Dit is het perfecte recept voor een no bake vegan aardbeien kwarktaart, zeker als je niet zo’n zin hebt om te bakken. Met een rijke bodem van Oreo koekjes, een heerlijke aardbeienpuree en een zachte chocolade coating, zal deze aardbeien kwarktaart met chocoladeganache je zeker verrassen. Het is een mooie taart voor Valentijnsdag, een verjaardag, moederdag of vaderdag.
Vegan aardbeien kwarktaart met een luchtige en zijdezachte vulling
Ik noem dit dessert een kwarktaart omdat er vegan kwark in zit en het makkelijker te googlen is, maar ik zou zeggen de vulling het midden houdt tussen een mousse en een bavarois. Het is lekker licht, luchtig en zoet. Het is gewoon geweldig en ik zou het je van harte aanbevelen!
Omdat ze nu volop verkrijgbaar zijn heb ik gebruik gemaakt van verse aardbeien. Mocht je deze vegan kwarktaart buiten het seizoen maken dan kun je ze prima vervangen voor diepvries aardbeien. Het is dus een perfect recept voor het hele jaar.
Aardbeien kwarktaart met ganache en Oreo bodem
Omdat chocolade en aardbeien zo ontzettend goed samen gaan en ik dit klassieke gebakje net even iets decadenter wilde maken heb de bovenkant afgemaakt met ganache. Voor de bodem heb ik gebruik gemaakt van Oreo’s. Die heb ik in een foodprocessor verkruimeld, vermengd met boter en stevig tegen de bodem gedrukt.
Als je echt géén zin hebt om te bakken, dan kun je de korst in de koelkast laten opstijven. Vind je het niet erg om heel even te bakken, dan kan ik je aanraden om de bodem toch nog even 10 minuten op 180 graden af te bakken. Dan wordt ‘ie wat steviger en krokant in plaats van kruimelig.
De ingrediënten in deze vegan kwarktaart
De ingrediënten in deze kwarktaart zijn simpel en makkelijk te verkrijgen:
- Aardbeien: lekker voor de hand liggend, maar je kunt dus verse of diepvries aardbeien gebruiken. Ik heb ze door de mousse gedaan, maar ook in de ganache gedipt voor de afwerking aan de bovenkant;
- Vegan kwark: ik gebruikte die van Alpro in naturel smaak, maar tegenwoordig zijn er meer merken die plantaardige kwark in het assortiment hebben;
- Slagroom: de plantaardige slagroom wederom van Alpro die je lekker stevig kunt kloppen;
- Agar agar: de vegan variant van gelatine die de boel bij elkaar houdt;
- Oreo koekjes: een heerlijke chocolade bodem die perfect combineert met de vulling;
- Pure chocolade: voor de ganache. Bij pure chocolade moet je toch nog altijd wel op de ingredientenlijst kijken. Soms zit er toch stiekem iets van zuivel in;
Hoewel dit de hoofdingrediënten zijn, zit er ook een beetje boter, zout en vanille in om alle smaken samen te voegen.
Waar je op moet letten bij het maken van deze aardbeienkwarktaart
Een vegan kwarktaart maken is bijna net zo makkelijk als de niet vegan versie, maar er zijn wat dingen waar je op moet letten:
- Zorg dat je plantaardige slagroom goed koud is als je het opklopt. Het liefst direct uit de koelkast en dan gelijk kloppen. Dan wordt ‘ie het stevigst;
- Klop de plantaardige slagroom heel stevig. In tegenstelling tot de zuivelvariant kun je plantaardige slagroom niet lang genoeg kloppen;
- Je wilt een luchtige vulling waar nog zoveel mogelijk lucht in zit. Maak daarom eerst “familie” met de kwark, voordat je alles bij elkaar gooit. Dat betekent dat je een paar eetlepels van de geklopte slagroom stevig door het kwarkmengsel roert. Dan is het daarna een stuk makkelijker om de kwark door de slagroom te vouwen;
- Als je alle ingrediënten voor de vulling bij elkaar hebt gedaan schep het dan heel voorzichtig met een spatel om;
- De taart moet gekoeld bewaard blijven. Dan blijft ‘ie goed stevig en is ‘ie het lekkerst!
