Chocolade ganache maken is heel makkelijk. Er zijn maar twee ingrediënten voor nodig en daar je eindeloos veel recepten mee maken! Maar wat is nou de juiste verhouding en wat kun je ermee? Dat ga ik je in dit artikel vertellen. Met dit basisrecept voor ganache kan het bijna niet meer fout gaan.
Wat is ganache?
Het klinkt chic, maar chocolade ganache is eigenlijk niets anders dan een mengsel van melk of room en chocolade. De juiste verhouding van ganache is 1:1. Dus voor elke 100 gram chocolade gebruik je 100 gram warme room of melk. In ons geval is dat plantaardige melk of room (sojamelk, kokosmelk, sojaroom of amandelmelk).
Roer je deze twee ingrediënten samen dan krijg je een gladde, zijdezachte en romige chocoladeglazuur. Dat glazuur kun je gebruiken als vulling, topping of als afwerklaag voor taart, cupcakes en brownies.

Waar kun je het voor gebruiken?
Er zijn ontelbaar veel manieren waarop je ganache kunt gebruiken er zijn echt teveel recepten om op te noemen. Een klein overzicht van de dingen die ik er mee gedaan heb:
- Afwerking van vegan aardbeien kwarktaart en bountytaart
- Toplaag van een vegan millionaire shortbread
- Als dip voor aardbeien
- Tussenlaag van een vegan hazelnootschuimtaart
- Topping van een cupcake
- Chocoladetruffels of pralines maken (dan is de verhouding 2:1)
- Om op te lepelen als je echt heel erg trek hebt in iets met romige chocolade
De ingrediënten voor ganache
Het basisrecept heeft maar twee ingrediënten:
- Slagroom of melk: Wij gebruiken natuurlijk de plantaardige alternatieven en dat zijn sojamelk/amandelmelk of sojaroom/volle kokosmelk. Of je melk of room gebruikt hangt af van de toepassing. Wil je een dikke, smeerbare ganache dan gebruik je room. Als een wat dunnere ganache wilt die wat zachter blijft dan gebruik je melk.
- Chocolade: Je kunt het maken van pure chocolade, melkchocolade én witte chocolade.
Je kunt dit basisrecept helemaal naar eigen wens aanpassen. Zo kun je er bijvoorbeeld een snufje zout aan toevoegen (dat haalt de smaak van de chocolade op) of wat espressopoeder doorheen doen. Je kunt ook een beetje spelen met de verhouding voor dikkere of dunnere ganache.

Hoe maak je ganache?
Je begint met het hakken van de chocolade naar keuze: Het hoeft niet superfijn te gehakt te worden, maar klein genoeg om snel te smelten. De gehakte chocolade doe je in een hittebestendige kom.
Vervolgens breng je wat plantaardige melk of room in een steelpannetje aan de kook: Ik gebruik het liefst sojamelk of sojaroom, die hebben allebei een neutrale smaak en geven het mooiste resultaat. Zodra de room of melk begint te koken kun je het vuur uitzetten. Dan giet je de hete melk over de gehakte chocolade en dat laat je twee minuten staan. Zo krijgt de chocolade de tijd om te smelten.
Tot slot roer je het voorzichtig door: Dat doe je net zo lang tot je een gladde chocoladesaus hebt.
De nog warme chocolade kun je direct gebruiken als je een dunne ganache nodig hebt. Dit kun je gebruiken als dip voor fruit of je kunt het over een taart druppelen. Als je het helemaal laat afkoelen dan wordt de ganache dik en smeerbaar. Je kunt het in een spuitzak doen en gebruiken om mee te decoreren.

Ganache mousse
Wist je dat je ganache ook kunt op kloppen? Dan kun je het bijna als slagroom gebruiken. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is het de ganache af helemaal af laten koelen. Dan doe je het in de mengkom van de je standmixer en klop je het op de hoogste stand zo’n 5 minuten.
Nu kun je de opgeklopte ganache gebruiken! Dit is echt een aanrader om een keer te proberen.
En wat ga jij met chocoladeganache maken?
Laat het weten in de reacties!

Vegan chocolade ganache maken doe je zo!
Benodigde tools
- Steelpan
- Mengkom
- Spatel
Ingrediënten
- 100 gram gehakte chocolade (naar keuze)
- 100 gram plantaardige melk of room
Bereidingswijze
- Hak de chocolade naar keuze grof en doe dit in een mengkom.
- Breng de plantaardige melk of room aan de kook. Zodra het begint te koken zet je het vuur uit en giet je de vloeistof over de chocolade. Laat het twee minuten staan.
- Roer de chocolade voorzichtig door de vloeistof en blijf roeren tot je een gladde chocolade saus hebt.
- Gebruik het direct als een dunne ganache nodig hebt of laat het helemaal afkoelen en indikken als je een dikkere ganache nodig hebt.
3 reacties
Welke sojaroom gebruik je?
[…] bericht Makkelijk chocolade ganache maken doe je zo! verscheen eerst op Gewoon Lekker […]
Ik heb een “gezonde chocoladecake” gemaakt. Maar wilde nog wat gezonder dus geen room gebruiken. Ik ben niet vegan maar wil geen melk dus daar zoek ik alternatieven voor bij het bakken.