefermenteerde tofu bestond, en het klonk mij niet heel lekker in de oren. Maar ik was toch wel erg nieuwsgierig naar de smaak en besloot een potje mee te nemen van Amazing Oriëntal.
In de volle verwachting dat het vreselijk zou stinken rook ik aan het goedje, maar het viel me alleszins mee! Het ruikt een beetje zuur/azijnachtig en de blokjes smaken een heel klein beetje naar gorgonzola (dus ik heb ook weer iets om mee te experimenteren op pizza!).
In dit recept voor vegan vissaus zitten de volgende ingredienten:
- Gedroogde wakame
- Water
- Suiker
- Soja saus
- (rijst-)azijn
- Het sap uit een potje gefermenteerde tofu
- Zout
Voor de juiste hoeveelheden van elk ingrediënt en de bereidingswijze kan je het beste de video bekijken of het boek The Homemade Vegan Pantry van Miyoko Schinner* aanschaffen.
Vegan Vissaus op basis van Gedroogde Shiitake

Aangezien gerfermenteerde tofu niet voor iedereen makkelijk te verkrijgen is, besloot ik ook een vissaus te maken op basis van gedroogde shiitakes. Deze hebben gek genoeg veel meer umami smaak dan verse shiitakes en zijn daarom ideaal in de vegan vissaus. Dit type champignons vind je bij de toko.

INGREDIËNTEN
- 7 gram gedroogde Wakame
- 3 gedroogde shiitakes
- 400 ml water
- 75 ml sojasaus
- 1 el rijstazijn
- 1 tl suiker
BEREIDINGSWIJZE
- Doe de wakame, shiitakes en water in een steelpan en breng het aan de kook.
- Zet het vuur op de laagste stand en laat het goedje 20 minuten pruttelen.
- Giet het vocht af en vang het op in een steelpan.
- Voeg dan de overige ingrediënten toe, zet de pan nog 5 minuten op laag vuur.
- Laat het vocht afkoelen en giet het in een schone glazen pot of fles.
EXTRA INFORMATIE
Het originele recept is van Clove Garden: http://www.clovegarden.com/recipes/sjv_vegfish1.html
Vegan Vissaus Test Conclusie!

Hoewel beide vissauzen redelijk goed overeenkomen met het origineel vind ik het recept van Clove Garden net iets beter. Er zit iets minder suiker in en wat meer sojasaus en de shiitakes geven het een lekkere umami smaak. Die zou ik daarom aanraden wanneer je bijvoorbeeld curries gaat maken en de vissaus daarin wil vervangen.
De vissaus van The Homemade Vegan Pantry is ook erg lekker, maar is dus wat zoeter. Die zou ik eerder gebruiken als dipsaus, als dressing over een groene papaya salade of over de Pad Thai.
Als je dit recept hebt geprobeerd tag me dan op instagram @gewoonlekkergroen of #gewoonlekkergroen en laat een reactie achter!
Vegan groene curry recepten:
- Thaise Groene Curry Pasta – Vegan & Klaar in 5 minuten!
- Thaise Groene Curry (vegan): Snel, Makkelijk & Gezond
Aanbevolen leesvoer:
*Dit is een affiliate link, dat betekent dat Gewoon Lekker Groen een kleine commissie ontvangt wanneer jij via deze link het product hebt aangeschaft. Er zitten voor jou geen extra kosten aan vast.
3 reacties
Dank je voor je recepten ik ben allergisch aan vis en ben al jaren op zoek naar een vervanger tot nu toe gebruik ik altijd sojasaus.
Ben nu via een link naar uw site beland ik hoop alleen dat ik de ingrediënten in België ook kan vinden.
Vandaag ga ik het Clove Garden recept maken. Het klinkt als een perfecte oplossing voor de vissaus-uitdaging die ik altijd heb.
Hoe lang kan ik het bewaren als ik het heb gemaakt? In de koelkast, verwacht ik?
Dank je wel vast voor je reactie.
Smakelijke groetjes van Astrid
Hoi Astrid, cool! Volgens Clove Garden zelf kan het in een luchtdichte verpakking tot wel maanden bewaard blijven. Ik denk dat het een kwestie is van goed in de gaten houden en ruiken of het nog goed is. Succes!