Pin ’t recept voor later!
Heb je zin om dit recept te maken, maar heb je er voorlopig nog geen tijd voor? Pin ‘m dan op Pinterest voor later! Ik heb onderstaande pin alvast voor je gemaakt, je hoeft ‘m alleen nog maar op één van je borden te plaatsen.
Het recept
INGREDIËNTEN
- 20 Oreo koekjes zonder de vulling
- 50 gr gesmolten plantaardige boter
- Snufje zout
- 500 gr aardbeien + extra om mee te garneren (vers of uit de diepvries)
- 125 gr witte basterdsuiker
- 3 tl agar agar
- 1 tl vanille extract
- 400 gr vegan naturel kwark (bijv. die van Alpro)
- 250 ml vegan slagroom om op te kloppen (bijv. die van Alpro)
- 200 gr pure chocolade
- 200 ml plantaardige melk (ik gebruikte havermelk)
Verder nodig:
- Springvorm van ca. 24 cm
- Foodprocessor (optioneel)
- Bakpapier
- Garde
- Rubber spatel
BEREIDINGSWIJZE
De bodem voorbereiden:
- Bekleed de bodem van de springvorm met een op maat geknipt stuk bakpapier. Bekleed ook de randen met op maat geknipte bakpapier;
- Doe de Oreo's en zout in een foodprocesser en maal het fijn. Als je geen foodprocessor hebt dan kun je de koekjes in een plastic zak doen en platslaan met een deegroller;
- Smelt de boter en giet het bij de Oreo kruimels. Meng het goed door en giet het in de springvorm. Druk de kruimels goed tegen de bodem met behulp van een glas;
- Als je niet wilt bakken dan kun je de springvorm 10 minuten in de koelkast zetten om op te stijven. Je krijgt dan wel een wat kruimeliger resultaat.
- Wil je een stevige bodem die z'n vorm houdt? Bak deze dan 10 minuten op 180 graden af. Als je de springvorm uit de oven haalt zal de bodem eerst heel zacht zijn, maar stevig worden naarmate het verder afkoelt. Laat het dan ook volledig afkoelen voordat je de mousse er op giet.
De mousse:
- Bij verse aardbeien: hak de aardbeien fijn met behulp van een foodprocessor (of gewoon met een mes als je geen foodprocessor hebt). Bij diepvries aardbeien hoef je dat niet te doen;
- Doe de aardbeien, een klein scheutje water, suiker en agar agar in een steelpan. Roer het door en breng langzaam aan de kook. Laat het 3 minuten door pruttelen om de agar agar te activeren. Laat het vervolgens 3 minuten afkoelen;
- Klop in de tussentijd de slagroom stevig;
- Doe de kwark in een aparte kom en giet hier de aardbeienpuree en vanille extract bij en roer het goed door. Je krijgt misschien wat kleine klontjes, maar dat is niet erg.
- Voeg er drie grote eetlepels van de slagroom aan de kwark toe en spatel het stevig door om "familie te maken". Dat maakt het makkelijk om het met de rest van de slagroom te mengen;
- Giet nu het kwarkmengsel bij de slagroom en vouw het met een spatel heel voorzichtig door. Niet te hard roeren anders ben je de luchtigheid kwijt!;
- Giet de aardbeienmousse over de bodem en laat het in de koelkast minimaal 3 uur opstijven. Het moet echt goed stijf zijn, voordat je de ganache eroverheen giet.
Ganache + samenstellen:
- Hak de chocolade fijn;
- Breng de melk aan de kook en zet dan het vuur gelijk uit;
- Gooi de chocolade erbij en laat het 1 minuut smelten. Roer het vervolgens goed door tot je een gladde chocoladeglazuur hebt;
- Als je nog wat aardbeien overhebt kun je ze nu in de ganache dippen;
- Verdeel de ganache mooi over de mousse en laat het langs de randen lopen. Laat de ganache een half uurtje opstijven;
- Maak het af met verse aardbeien en de gedipte aardbeien;
- Eet smakelijk!
* Deze blogpost bevat affiliate links. Meer informatie vind je hier.